Close

7 gener, 2022

CONFERÈNCIA DEL DIA 14 DE GENER

Comencem el segon trimestre.

 Vet aquí que comencem el segon trimestre amb una noticia inesperada  i que ens ha colpit. En Frederic Ràfols que ens havia d’oferir la primera conferència del trimestre   va morir sobtadament el passat dia 30.

Lamentem profundament la mort del Frederic Rafols que ja en alguna ocasió havia participar a l’Aula,  per la pèrdua que significa. Trametem doncs el nostre condol a la família i amics.

No obstant l’Aula ha considerat que calia mantenir la conferència com a mostra de respecte i homenatge a Ràfols , però evidentment en un format diferent.

Comptarem amb el periodista Jordi Lleó que a  més de parlar-nos d’en Frederic Ràfols presentarà i comentarà el llibre que era l’objecte de la conferència:  “140 anys de ferrocarril. L’odissea de Gumà i Ferran” .

La conferència que ens oferirà en Jordi Lleó porta per títol :“Frederic Ràfols  redescobreix la quimera de Gumà i Ferran”.

El llibre d’en Ràfols  va ser publicat per l’editorial Efadós : El ferrocarril de Vilanova i la Geltrú – Barcelona, aprofita la commemoració del 140 aniversari de la inauguració del tren de Barcelona a Vilanova i la Geltrú per donar a conèixer l’important patrimoni fotogràfic i documental vinculat al ferrocarril vilanoví. Mitjançant l’accés a l’arxiu particular i a la correspondència rebuda per Francesc Gumà i Ferran, i també la consulta dels llibres de la companyia, s’ha procurat aportar elements nous que ajudin a comprendre l’odissea particular del protagonista.
Emmarcat en l’evolució econòmica del país i de la capital del Garraf, es repassa la decidida lluita pel ferrocarril encapçalada per Gumà i Ferran, les dificultats de la concessió i de la construcció, i els problemes financers de l’empresa, desentrellats momentàniament per l’atzarosa i vigorosa embranzida de la febre d’or, que facilità l’aplegament del capital necessari. La febre també induí el fantasiós projecte d’estendre la línia fins a Madrid, preludi de la fallida que s’acostava, en què es qüestionà la tasca del promotor, que acabà presentant la dimissió i facilitant el pacte amb TBF.

Així doncs el proper divendres dia 14 de Gener a les 7 de la tarda a la sala d’actes de la UPC  obrirem el segon trimestre del curs 2021-2022 amb la xerrada del periodista Jordi Lleó que ens parlarà sobre : :“Frederic Ràfols  redescobreix la quimera de Gumà i Ferran”.

     Frederic Rafols

 

 

Uso de cookies

Este sitio web utiliza cookies para que usted tenga la mejor experiencia de usuario. Si continúa navegando está dando su consentimiento para la aceptación de las mencionadas cookies y la aceptación de nuestra política de cookies, pinche el enlace para mayor información.plugin cookies

ACEPTAR
Aviso de cookies