Close

5 març, 2019

PROPERA CONFERÈNCIA, 8 de març

Feminisme transversal.

La  propera conferència coincideix amb el Dia Internacional de la Dona Treballadora, el 8 de març. Aquests dies hi ha convocades, aturades vagues, manifestacions , actes…

Nosaltres hem considerat  la nostra aportació al 8 de març amb una xerrada sobre “ El feminisme transversal”a càrrec de Lourdes Muñoz, Presidenta de l’associació de Dones en Xarxa. L’acte com sempre serà a les 7 de la tarda a la Sala d’actes de l’UPC.

El 8 de març de l’any passat va significar una data importat pel feminisme amb diversos lemes però bàsicament pe contra la bretxa salarial, contra els salaris de misèria i contra les violències masclistes a la feina”.

El feminisme és un moviment social que ja té més de cent anys de presència en la lluita social. A Catalunya els primeres manifestacions de després de la guerra sorgeixen cap a meitat dels anys setanta amb la celebració de Les Primeres Jornades Catalanes de la Dona, el juny de 1976. D’ençà de llacors els avenços han estat importants però encara queden moltes coses per fer. La lluita feminista és una lluita no només per descomptat per  la igualtat sinó per canvis culturals que generin una nova perspectiva de gènere a la societat.

Algunes idees de la Lourdes Muñoz sobre el feminisme:

 Feminismes, en plural. Hem d’apostar per ampliar els feminismes, sumant a dones diverses, amb pluralitat d’orígens i posicions que es declaren feministes i vulguin contribuir a la igualtat. De la mateixa manera que el feminisme ens va ensenyar que hem de parlar de “les dones” en plural i no de “la dona”, per a no caure en el mateix estereotip social d’un model de dona al qual se li atribueix uns rols socials -origen de la desigualtat-, totes les dones en plural han d’estar permanentment convidades a formar part. Només amb més dones, i homes, que incorporin les ‘ulleres liles’ a la seva vida, avançarem més ràpid, encara que no tinguin el nostre nivell d’activisme.

Em reconec pactista i pragmàtica. Perquè sense pactes, ni hi ha hagut ni hi haurà avanços significatius que es consolidin socialment, ni en drets de les dones, ni en qualsevol altra transformació social.

La transformació cultural i social que necessitem per a l’avanç en la igualtat real necessita de moltes més dones i homes implicats.

Necessitem “activistes feministes“, amb el feminisme com la seva prioritat, i altres persones que incorporin la mirada de la igualtat, que ens ajudin a actuar des de diversos àmbits. Feminismes en plural per a ser un gran moviment de transformació social.

*****

“Perquè solament la llibertat, quan s’acosta, fa visible l’esclavitud”. Aquesta frase de María Zambrano és una de les meves cites de capçalera. Actualment les dones som prou lliures per a visualitzar la injustícia que vivim i disposar de millors eines. Les dones hem de ser conscients que l’èxit en les recents convocatòries són fruit del treball previ de les feministes. Actualment disposem de millor situació i més suports per a impulsar una nova agenda més ambiciosa i la vegada compartida amb gran part de la societat.

Sobre al conferenciant

 Lourdes Muñoz és Enginyera Informàtica i Màster Societat Coneixement.
Experta en Polítiques públiques TIC, drets digitals & govern obert.
Sempre ha estat una emprenedora, va crear la seva empresa amb 23 anys . Des de molt jove va compatibilitzar estudis, feina i compromís social i polític.
Implicada en l’impuls d’iniciatives “open” de promoció coneixement obert, software lliure, institucions obertes i dades ,Va compatibilitzar estudis, treball i compromís polític. Va ser membre de l’associació Dones Joves, i va dirigir el Centre d’Esplai i els Casals d’Estiu de l’Associació Joves Amics de Barcelona (JAB) al barri de Les Corts de de Barcelona.

Compromesa amb els drets de les dones, ha liderat projectes de igualtat en la societat del coneixement, creació de xarxes de dones i empoderament de les dones a l’àmbit públic.

La seva formació en tecnologia i Societat de la Informació   ha estat clau en la seva trajectòria professional i política. En el 2001 com a Regidora de la Dona de l’Ajuntament de  Barcelona  és impulsora de diverses iniciatives per fomentar l’ús de les tecnologies per part de les dones.

El seu compromís polític i el seu compromís feminista sempre han anat de la mà. És impulsora amb la periodista  Montserrat Boix i l’escriptora Gemma Lienas de Dones en Xarxa, xarxa catalana per la igualtat, fundada en 2004i que actualment la Lourdes Muñoz presideix.

Ha estat parlamentària al Congrés dels Diputats durant 11 anys.

Amb el treball fet , com altres dones, en el camp del feminisme i la reivindicació d’una societat més oberta ben segur que serà més que interessant.

 

Uso de cookies

Este sitio web utiliza cookies para que usted tenga la mejor experiencia de usuario. Si continúa navegando está dando su consentimiento para la aceptación de las mencionadas cookies y la aceptación de nuestra política de cookies, pinche el enlace para mayor información.plugin cookies

ACEPTAR
Aviso de cookies