CONFERÈNCIA DEL DIA 10 DE JUNY. FI DE CURS

 Ens mereixem ara un descans

Hem acabat el curs 2021-2022 i ho hem fet recuperant la trobada  a la Masia d’en Cabanyes , a la fresca i prenent una copa per acomiadar-nos i desitjar-nos un bon estiu, i, clar, agafar forces perquè no ens en adonarem i ja serem a l’octubre i de nou hi tornarem amb un nou curs i amb la voluntat, si les circumstàncies ho permeten, de  celebrar els nostres 30+1 anys de la nostra activitat continuada .

Per acabar el curs vam comptar amb el Bienve Moya que ens va parlar de ”La guía de l’Havana Xica“.El llibre no és una guia a l’estil clàssic, és un recull d’articles que volen ser una guia pel territori urbà i paisatgístic de Vilanova i comarca, per conèixer la ciutat, com s’ha anat forjant al llarg dels segles i entendre perquè avui és com és. Es titula Guia de l’Havana xica, nom amb el qual era coneguda Vilanova i la Geltrú, i consta de 15 articles publicats pel propi autor a l’Eix Diari entre 2020 i 2021. Són articles amb una estructura literària, que facilita moure’s per la ciutat i la seva comarca –el Garraf– a través de l’espai històric fossilitzat en l’ urbanisme, la història i l’imaginari. Són reflexions de perquè la ciutat creix en unes determinades direccions, com es relaciona Vilanova amb la resta de ciutats del seu entorn i també de quina manera l’activitat econòmica condiciona moltes vegades la geografia urbana de els ciutats.

\"\"

Portada del llibre

El Bienve Moya ens va il·lustrar sobre alguns aspectes del creixement de la Rambla com a eix de la ciutat que va ser pensat com un eix comercial i com un saló de relació entre els ciutadans. La Rambla era – i és, encara-  l’eix central de Pla Gumà, un model de quadricula urbana que ajudà a ordenar la ciutat.

Però no va oblidar el comentar la fundació de la ciutat amb la llegenda coneguda del Feudal però també el fet de que fossin cubellencs els que van conrear les vinyes a la dreta del Torrent de la Pastera , una divisió natural. El conflicte de quan La Vilanova de Cubelles es fa més gran que la mateixa Cubelles  i això porta que hi hagi la separació  i Vilanova absorbeix la Geltrú i s’uneix amb el barri de la Llacuna, el de Baix a Mar .

Va comentar també com la ciutat va creixent  en direcció oest i com es            reformulen els eixos viaris, els verticals centrats en el carrer Major i carrer Santa Anna, per això la Rambla no neix directament i arrenglerada amb l’església de Sant Antoni.

Va ser una sessió d’allò més interessant.

Així mateix va projectar algunes fotografies d’una Vilanova ja desapareguda però encara en el pensament de molts i  moltes dels que érem allà.

Un parell d’exemples :

\"\"

Aplec a l’ermita de Sant Joan

\"\"

Botes a Baix a Mar a punt de ser usades

\"\"

La rambla nevada i el quiosc de l’Emilia

\"\"

El pati del Castell

Per acabar doncs un viatge al passat de la ciutat.

Res més. Bones vacances i fins aviat!!

\"\"  \"\" \"\" \"\"  \"\" \"\" \"\" \"\"  \"\"  \"\"