Close

30 març, 2019

CONFERÈNCIA ENRIC BENAVENT VALLÈS

Coneixent una mica més a Buda, Jesucrist i Mahoma.

La conferència de l’Enric Benavent,  Buda, Jesucrist, Mahoma, va constituir una excel·lent aproximació a la figura d’aquests tres grans personatges que han fonamentat bona part de la nostra civilització.

Els fundadors de tres de les religions més importants del món contemporani, han estat presentats i exposats  a partir d’una mirada oberta i integradora, desmitificadora amb la voluntat de fer comprendre més el seu missatge i el seu mestratge Al llarg de la conferència Enric  Benavent va posar  de manifest les  característiques comunes dels seus missatges i també els trets diferencials més evidents .

Entre Buda i Mahoma hi ha aproximadament un miler d’anys, entremig hi ha Jesucrist i per tant és obvi que existeixi, malgrat la distància, temporal alguns trets comuns en el seus missatges: Geogràficament neixen en contextos ben diferents, Buda al Nepal, Crist a Betlem i Mahoma  a la Meca. Buda al segle VI aC que neix a Lumbini (Nepal) . La seva doctrina, Dhanmapada, l’escriuen els seus deixebles . Jesucrist  que neix a Belem (Israel) i les seves ensenyances són escrites també pels seus deixebles i són els Evangelis. Mahoma que neix a La Meca (Arabia), la seva doctrina la trobem a    l´Alcorà, que es un traspàs oral.

Són les religions que en l’actualitat tenen més  seguidors en el món: 500 milions budistes, 1900 milions cristians i 1300 milions segueixen a Mahoma. Entre tots tres tenen més de la meitat de la humanitat  practicant les seves doctrines, tot i que dins de cada religió hi ha diferents corrents. Budistes són Mahaina, Theverada, Tibetants… Cristians poden ser catòlics, evangèlics, ortodoxes i els Mahometans es consideren Xiites el 10% i Sunnites el 90%.

D’entre les 13 religions que es professen avui a Catalunya aquestes tres són les més practicades:  hi ha  68 centres budistes, 256 centres islàmics i 7800 centres cristians.

La majoria dels budistes que viuen a Catalunya són persones que s’han convertit a aquesta religió i entre els musulmans la majoria són procedents de l’ immigració.

Les tres religions, com totes, utilitzen elements sagrats per portar a la persona el misteri o a transcendir.

 Buda

 Neix al mig del bosc, la seva mare va tenir somnis estranys deu mesos abans, al néixer va caminar 7 passos  i la mare mor 7 dies després. S’expliquen també algunes actuacions miraculoses durant la seva infància, tret comú amb els altres personatges analitzats.

El seu nom originari és Siddharta Gautama

Va ser criat per la germana de la seva mare, tancat al palau per protegir-lo, sempre vigilat.

Té una vida regalada i en el moment de triar esposa es decanta per aquella noia que no va acceptar el regal que es feia a les noies per anar a la festa, aquella que sembla que no era de l’agrat del pare… Va viure amb la seva esposa fins als 29 anys, va tenir un fill i en tot aquest temps no havia sortit del Palau. S’explica que li van preparar una sortida fóra de Palau que seria determinant per la seva voluntat de generar un nou missatge.

Al llarg d’aquest passeig Buda té 4 trobades :

Una persona malalta amb el cos deformat i grans dolors. Un vell que els criats volien apartar. Una comitiva funerària. Persona pobre, demanant almoina però que estava contenta.

Aquest encontres li produeixen una profunda reflexió i durant 6 anys practica l’ascetisme, després de deixar aquesta pràctica llença el seu missatge i proposa  4 nobles veritats: Sofriment. El desig és la causa del sofriment. El desig es pot controlar.

Proposa uns passos a seguir : El patiment ens uneix a tots, tothom té patiments, evitar els extrems, el punt mig és el bon camí, els excesos no són bons, mirada a l’interior…

Mor al vuitanta anys i ja ha té molts seguidors.

Jesucrist.

