Close

16 gener, 2022

PROPERA CONFERÈNCIA , DIA 21 DE GENER

Els virus.  En volem saber una mica (o molt) més. (2)

En el seu moment, que vam tenir la primera part de la conferència d’Enric Contreras  explicàvem que  :La definició de virus la podem trobar en tots els diccionaris enciclopèdics i ,òbviament, en els  tractats de medecina.

Hem trobat una definició  simple  : Microorganisme o ésser viu unicel·lular constituït per material genètic i una coberta de proteïnes, que necessita introduir-se com a paràsit en una cèl·lula per tal de reproduir-se i acostuma a provocar una malaltia: ( Wordreference. Com)

Els virus ens preocupaven quan teníem la grip o els metges ens deien allò de que teníem algun virus intestinal i poca cosa  més. La seva presència tampoc ens creava excessives molèsties generalment i encara de manera esporàdica.

Va arribar però fa uns anys la grip aviària, una grip que segons ens explicaven era un tipus de grip que es produïa a les aus i era infecciosa pels humans , el consum de gran d’aus va decaure i finalment la temuda grip va passar potser amb una major incidència però sense la gravetat que es preveia. I només alguns , com ara el virus A(H7N9) que actualment afecta algunes zones de la Xina, s’han transmès a persones que han estat en contacte perllongat i estret amb aus infectades

Aquesta setmana, el divendres dia 21 de gener, tindrem la segona sessió de la xerrada “ Virus, grans enemics i gran aliats” amb el Dr. Enric Contreras.

En la primera sessió que va tenir lloc el trimestre passat el Dr Contreras ens va donar un seguit d’informacions prou rellevants

Els virus  per si sols no tenen cap efecte  si en canvi tenen conseqüències en el moment que entren en contacte amb les cèl·lules.

De virus n’hi hagut sempre i un exemple clar és que els estudis  de Paleopatologia ,(ciència que estudia les malalties de l’antiguitat) assenyalen que el faraó  Ramses V va morir de verola que és un virus, per tant aquets elements són consubstancials a la vida mateixa.

També va comentar l’impacte econòmic que porten els virus.

I va posar alguns exemples  de  les conseqüències dels virus, així va explicar que la població originària d’Amèrica  va sofrir una reducció per una mortalitat fruit de l’arribada dels europeus que van portar virus desconeguts per aquelles poblacions i per tant sense possibilitat de la creació d’anticossos.

Va comentar el tema de la coneguda pandèmia de fa cent anys de la Grip Espanyola. Curiosa va ser la lectura del recomanacions que es feien llavors per evitar la grip i coincideixen  fil per randa amb les que es fan en l‘actualitat. I es preguntava no hem avançat?

La lluita contra els virus es materialitza en aconseguir la immunitat que és la resistència d’un organisme  per evitar malalties.

La immunització s’aconsegueix quan hi ha moltes persones que tenen suficients anticossos que eviten la seva transmissió.

La majoria de les immunitzacions es produeixen a través de les vacunes que són preparats que poden combatre els virus i neutralitzar l’acció dels virus i la seva transmissibilitat.

El Dr. Contreras va reclamar davant la situació actual que la gent es vacunés com a millor solució per combatre la COVID-19 i altres malalties infeccioses.

Contra el negacionisme va posar un exemple clar amb un quadre de malalties infeccioses i els casos que hi ha hagut quan no hi havia vacuna i quan n’ hi ha. Incontestable la reducció entre els vacunats és extraordinària.

Serà interessant veure les noves informacions i explicacions que ens dona el Dr. Contreras i que ens explica davant  la situació actual amb una mutació dels virus de la Covid que es reprodueix amb una velocitat exponencial.

Recordem, divendres dia 21 de gener a les 7 de la tarda a la sala d’actes de l’UPC  conferència “ Virus, grans enemics i gran aliats”( 2ª part) a càrrec del  Doctor Enric Contreras.

 

Uso de cookies

Este sitio web utiliza cookies para que usted tenga la mejor experiencia de usuario. Si continúa navegando está dando su consentimiento para la aceptación de las mencionadas cookies y la aceptación de nuestra política de cookies, pinche el enlace para mayor información.plugin cookies

ACEPTAR
Aviso de cookies