CONFERÈNCIA DEL 18 DE NOVEMBRE

Divendres passat vam poder fer un viatge a l’Iran actual però contemplant també la seva història amb la conferencia  Iran: de Pèrsia al país dels aiatol·làs,  que va anar  càrrec de Josep Oriol Masclans que va demostrar una coneixença notable d’aquest país que ha sofert moltes transformacions al llarg de la història.

L’actual Iran és una República Islàmica. L’Iran es troba situada al Sud d’Àsia  , entre el mar Caspi  al nord i el Golf Pèrsic  al sud; a l’est es troba l’Afganistan i a l’oest l’Irak . Políticament, la seva frontera nord limita amb el que anteriorment erenrepúbliques soviètiques :  Armènia, Azerbaidjan  i Turkmenistan . Aquestes fronteres s’estenen al llarg de més de 2.000 km, incloent-hi prop de 650 km d’aigua de la costa meridional del mar Caspi. Les fronteres occidentals de l’Iran són amb Turquia al nord i l’Iraq. Com es pot veure l’Iran està situat en una zona on el conflicte entre fronteres és gairebé permanent.

La seva  extensió es unes tres vegades la península Ibèrica. Hi ha contrast entre zones desèrtiques, però també muntanyes prou altes i també hi ha zones de gran presència de vegetació. Els jardins són habituals en ciutats i palaus i el constant són els viaductes d’aigua que és el símbol de la vida.

La població és multi ètnica, un 60 %  és persa però també hi ha Àzeris, Kurds,  afganesos, i encara hi ha pobles nòmades.

La major part són de religió musulmana , la majoria xiïtes que són els  que segueixen a  l’Iman Ali en particular i que creuen en el seu imamat i califat segons les directrius i els desitjos explícits del profeta Mahoma. També hi ha una minoria que practica el  zoroastrisme

La llengua més important és el farsi o persa. El  farsi és una llengua indoeuropea parlada a l’Iran, l’Afganistan, el Tadjikistan, l’Uzbekistan, Bahrain, l’Iraq, l’Azerbaidjan, Armènia, Geòrgia, el sud de Rússia i països veïns que han estat sota la influència persa

Oriol Masclans va fer un recorregut històric per l’antiga Pèrsia i els diferents règims que  es van anar succeint fins els nostres dies.  Una terra convulsionada amb moltes guerres entre els diverses comunitats  que s’hi trobaven.

Al segle XX a Pèrsia  es produeix un  procés de modernització i occidentalització molt fort. L’any 1908 Anglaterra forma una companyia petroliera que extreia el petroli i els beneficis eren pels anglesos: La Anglo-Persian Oil Company que a l’any 1935 passà  a anomenars-se : Anglo-Iranian Oil Company.

A l’any 1935 Reza Pahleví, l’únic monarca que va ostentar alhora els títols de sah de Pèrsia i sah de l’Iran, va decidir canviar el nom del seu país pel de l’Iran amb la voluntat de que Iran tingués un ressò de la diferencia ètnica i pluricultural que hi havia.

A l’any 1951 les autoritats iranianes van nacionalitzar el petroli i partir d’aquí els EEUU a través de la CIA intervé descaradament en al política, fins que l’any 1979 es produeix la revolució i el Sha Pahlaví (fill de Reza Pahleví) deixa el país  i s’instaura la República Islàmica de la ma de l’Aiatol·là Jomeini que fins aquells moments estava exiliat a França, Jomeini va crear un estat teocràtic on la religió musulmana va ser el centre  de la vida i política a través de l’aplicació de la llei corànica.

Oriol Masclans  va expressar també l’admiració pel poble persa, ja que creu que és un poble molt culte i que practica una hospitalitat  pròpia de les societats avançades i en aquest sentit va fer la distinció clara  entre el poble i l’actitud que té el govern. Va destacar com a trets culturals la gran profusió d’artistes i artesans i sobretot l’estima que tenen per la poesia. El màxim exponent és  el poeta Omar Jayam i la seva obra més coneguda eRubaiyat

Després d’aquestes informacions sobre l’Iran , va dissenyar-nos i  fer-nos seguir una ruta per les principals ciutats i monuments del país.

Un extracte dels mateixos

 

 

Fris de Persèpolis

Tomba de Cir

Torre que commemora el 2500 anys de l’existència de Pèrsia

Mesquita de l’Iman

Una extensa i documentada conferència que ens va transportar a l’Iran per conèixer, la seva història, la seva gent i els seus monuments de la mà de Josep Oriol Masclans