Close

7 gener, 2019

CONFERÈNCIA DIA 11 GENER 2019

 

Tornem-hi.

Ja hem passat les vacances de Nadal, encarem un nou any i això vol dir començar el segon trimestre.

Aquest divendres reprendrem el curs i ho farem amb la conferència de l’Ivone Puig Artigas que ens parlarà sobre “La cuina tradicional del Marroc: àpats de diari i de festa”.

Com sempre la xerrada serà a les 7 de la tarda i a la Sala d’actes de la UPC.

Una bona manera de començar és conèixer les cuines tradicionals del nostres veïns del sud. La presència cada cop més àmplia a la nostra societat de ciutadans i ciutadanes  provinents d’altres indrets amb costums i cultures amb matisos diferents comporta una bona manera de comprendre també la realitat d’altres països.

I naturalment la gastronomia és una  de les vessants  de la cultura que més ens pot aproximar, al voltant de la taula i amb un bon menjar és poden crear grans coneixements i vincles de relació i amistat.

La cuina del Marroc està considerada com una de les més selectes del món, molta varietat  de plats, com tagins , cuscus i una gran selecció de pastissos, olors, gustos… tot plegat un aplec de gustos i sensacions…

La xerrada ens portarà a conèixer els elements bàsics de la cuina tradicional marroquina,  els seus plats essencials i aquells més populars i que aquí ja comencen a ser populars.

La ponent de divendres serà la Ivone Puig que és  Llicenciada en Filologia Àrab i en Antropologia Social i Cultural. Màster en “Recerca Etnogràfica, Relacions Interculturals i Teoria Antropològica”. Es va doctorar en Antropologia Social i Cultural amb una tesi sobre les persones marroquines residents a les Illes Pitiüses. Al llarg dels darrers vint anys ha fet estades a diferents països del món àrab, per estudiar i per fer treball de camp, i ja fa més d’una dècada que viu  a cavall entre Catalunya, el Marroc i Formentera.

L’ Ivone Puig ens explica que actualment : Organitzo estades etnogràfiques i tallers culturals al Marroc, a la vegada que cerco d’alternar l’escriptura d’articles acadèmics amb la creació literària.

Pel que fa a la recerca, em trobo immersa en dues investigacions paral·leles. Una d’elles sobre la gastronomia marroquina com fet social i cultural, i l’altra sobre la pervivència de l’ofici tradicional del mestre d’aixa al litoral de la Mediterrània més occidental.

Al llarg de la seva trajectòria professional ha fet moltes ponències sobre els estudis que ha fet  sobre migracions i cultura mediterrània.

Té forces publicacions  nivell científics ha tret els  estudis :El rol social i cultural de la gastronomia marroquina, De la Gebal·la a les Pitiüses: formenterers d’origen marroquí. Formentera, Nº 3. Marroquins a les Illes Pitiüses (2007-2009). Trets del seu projecte migratori i canvis esdevinguts en les seves vides a partir d’aquest. Tesi doctoral., La perspectiva del transnacionalisme en l’estudi de les migracions.

I a nivell de literatura ha escrit

Allà on em duguin les onades. Editorial Mediterrània, 2010. Guardonat amb el “IX Premi de Relats Curts Joan Castelló Guasch”, atorgat pel Consell Insular d’Eivissa. Llibre de relats.

150 milles al sud d’es Cap. Guardonat amb el “Premi Baladre de Literatura 2013” de l’Institut d’Estudis Eivissencs. Llibre de relats escrits al Marroc. D’imminent publicació.

A sol post. Cossetània Edicions, 1017. Novel·la guardonada amb el “6è Premi de Narrativa marítima Vila de Cambrils Josep Lluís Savall 2016”.

Cròniques de Xauen, dietari d’una antropòloga al Marroc. Quorum Llibres, 2017. Text que va rebre una subvenció del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.

Per conèixer una mica més a la nostra ponent i la tasca que està fent val la pena que entrem a la web , Al sud d’Ogígia que es defineix com :  és una finestra oberta a la mar mediterrània. No en va, Ogígia, illa mitològica on la nimfa Calipso va retenir Odisseu al llarg de set anys, ha estat ubicada per alguns geògrafs en un punt de l’estret de Gibraltar, proper al litoral marroquí. Qui sap amb certesa a quina illa feia referència el text atribuït a Homer, però fos on fos, en el nostre imaginari Ogígia suggereix d’immediat tots aquells elements comuns de la mediterrània sud: sol enlluernador, vents càlids, oliveres, cases emblanquinades, geranis multicolors, migdiades assossegades i vespres animats,… 

Ens retrobem doncs el proper divendres i esperem que amb ànims renovats per encarar l’any 2019 i el segon trimestre.

Ens veiem!


 

 

 

Uso de cookies

Este sitio web utiliza cookies para que usted tenga la mejor experiencia de usuario. Si continúa navegando está dando su consentimiento para la aceptación de las mencionadas cookies y la aceptación de nuestra política de cookies, pinche el enlace para mayor información.plugin cookies

ACEPTAR
Aviso de cookies