Close

18 abril, 2021

Conferència programada pel dia 24 d’abril

Les entitats i societats vilanovines , els canvis i les oportunitats.

 Vilanova i la Geltrú ha estat sempre una ciutat amb un potencial associatiu notable.

Hi ha una llarga munió d’entitats , cadascuna amb la seva idiosincràsia i  tarannà, però totes formen part d’un teixit associatiu que fa la ciutat molt acollidora i li dona una dinàmica social, cultural i festiva envejable.

Per parlar de com han evolucionat les entitats de la ciutat comptarem a la propera Xerrada de l’Aula  amb l’Albert Tubau que ens parlarà sobre “ Les Societats Vilanovines: del segle XIX al XXI” . Com és habitual la Xerrada s’emetrà pel Canal Blau el dissabte 24 d’abril a les 16 hores i el diumenge 25 a les 12 del migdia.

La ciutat va tenir un segle XIX esplendorós pel que fa al naixement de les entitats que van començar a aplegar els ciutadans segons els seus interessos, segons la seva provinença o fins i tot amb ganes de fer gresca i potenciar les activitats socials que eren ben poques en el ja llunyà segle XIX.

Durant el segle XX es consoliden  les entitats i tenen una vitalitat notable en la vida  vilanovina,la cultura, la festa, l’esport, la ciència i la reflexió, tot hi cap en una entitat. Eren elements actius que donaven cohesió a una Vilanova que creixia. També eren motors de la vida política i per això en funció de la situació general algunes eren prohibides i perseguides. La clausura de les entitats obeïa  a raons determinades fonamentades en el moment polític.

Entitats històriques com el Fomento Vilanovés, que agrupava a petits industrials i comerciants , competia amb altres entitats com el Coro, o amb entitats vinculades a l’església i a la transmissió de la seva doctrina com el Círcol Catòlic. La Grècia Groga, La Cuyna, La Gran Penya… foren pioneres també en el món associatiu

La guerra civil va significar un trencament d’aquest món. L’estricte control del nou règim just va deixar que continuessin algunes entitats i altre foren prohibides i dissoltes, però és a partir dels anys setanta que hi ha una explosió associativa i del món de la cultura.

Es multipliquen les entitats i les activitats, la gent s’agrupa amb llibertat compartint interessos i neguits. Això dóna una riquesa envejable a al ciutat que es té una dinàmica creixent en el camp de la cultura i la socialització que representa tant gent associada.

Les entitats son un autèntica teranyina que ajuda a que Vilanova i la Geltrú mantingui una cohesió social a través de la integració i de molta gent nouvinguda en els moviments associatius.

El nou segle, el XXI,  comporta canvis importants en la manera de viure i d’associar-se, on creix l’oci individualista i l’arribada de les noves tecnologies fa que  s’hagin de fer nous plantejaments .

D’això es tracta ,d’adaptar-se a les noves situacions que viu la nostra ciutat i trobar la clau dels plantejaments del nou associacionisme potser no tant presencial ni tant militant i més difús i intermitent.

Ens en  parlarà l’Albert Tubau, Enginyer Tècnic i economista. Ha treballat la història de la ciutat des de diverses perspectives. És autor de nombrosos treballs  sobre l’àmbit vilanoví i penedesenc . Ha guanyat diversos premis sobre investigacions com l’Eugeni Molero, El Sant Ramon de Penyafort i el Ciutat de Cubelles . Ha escrit diversos llibres sobre la ciutat  . Ha estat President de          l’ Institut d’Estudis Penedesencs  i coneix a fons el moviment associatiu de Vilanova.

Així doncs serà interessant el desenvolupament del tema .

Recordeu :  Xerrada de l’Aula  amb l’Albert Tubau que ens parlarà sobre “ Les Societats Vilanovines: del segle XIX al XXI” . Com és habitual la Xerrada s’emetrà pel Canal Blau el dissabte 24 d’abril a les 16 hores i el diumenge 25 a les 12 del migdia.

Uso de cookies

Este sitio web utiliza cookies para que usted tenga la mejor experiencia de usuario. Si continúa navegando está dando su consentimiento para la aceptación de las mencionadas cookies y la aceptación de nuestra política de cookies, pinche el enlace para mayor información.plugin cookies

ACEPTAR
Aviso de cookies