Close

24 octubre, 2021

PROPERA CONFERÈNCIA, EL DIA 29 d’OCTUBRE

El periodista a l’ull de l’huracà

Seguint amb el programa previst, el proper divendres  29 d’octubre, ens acompanyarà el periodista vilanoví Xavier Capdevila que ens parlarà sobre: Matar el missatger. Periodisme, una professió qüestionada”.                   La conferència com sempre a les 7 de la tarda a la sala d’actes de l’UPC.

El títol de la conferència ja és una mostra del debat que existeix al voltant del periodisme i dels periodistes , una professió que té la voluntat de servei a  la societat a través de donar informació i de generar també opinió ,però masses vegades aquest dos conceptes es confonen i es fa difícil dilucidar la veritable informació amb el màxim d’objectivitat.

Un del periodistes que ha marcat època i estil  Richard Kapuscinsky va fer una certa definició de la tasca de periodista : “Mitjançant l’empatia es pot entendre el caràcter de l’ interlocutor i compartir de forma sincera la destinació i els problemes dels altres. En aquest sentit, l’única manera de realitzar bé el nostre treball és desaparèixer, oblidar-nos que nosaltres existim. Un bon reportatge és un treball col•lectiu, sense comprensió, cooperació, diàleg, escriure alguna cosa bé és impossible.”

Es donen ara les circumstàncies que reclama Kapuscinsky?

En una societat gairebé polaritzada es fa difícil poder fer una informació evitant les pressions i les crisis en que està immers en el món de la informació.

Els i les periodistes amb la informació de que disposen possiblement haurien  d’usar-la en el benefici col·lectiu, però no sempre és així i això genera tensions i masses vegades la informació es converteix en un element de confrontació.

A més la funció del periodista es veu afectada almenys per una triple crisi : L’econòmica ,com tots els sectors però la pèrdua de publicitat, el preu del paper ha fet que hi hagi hagut  tancaments de diaris i mitjans d’informació que afecten a la professió i  genera una competència  salvatge entre mitjans per poder obtenir els majors rèdits amb les mínimes aportacions econòmiques, la crisi que es deriva de la revolució tecnològica, fa anys que es diu que la premsa en paper té els dies comptats però la premsa digital encara té forces inconvenients i també una acceptació baixa en determinats sectors de la societat. Adaptar-se a les noves tecnologies significa també una certa dificultats per els grans capçaleres  sobretot perquè encara no hi ha massa gent disposada a pagar per la informació a la xarxa i l’allau d’informació certa o no que corre pe els xarxes socials i de fàcil accés I, finalment, la crisi intrínseca del mateix ofici. Com orientar-lo perquè recuperi el paper de servei  a la societat, el paper del quart poder en benefici col·lectiu.

De tot això i més, parlarà Xavier Capdevila. Capdevila ha exercit de   periodista a mitjans escrits, ràdio, gabinets de comunicació institucionals i, sobretot, televisió.   Ha estat  cap de projectes a Lavinia TC, productora especialitzada en el sector audiovisual i les tecnologies de la Comunicació: Director del programa “Quarts de Nou” de Televisió de Catalunya (2005-2011). Director del Projecte AEMET d’informació meteorològica per a totes les ràdios d’Espanya.  

Ha estat Membre del Consell d’Administració de Canal Blau, la TV local de Vilanova i la Geltrú.   Membre del Consell Editorial del diari El Punt   Va posar en marxa i va dirigir  els informatius a Barcelona Televisió i a la Xarxa de Televisions Locals. Va  treballar en l ‘organització  posada en marxa de diverses televisions locals.   Redactor, cap de secció, editor i director de diversos programes informatius a  TVE – Catalunya. Va treballar en   tasques de comunicació institucional a la Diputació de Barcelona i a l’Ajuntament de Vilanova i la Geltrú.   Redactor, corresponsal i col·laborador a diverses ràdios i diaris   és així mateix un periodista que ha esmerçat mota feina en la temàtica castellera Ha fet cròniques, reportatges i programes a diversos mitjans de la comarca, a Mundo Diario i a La Vanguardia. El 30 d’agost de 1985 va fer la primera transmissió televisiva en directe d’una actuació castellera, des de TVE-Catalunya. És coautor de diversos llibres de temàtica castellera. I va ser i durant set anys el director del programa sobre castells de TV3 ‘Quarts de Nou’. Ha publicat Vilanova bordegassa. Crònica d’un quart de segle
 a El Cep i la Nansa Edicions

Així doncs tindrem una sessió d’immersió en els mitjans de comunicació i en la professió periodística.

 

Uso de cookies

Este sitio web utiliza cookies para que usted tenga la mejor experiencia de usuario. Si continúa navegando está dando su consentimiento para la aceptación de las mencionadas cookies y la aceptación de nuestra política de cookies, pinche el enlace para mayor información.plugin cookies

ACEPTAR
Aviso de cookies