Close

4 novembre, 2017

CONFERÈNCIA GUILLEM TERRIBES I ROCA


Passar-s’ho bé veient cinema.

Aquest divendres passat vam gaudir de dos elements cabdals de la cultura dels nostres temps amb la conferencia titulada: “La curiositat: cinema i llibres tot allò que t’alegra el dia”.

El conferenciant , en Guillem Terribes, és un llibreter i activista cultural català. Va ser el màxim responsable de la Llibreria 22 de Girona, des de la seva creació el 1978 , però alhora és un cinèfil declarat. Presideix el Col·lectiu de Crítics de Cinema de Girona, entitat responsable del funcionament del Cinema Truffaut de Girona.

Enguany va ser guardonat amb la Creu de Sant Jordi.

Des de la seva condició de cinèfil, Terribes va exposar que el cinema abasta tot el coneixement, que el cinema és un element clau en l’educació sentimental de qui el visiona amb freqüència i que és un element de socialització, malgrat veure una pel·lícula és un exercici fet amb solitud   però moltes vegades de manera comunitària en una sala de cinema .

Va recordar els seus inicis com espectador de cinema de ben petit sobretot en moments en que no hi havia cinema per infants, sinó simplement cinema que desprès  es  passava pel seu sedàs de visió infantil.

Va comentar que en el cinema com un element de creació artística com més mentida contingui és més creïble des del punt de vista de l‘espectador. Les grans històries cinematogràfiques  contenen bona part de “mentides” i que fan finalment versemblant la pel·lícula.

Va també comentar el paper del guió i el dels guionistes en la realització dels films. Actualment hi ha un cert corrent literària que treballa gairebé en estil de guió cinematogràfic donant per sabudes moltes de les coses que s’expliquen en les imatges.

També el paper de la música  i de les bandes sonores i en aquet sentit considera que cadascú té la seva pròpia banda sonora.

Va projectar tres fragments de pel·lícules per mostrar alguns dels recursos que s’usen en el cinema.

La primera va ser Smoke pel·lícula dirigida per Wayne Wang i de l’escriptor Paul Auster,a l’any 1995. El novel·lista es va basar en un relat curt seu de 1990 per a The New York Times a l’hora d’escriure el guió, i posteriorment també va escriure i dirigir la pseudoseqüela de la pel·lícula,  que segueix les vides d’alguns dels personatges i n’introdueix de nous.

En aquets fragment vam poder veure com en una mateixa pel·lícula es superposa la història que narra un dels protagonistes en forma de conte de Nadal, com es reprodueix amb imatges aquesta història amb detalls nous i com la banda sonora va reproduint la història. Tres formats en la mateixa pel·lícula que mostra les grans possibilitats narratives del cinema.

La segona pel·lícula va ser   L’home tranquil és  feta a l’any 1952 protagonitzada per John Wayne i Maureen Ohara i dirigida per John Ford basada en una història curta publicada el 1933 per Maurice Welsh en el Saturday Evening Post. Vam visionar un moment d’un diàleg entre el protagonista i un dels personatges que va derivant en una diàleg que gairebé es converteix en un guirigall. La seqüència posa de manifest la possibilitat de que el ritme narratiu a través dels diàleg faci més atractiva la història que ens  narra.

Finalment vam poder veure un fragment de la pel·lícula  Érase una vez en América , estrenada a l’any 1984 dirigida per Sergio Leone i protagonitzada per Robert de Niro i James Woods i amb una banda sonora de Ennio Morricone. La banda sonora va guanyar el premi BAFTA.

Precisament el visionar el fragment tenia com objectiu veure (escoltar) com la banda sonora (considerada per alguns com la millor mai executada) omple tot l’espai i ajuda a comprendre les imatges sense necessitat ni de diàleg ni de parlaments.

Realment la banda sonora omple tota l’escena i la pantalla.

En definitiva vam poder copsar com el cinema  i una bona història pot tocar totes les tecles adequades per passar una bona estona.

Conclusió  amb la conferència : “La curiositat: cinema i llibres tot allò que t’alegra el dia”. Sinó tot el dia ,sí que ens va alegrar una bona estona.

 

 

 

Uso de cookies

Este sitio web utiliza cookies para que usted tenga la mejor experiencia de usuario. Si continúa navegando está dando su consentimiento para la aceptación de las mencionadas cookies y la aceptación de nuestra política de cookies, pinche el enlace para mayor información.plugin cookies

ACEPTAR
Aviso de cookies