Close

10 març, 2019

PROPERA CONFERÈNCIA 15 DE MARÇ 2019

Humor i música clàssica.

 Segurament aquest binomi no sembla correspondre a la realitat a que estem acostumats o almenys aquella en la que ens han educat musicalment .

La litúrgia, el protocol sobre la interpretació però també de l’audició de la música clàssica sembla tenir un marc de seriositat que diríem que, a priori, sembla  incompatible amb l’ humor.

Per alguns melòmans de morro fi deu ser una autèntica provocació la recerca  d’humor a la música clàssica però també és cert que hi ha autors consagrats que han fet la seva particular picada d’ull a la broma  dintre de la música clàssica.

Aquest serà l’objecte de la conferència del proper divendres 15 de març a l’Aula. En Josep Andreu Jariod ens oferirà la conferència  “L ’humor a la música clàssica” . La conferència com sempre a les 7 de la tarda a la Sala d’actes de la UPC.

Ens preguntarem si és possible que siguin  compatibles els  conceptes com      l’ humor i la música clàssica? Amb la conferencia sobre L’ humor en la música clàssica Josep Andreu Jariod ens farà una breu pinzellada de la broma, la sorpresa o el so inesperat en les composicions musicals. Si bé els més famosos compositors com Haydn, Mozart, Beethoven i molts d’altres, han escrit peces d’ humor, requereixen la complicitat de l’orquestra i sobretot del director, per magnificar la interpretació de la partitura.

Podríem definir dos continguts d’humor: els purament timbres sonors acústics i extravagants, i els de descripció d’animals que indueixen l’oient a sensacions grotesques i inesperades. L’ humor es innat en el ser humà i Josep Andreu Jariod ens exposarà una agradable mostra dels compositors que l’expressen des del barroc fins els nostres dies.

 

El mateix Josep Andreu Jariod es presenta  a través del que hem pogut trobar en el seu “web” :Des del 1999 desenvolupo la meva activitat dins del camp de la divulgació musical, en àmbits escrits, radiofònics i educatius. Em vaig formar primer a l’Escola Albéniz, d’Esplugues de Llobregat, el meu poble; i posteriorment al Conservatori de Liceu, en l’especialitat de piano. He estat integrant de l’Orfeó Català.

He realitzat diversos programes a Catalunya Música. Des de la temporada 2015/2016 presento un programa sobre instruments musicals, El taller del lutier, que s’emet els dissabtes entre les 10 i les 11 del matí. També enregistro reportatges d’actualitat per a l’espai  Assaig General. Anteriorment, havia presentat els programes Quadern d’estiu, Blog de nit, Línies addicionals, Notes de clàssica i A tot cor, en aquesta mateixa emissora, i també he col·laborat en espais com Una tarda a l’òpera. A més, he participat en programes de Catalunya Ràdio i Ràdio Sabadell.

He redactat programes de mà per a concerts de l’Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya (OBC), la Simfònica Sant Cugat i la Simfònica del Vallès. També per al Palau de la Música Catalana, el Gran Teatre del Liceu i el festival Nits de clàssica de Girona.

Sóc redactor de la revista  Time Out Barcelona, i ho he estat de la Guía del Ocio de Barcelona i del portal ritmes.net. També col·laboro en publicacions de música clàssica com la Revista Musical Catalana o 440 Clàssica & Jazz.

He preparat xerrades i cursos de divulgació musical per al Palau de la Música Catalana, CaixaForum i les Aules d’Extensió Universitària per a la Gent Gran de la Universitat de Barcelona i la Universitat Pompeu Fabra, tant a Barcelona com en altres poblacions catalanes. Per exemple, Sabadell, Terrassa, Badalona, Granollers, Castelldefels, Mataró, etc. També he presentat actes de temàtica musical en espais com la Biblioteca de Catalunya, l’Ateneu Barcelonès o L’Auditori de Barcelona.

A més, he estat responsable del departament de discos de música clàssica de FNAC L’illa.

El 2018 vaig presentar el llibre Història musical del Palau de la Música Catalana (1908-2018), que repassava els fets més importants de l’emblemàtica sala modernista, i del qual en vaig ser l’autor principal.

 

Disposem-nos doncs a constatar que la música clàssica pot ser divertida i trencar el tòpic d’una certa seriositat i fins i tot avorriment.

Esprem que al llarg de la xerrada els somriures vagin sovintejant amb la música que ens pugui presentar el conferenciant.

 

 

 

 

 

Uso de cookies

Este sitio web utiliza cookies para que usted tenga la mejor experiencia de usuario. Si continúa navegando está dando su consentimiento para la aceptación de las mencionadas cookies y la aceptación de nuestra política de cookies, pinche el enlace para mayor información.plugin cookies

ACEPTAR
Aviso de cookies