CONFERÈNCIA DEL DIA 27 DE MAIG

Ja sabem una  mica més de les fractals i la seva aplicació artística

El passat divendres vam tenir com a conferenciant la Laura Farré Rozada, una matemàtica i pianista vilanovina que tot i la seva joventut ja té un currículum professional envejable. La Laura ens va parlar de “Nimbus : una mirada artística a les fractals”. Ninbus és el títol del seu segon disc on recull les experiències de diversos compositors en que la barreja dels elements de les fractals amb la música és un dels elements de la composició .

Una experiència altament positiva pel que fa a la creativitat i a la difusió de la música contemporània.

La Laura va començar al seva conferència amb una explicació del concepte de fractal que prové del llatí fractus que significa \”trencat\”, \”fracturat\” o \”irregular. Va ser  Benoit Mandelbrot  que  buscant   una nova  geometria que fos  més adequada  que la clàssica per descriure les formes de la natura que no encaixarien en la formes habituals ,  va inventar aquest mot per designar un seguit d\’objectes geomètrics ja coneguts d\’estructura irregular. A  parer de  Mandelbrot, aquesta sèrie van resultar tenir similituds i aspectes en comú prou interessants

\"\"

Visualització de formes fractals en els vegetals

Una de les propietats de les fractals és que poden subdividir en peces cada una de les quals és una còpia a diferent escala de la figura grossa.

Aquesta és una característica molt important dels fractals. Significa que dins un fractal hi ha milers i milers de fractals iguals o similars a ell, cada vegada més petits. Va comentar la Laura algunes formes fractals clàssiques com Floc de neu de Koch que és un conjunt geomètric i una de les primeres corbes fractals  que es varen descriure.

\"\"

Un altre forma és el El triangle de Sierpiński és un objecte fractal, que va ser introduït per primera vegada el 1915 pel matemàtic polonès Waclaw Sierpinski. És un dels exemples bàsics de conjunt auto semblant, una de les propietats fonamentals de les fractals. Encara que va ser construït inicialment a partir d\’un  triangle equilàter, anomenat triangle de Sierpiński canònic, es pot fer la construcció a partir de qualsevol triangle

\"\"

Un cop descrites les fractals la Laura Farré va introduir aquest concepte en les notes musicals i així vam poder escoltar diverses peces del seu disc Ninbus en que la pròpia composició recorda les fractals per la manera reiterada  de combinar el sons i les notes , En el seu disc Ninbus, Laura Farré  vol aprofundir en les possibilitats creatives i conceptuals de l\’aigua, i en la combinació d’instruments i elements electrònics que donen una sonoritat peculiar a les interpretacions .

Vam tenir el plaer de poder-la escoltar interpretant algunes peces  a través d’algun vídeo i vam poder constatar la seva habilitat, destresa i capacitat interpretativa.

Va ser una sessió molt interessant i vam poder constatar com temes complexes poden tenir una explicació atractiva tal i  com ho va fer la Laura Farré

\"\" \"\" \"\"