Es el més conegut dels tres a l’occident

S’ha  qüestionat la seva existència sobretot al segle XVII.  Als segles XIX i XX apareixen nombroses  obres sobre la vida de Jesucrist. Els seu coneixement s’ha fet a traves de les fonts dels evangelis escrits pels seus deixebles :

Marc (50-60), Mateu (60-70), LLuc (70-80) són textos escrits per diferents comunitats amb coses en comú. Joan (95)  és més teològic… Els evangelis formen part  de la   Bíblia. En parlen també  Flavi Josep, historiador jueu i també Tàcit , historiador.

Sabem que Jesucrist neix en temps  d’August i mor amb l’època de Ponç Pilat és perseguit i condemnat per difondre les seves idees.  Els seus deixebles narren l’experiència de la resurrecció.

Com Buda i Mahoma té una infantesa plena de fet miraculosos.

Jesucrist és un personatge que sedueix per les seves idees però alhora per les mateixes molesta a la societat en la que vivia. Proposa un déu de misericòrdia i llibertat davant la creença en deus irats i essencialment calcigador. Exigeix als de dins i comprèn els de fora, ja que en els evangelis es parla de persones no cristianes però que tenen fe en ell. Els malats i exclosos són importants en el seus ensenyaments i tenen molta importància. Fa canviar conceptes semàntics com els del Samarità, que eren una tribu impura i en canvi són  els que  socorren a la gent a la Bíblia.   En canvi els Fariseus que són una mena de secta elitista són associats a hipòcrites.

El seguiment del missatge  Jesucrist és d’una enorme magnitud.

Mahoma

Neix a La Mecca (Aràbia)  l’any 570,  on hi havia tribus semítiques, jueus, fenicis, assiris… És una zona politeísta i de molt comerç. Es queda orfe als 6 anys,  viatja amb el seu oncle a  Síria.

Als 20 anys es casa amb Khadija, rica vídua 15 anys més gran. Van tenir fills i una filla, Fátima.

És conegut també com a Muhammad.

Als 40 anys revelació de l’àngel Gabriel i comença  a lluitar per l’expansió d’una religió monoteista. Muhàmmad és profeta elogiat i parla en nom de Déu. És l’enviat d’Al.là o anunciador de la bona nova.

Mahoma es perseguit també per les seves idees i  l’any 622 marxa a Medina, aquesta marxa és coneguda com  Hègira que marca l’inici de la era musulmana.

Es torna a casar amb Aixa

Al 628 torna a la Meca, trenca els ídols de Kaaba, excepte la pedra negra.

Islam recull idees del cristianisme i judaisme, els musulmans estimen a altres profetes. “La pau sigui amb ell” diuen sempre que anomenen a algú.

Del seu llibre l’Alcorà es pot deduir que hi ha un  Déu únic.

Que hi ha àngels, tenen llibres sagrats. Hi ha Profetes: Abraham, Jesús, Moisés… Hi haurà un judici final i també considera que el destí de cadascú ja està traçat.

Els pilars fonamentals de  la religió musulmana són: Professió de fe, pregaria ritual cinc cops al dia i encarats cap a la Meca. Fer Almoina quan s’acabava  el Ramadà un temps de dejuni i reflexió, cal  donar  un 2,5% del que s’ha guanyat però no es pot donar a la família. I cal fer una peregrinació a La Meca almenys un cop a la vida i aquells que s’ho poden permetre…

Interessant exposició la que va fer l’Enric Benavent  que ens permet conèixer una mica més les personalitats de tres grans figures de la història com són Buda, Jesucrist i Mahoma que a més de lliurar-nos tot una espiritualitat i valors han  fonamentat part de la nostra història.

Uso de cookies

Este sitio web utiliza cookies para que usted tenga la mejor experiencia de usuario. Si continúa navegando está dando su consentimiento para la aceptación de las mencionadas cookies y la aceptación de nuestra política de cookies, pinche el enlace para mayor información.plugin cookies

ACEPTAR
Aviso de cookies