Close

12 novembre, 2017

CONFERÈNCIA CARLES CAMPUZANO I CANADÉS

De moment podem estar tranquils.

Sí, de moment podem estar tranquils. Aquesta podria ser la conclusió després d’escoltar a Carles Campuzano, vilanoví, diputat al Congrés i en aquets moment portaveu del PDecat, en la seva xerrada sobre Reptes del present i el futur de les pensions.
Campuzano va començar explicant com és el sistema espanyol de pensions conegut com el de repartiment en que les cotitzacions que es van pagant al llarg del temps de treball fan una bossa i aquesta serveix després per pagar les pensions corresponents a cadascú. És un sistema molt lligat al nombre de cotitzants i a les mateixes cotitzacions que s’abonen pels salaris que es cobren. Altres països tenen un sistema diferent com és el de capitalització, que és que el que va pagant el treballador al llarg de la seva vida laboral li es retornat en forma de pensió en acabar el seu cicle laboral.
La fortalesa del sistema espanyol és que és el l’estat qui respon finalment i això fa que els sistema malgrat les seves dificultats estigui garantit.
Campuzano ha explicat que al llarg d’aquest període de crisi les pensions han resistit de manera raonable i que no s’han deixat de cobrar, ni s’han rebaixat. Les pensions han servit perquè la pobresa entre la gent gran hagi disminuït, el sistema públic ha mantingut i també, i això potser no és positiu, ha servit de cara a poder mantenir aquelles famílies amb menys poder adquisitiu que han pogut sobreviure, en part, amb el que cobraven de pensions els majors.

El sistema públic funciona. Amb aquesta afirmació Campuzano va voler expressar la seva posició, però també va afirmar que cal un debat ampli i profund perquè sigui possible que es pugui seguir mantenint. Avui la caixa de les pensions ha entrat en dèficit, cal pagar més del que s’ingressa i l’Estat usa el Fons de reserva pensat pel futur i això passa per tres motius: Amb al crisi s’han reduït el número de cotitzants, les noves ocupacions són de salaris baixos i per tant també de cotitzacions baixes i perquè els pensionistes que es moren són aquells de pensions més baixes i per tant no s’equilibra amb les pensions més altes.
La pregunta és evident davant aquesta situació el problema és conjuntural o estructural?
Alguns comenten que és conjuntural ja que es creu que si es torna a situar en la xifra de cotitzants en els 20 milions, el problema de liquiditat estarà resolt, altres però consideren que cal afrontar el repte ja que es tracta de garantir les pensions actuals però també de garantir les del futur.

Davant l’augment dels pensionistes amb l’arribada dels anomenats fills del “baby boom” crearà una forta tensió en el sistema. Per això ja s’han posat en marxa algunes propostes com allargar l’edat de jubilació de manera esglaonada fins els 68 anys i també canvis en el sistema de càlcul de muntant de la mateixa pensió intentant que s’acosti el màxim a la darrera nòmica cobrada. I també de cara al futur segurament caldrà animar als futurs pensionistes a tenir algun sistema d’estalvi que ajudi a complementar les pensions.
Així mateix ens va explicar que s’està`estudiant la possibilitat que algunes de les prestacions no vinculades al treball de qui els percep com poden ser la de viduetat, el règims especials i el complement de mínim sigui assumit per impostos , fet que alleugeraria la tensió de la caixa de pensions.
De cara al futur, ens va dir Campuzano, caldria tenir en compte que l’economia hauria de millorar qualitativament amb millors llocs de treball i salaris d’acord amb aquesta qualitat, augmentar la taxa de fertilitat ja que amb més treball més ingressos de la Seguretat Social. Caldrà assumir els canvis en l’economia i que la lògica de les pensions ha de posar-se al dia assumint la realitat existent.
Finalment Carles Campuzano va fer una aposta per garantir un pacte i un compromís polític per garantir amb seguretat que l’Estat garantirà la dignitat en la vida dels pensionistes.

La conferència va ser molt interessant i va posar de manifest el rigor i coneixement que en Carles Campuzano té del tema de pensions i va ajudar a clarificar forces dels dubtes i reptes que avui hi ha plantejats.

 

 

Uso de cookies

Este sitio web utiliza cookies para que usted tenga la mejor experiencia de usuario. Si continúa navegando está dando su consentimiento para la aceptación de las mencionadas cookies y la aceptación de nuestra política de cookies, pinche el enlace para mayor información.plugin cookies

ACEPTAR
Aviso de cookies