Close

16 maig, 2021

Conferència programada pel dia 22 de maig

Anem d’excursió

Aquesta setmana farem un recorregut pel nostre patrimoni natural. A través de la Xerrada  El Parc Natural del Foix coneixerem aquest espai natural . La Xerrada anirà a càrrec de Pau Mundó Elias que és el director del Parc. La Xerrada serà el proper dissabte dia 22 a les 4 de la tarda i el diumenge 23 a les 10 del matí a través del Canal Blau Televisió.

En una de les guies del parc es recull una descripció feta a l’any 1883 de Castellet:  “ La situació pintoresca del poble li fa gaudir d’un bonic panorama i, especialment des de l’atri de l’església, el cop de vista no pot ser més encisador. El castell, les cases del poble al seu peu agrupades, el fondal en  que s’escorre el riu, les serres que li tanquen l’espai i més enllà l’ Arboç blanquejat de lluny, fan un quadro mot agradable.” Pelegrí Cassades i Gramatxes. Excursió a l’ Arboç, Castellet i Cubelles. Memòries de l’Associació Catalanista d’Excursions Científiques, 1883.

Òbviament aquesta descripció està feta abans que es construís el Pantà de Foix, que dóna el referent de l’espai natural que s’ha  desenvolupat després i ha donat lloc a aquest Parc Natural.

El Parc del Foix  està situat a l’Alt Penedès, col·lidint amb el Garraf – la divisió comarcal de l‘any 1987 , va fer que canviés de comarca en definir Castellet la seva descripció a l’Alt Penedès-.  El nucli central és el pantà de Foix que recull les aigües del riu del mateix nom . Hi trobem un espai natural de ribera en un territori més aviat sec. El  Parc de Foix  es troba a la comarca de l’ Alt Penedès , a la part final de la depressió prelitoral catalana, i és una de les poques zones humides del Penedès. Del riu tenim molta informació La GEC ens diu que : Riu que neix a la Serralada Prelitoral Catalana, als relleus de la serra de la Llacuna; travessa la depressió del Penedès i desemboca a la mar prop de Cubelles (Garraf), després d’haver-se obert pas a través del muntanyam calcari de la Serralada Litoral.

Té 48,7 km de longitud. Passa pels nuclis de població dels Monjos, Santa Margarida i Castellet. El seu curs, disconforme amb l’estructura del terreny que travessa, en particular el seu congost litoral, és considerat epigènic. Recull l’aigua de la riera de Pontons i la de la de Marmellar, ambdues per la dreta, i la riera de Llitrà per l’esquerra. Ni l’alçària de la seva capçalera (944 m alt.) ni la pluviositat no li permeten gaire cabal. Els aforaments fets al pantà de Foix donen una mitjana de 430 l/s; aquest pantà, bastit el 1903 al congost litoral i acabat el 1928, serveix per als regatges litorals i per a l’abastament, i regularitza el cabal del riu (després d’haver estat engrandida la presa el 1936 fins a 32 m, embassa 5,5 hm 3 ). Hi ha el projecte de construir un nou pantà, just a sobre d’aquest, amb una capacitat superior. El riu de Foix és molt irregular, i sovint va eixut; en mitjanes, però, té un màxim entre octubre i desembre, un mínim pel juliol i un altre màxim secundari pel maig, seguint l’oscil·lació pluvial.

El  riu Foix  passa pel parc, a la banda de el qual es conrea la vinya i el cultiu de secà. La vegetació que ens trobarem és de ribera. El riu acaba en el  Pantà de Foix, creat artificialment. Tot i així encara de tant en tant quan plou força a la seva capçalera el riu torna a desguassar fins  a Cubelles

Sobre el Parc en sí, hem trobat molta informació i destaquem  alguns paràgrafs de les guies i  algun article del diari El Mundo:   El nostre patrimoni natural és molt alt i l’interès de l’espai del  Parc del Foix se centra tant en la gran varietat d’ambients ecològics que s’han generat a l’entorn de l’embassament de Foix, una de les poques zones humides del Penedès, com en un ric patrimoni arquitectònic i històric vertebrat al voltant dels castells de Penyafort i de Castellet de gran importància estratègica durant l’edat mitjana.

La presència de l’aigua tant del riu Foix com de l’embassament és un factor essencial per al desenvolupament de les comunitats faunístiques, les quals, sens dubte, constitueixen un dels elements singulars de parc. La diversitat de biòtops que es troben dins i al voltant de l’embassament donen refugi a un llistat d’espècies ampli i variat. Probablement la fauna aquàtica sigui la més rellevant al Parc del ‘Foix. Del grup dels peixos, el més abundant és la carpa, però no falta l’anguila o la bagra. Les tortugues d’aigua i les serps d’aigua, entre els rèptils i els amfibis, com granotes, gripaus i salamandres, també són espècies faunístiques lligades a el medi aquàtic.

Pel que fa als ocells hi ha més de 150 espècies catalogades . Entre les aus aquàtiques que es veuen tot l’any hi ha el bernat pescaire, el martinet, els ànecs, els cabussons, les fotja i les polles d’aigua.

Ja en la època prehistòrica el territori on ara es troba el pantà de Foix era una zona de pas. Hi ha presència humana identificada des del paleolític, però és el neolític el que ha deixat més rastres de la humanització de la zona. Així ho demostren les abundants restes trobades en el territori, que comprenen totes les manifestacions des del neolític fins a la cultura ibèrica, immediatament anterior a la conquesta romana.

Tenim doncs molt prop nostre un element de gran valor natural, històric i social.

Poc conegut  potser i per això la Xerrada ajudarà conèixer-lo una mica més i potser despertarà la nostra curiositat per visitar-lo.

La xerrada Parc Natural del Foix  a càrrec del seu director Pau Mundó Elies recordeu serà el proper dissabte dia 22 a les 4 de la tarda i el diumenge 23 a les 10 del matí a través del Canal Blau Televisió..

Uso de cookies

Este sitio web utiliza cookies para que usted tenga la mejor experiencia de usuario. Si continúa navegando está dando su consentimiento para la aceptación de las mencionadas cookies y la aceptación de nuestra política de cookies, pinche el enlace para mayor información.plugin cookies

ACEPTAR
Aviso de cookies