Close

23 novembre, 2019

CONFERÈNCIA JOAN SIMÓN PALLISÉ

L’arròs energia i remei

 

Diuen que va dir Confuci: “Em pregunteu per què compro arròs i flors?.Compro arròs per a viure i flors per a tenir quelcom pel que sobreviure”.

Amb aquestes paraules del pensador xinès que va esmentar el conferenciant, Joan Simón, s’entén bona part de la importància de l’arròs a la nostra civilització ja que ha servit de base alimentària a milions de persones.

A la conferència de divendres, dia 22 del corrent mes, que va anar a càrrec de Joan Simón Pallisé, Doctor en farmàcia per la Universitat de Barcelona  vam aprofundir en el coneixement de l’arròs en la conferència: L’arròs, beneficis d’una planta mil·lenària.

Va començar amb una notícia realment sorprenent . La Universitat de Lleida estudia com un transgènic de l’arròs pot servir per tractar la sida.

El conferenciant va explicar els seus dos primers records de l’arròs, un primer vinculat a l’arròs caldós que menjava quan tenia alguna indisposició preparat per l’àvia i el llançament d’arròs als nuvis després del casament.

Significa  que l’arròs és un aliment beneficiós per la salut i  que l’arròs és un cereal, terme que ve de la deessa Ceres que era la deessa de la fertilitat i l‘abundància i per  això el llançament d’arròs al nuvis desitjant-los-hi això,  benestar i descendència.

L’arròs va ser un dels aliments que primer es va domesticar, és a dir va ser conreat per alguna comunitat estable, això va establir el principi de les civilitzacions. Les primeres plantes en ser domesticades van ser l’arròs a l’Àsia i els tubercles a Amèrica. Ambdues plantes tenen molt valor energètic i no tenen massa dificultats de reproducció. Així hi ha un seguit de cereals que són propis de zones geogràfiques. Tenim:

Arròs a l’Àsia, blat de moro a Amèrica i el sorgo i el mill a l’Àfrica.

Aquest aliments tenen algunes característiques interessants

S’emmagatzemen amb una certa facilitat

Tenen un cuinar fàcil

Tenen molta energia

Son de fàcil digestió i molt nutritives.

L’arròs és pràcticament midó  que és un polisacàrid vegetal que s’assimila molt bé;  també el trobem a les patates, al pa, al blat de moro, a la pasta.

L’arròs té una vintena d’espècies però es cultiva extensivament només dues, l’Asiàtic i l’Africà i  altres espècies que s’exploten comercialment com l’anomenat arròs salvatge americà que no és ben bé arròs.

L’arròs necessita l’aigua per germinar i no es massa resistent al fred. A l’aigua es troba amb un altra planta  coneguda com la llentia d’aigua que li aporta fertilitzants i impedeix que creixin altres plantes i ajuda a créixer a l’arròs. Calen llocs que es puguin negar i són molt peculiars els cultius en algunes regions de la Xina  que estan en terrenys muntanyosos i formen terrasses de conreu.

En Joan Simón va entrar després en la descripció morfològica de l’arròs i de les seves parts. El que mengem nosaltres és la llavor de la que es treu una part de greixos. Hi ha l’arròs integral que conserva algunes parts que en l’habitual es rebutja. L’integral té més elements nutritius i més propietats alimentàries.

Després hi ha arrossos elaborats i també hi ha una àmplia gamma de productes derivats: com l’aigua d’arròs, cervesa, pa d’arròs…

En la vessant nutritiva en Joan Simon va explicar que en el Japó i Corea hi ha els índex de supervivència i longevitat  mes gran i es creu que es degut al sistema d’alimentació i l’arròs junt amb el peix i el té són bàsics i això fa pensar en la bonança de la seva ingesta. Així mateix l’integral es pren per combatre l’osteoporosi, la disenteria, i ara es fan proves per acreditar la seva validesa per combatre l’Alzehimer.

Ens va explicar el conferenciant les propietats de l’aigua d’arròs:  es astringent, antidiarreic, antiinflamatori i lleugerament analgèsic. Val per gairebé totes les molèsties intestinals.

També té usos contra les úlceres gastrointestinals  i s’usen també en cosmètica  com un antienvelliment.

La darrera part de la conferència va tractar per una  banda algun aspecte negatiu de l’arròs com pot ser el fet de un consum excessiu pot provacar restrenyiment o també el mínim contingut d’arsènic que fa que no es doni un excés d’aliments derivats de l’arròs  als menors.

Joan Simón va parlar abastament sobre els valors dels derivats de l’arròs i sobretot de l’arròs vermell fruit de l’aplicació d’un fong per la producció d’estatines,  bàsiques  en productes mèdics per reduir el colesterol del nostre cos. Així mateix va parlar de la producció d’arròs transgènic i els seus possibles usos per pal·liar la fam i algunes  malalties.

Tot i així encara hi ha grans recances sobre els transgènics però hi ha algunes realitats com  són la producció del  New Rice For Àfrica que és un arròs amb major valor energètic i de fàcil producció el “Golden Rice” que ajuda a evitar la ceguesa associada a la manca de vitamina A enriquint i modificant l’arròs amb matèries adequades. Aquest tipus d’arròs no es pot conrear a Europa encara per la prohibició de les autoritats sanitàries.

El debat sobre els transgènics està viu i sobretot en l’arròs que va ser el primer vegetal seqüènciat i per tant   amb possibilitats de ser modificat.

I va tancar el cercle, el conferenciant,  retornant al principi d’ aquest treball de transgènics de l’arròs per intentar eliminar el virus del VHI.

En definitiva una excel·lent i documentada  conferencia que ens va apropar molt més i molt millor a un producte que tots coneixem i que l’usem de variades formes en els nostres menjars. Ara sabem que a més d’una menja variada i excel·lent té també virtuts mèdiques.

 

Uso de cookies

Este sitio web utiliza cookies para que usted tenga la mejor experiencia de usuario. Si continúa navegando está dando su consentimiento para la aceptación de las mencionadas cookies y la aceptación de nuestra política de cookies, pinche el enlace para mayor información.plugin cookies

ACEPTAR
Aviso de cookies