Close

10 novembre, 2019

PROPERA CONFERÈNCIA DIA 15 NOVEMBRE 2019

Arquitectura a la ciutat.

L’Aula va considerar d’interès formular alguna proposta de relació intergeneracional que s’ajustés a les activitats del programa que realitzem al llarg de l’any.

Vam considerar la possibilitat de proposar a joves estudiants que presentessin alguns dels seus treballs de final de Batxillerat que haguessin tingut algun reconeixement externs a l’Aula.

La relació amb el Consell Comarcal ens va permetre a través dels convenis que hem signat en tres ocasions fer possible la proposta ja que en el mateix conveni es diu que l’aula  es compromet en .Col·laborar en la difusió dels treballs premiats i/o considerats pel jurat de la modalitat de periodisme i d’investigació dels premis Eugeni Molero i Virella i Bloda de les edicions passades i dels premis Garraf per pau. En ambdós casos també inclouen alumnes de batxillerat .

Aquest premis tenen ja un historial llarg : Premi Eugeni Molero i Albert Virella i Bloda de Periodisme i Investigació

El Consell Comarcal del Garraf convoca des de l’any 1992 els Premis Eugeni Molero de Periodisme i Investigació Comarcal en homenatge i memòria de qui fou escriptor i periodista, impulsor de nombrosos projectes en l’àmbit cultural i col·laborador en diferents publicacions. Els Premis fins a l’any 2011 eren anuals, a partir del 2014 passen a ser biennals.

Així mateix, incorporem l’any 2014 un recordatori i reconeixement a la figura d’Albert Virella i Bloda, historiador i estudiós de les viles de la comarca del Garraf i del Penedès i autor de centenars d’articles i diversos llibres, principalment sobre els segles XVIII i XIX. Virella fou fundador, entre d’altres, de l’Institut d’Estudis Penedesencs.

Amb aquesta convocatòria l’ens comarcal vol fer un reconeixement al treball periodístic i d’investigació relacionat amb el Garraf i vol donar suport a aquelles persones i joves que amb el seus treballs periodístics o d’investigació promocionen i donen a conèixer el nostre territori.

Els premis tenen un apartat en que es premia un treball d’ Investigació per a estudiants de batxillerat i així el proper divendres dia 15 a les 7 de la tarda  a la Sala d’actes de la UPC gaudirem de la presència de la guanyadora del premi d’enguany la Júlia Santín Miracle que ens presentarà el treball guanyador: Disseny d’un conjunt d’edificis de nova construcció, respectant l’estil arquitectònic tradicional del barri centre-vila de Vilanova i la Geltrú,

La  Júlia Santin Miracle  va fer aquest treball quan era alumne de  l’ Institut Lluch i Rafecas.

Actualment la Júlia  està cursant els estudis de primer grau d’arquitectura.

La ciutat és construeix amb el pas del temps i les edificacions formen part de context que en cada moment produeix, amb estils, espais comuns i materials diferents.

Les ciutats però es reconeixen pels espais singulars que perviuen als canvis arquitectònics i moltes vegades també a l’especulació sobre el sòl i  l’habitatge.

La conformació de la ciutat de Vilanova es va anar conformant,  el seu desenvolupament, a partir del nucli fundacional dels carrers Palmerà i la zona de l’hospital, creixent després cap al carrer Major per seguir per l’Església de Sant Antoni i anar a buscar el Mar, en aquests creixements es creà el que avui ha esdevingut  nucli del centre vila, amb unes característiques de cases de planta i pis i algues amb jardins posterior i amb edificis singulars. A la presentació del patrimoni de la ciutat ens diu que :   Dins el patrimoni de Vilanova i la Geltrú resulta especialment interessant la petjada que el segle XIX va deixar damunt la ciutat. L’exemple més evident és el projecte i execució de l’Eixample Gumà (1876), un model d’urbanisme modern per la part nova de la ciutat que unia els nuclis de la Geltrú i de la Vilanova vella amb la platja, el barri de la Marina, també dit Sa LLacuna o Baix-a-Mar. El Teatre Principal, al capdamunt de la Rambla Principal, l’Orfeó Vilanoví, prop del campanar de Sant Antoni Abat, el Cercle Catòlic, a tocar de la porticada plaça de la Vila o l’emblemàtic Foment Vilanoví, a la plaça de les Cols, són altres exemples del ric llegat patrimonial, lligat al viu present de Vilanova i la Geltrú.

Veurem, doncs, en la sessió com la Júlia Santín planteja aquest estudis que combina inventiva i respecte al patrimoni.

 

Uso de cookies

Este sitio web utiliza cookies para que usted tenga la mejor experiencia de usuario. Si continúa navegando está dando su consentimiento para la aceptación de las mencionadas cookies y la aceptación de nuestra política de cookies, pinche el enlace para mayor información.plugin cookies

ACEPTAR
Aviso de cookies