PROPERA CONFERÊNCIA , DIA 10 de JUNY

Acabem el curs parlant de l’Havana Xica.

 El proper divendres tancarem el curs 2021-2022 recuperant la trobada  a la Masia Cabanyes amb la xerrada-col·loqui amb el Bienve Moya, “Pels carrers de l’Havana Xica” per posteriorment prendre una copa per acomiadar el curs i desitjar-nos bones vacances.

La guía de l’Havana Xica és un recull d’articles que volen ser una guia pel territori urbà i paisatgístic de Vilanova i comarca, per conèixer la ciutat, com s’ha anat forjant al llarg dels segles i entendre perquè avui és com és. Es titula Guia de l’Havana xica, nom amb el qual era coneguda Vilanova i la Geltrú, i consta de 15 articles publicats pel propi autor a l’Eix Diari entre 2020 i 2021. Són articles amb una estructura literària, que facilita moure’s per la ciutat i la seva comarca –el Garraf– a través de l’espai històric fossilitzat en l’urbanisme, la història i l’imaginari.

El mateix Bienve explica la motivació del llibre: Intento fer evident com la ciutat no ha fet un camí lineal que l’hagi dut a ser el que és i com és avui. Al llarg de la seva història, els habitants de Vilanova han concebut més d’un projecte i un propòsit de futur per a les seves vides i per a la seva ciutat. Alguns d’aquests projectes van poder dur-se a la pràctica, d’altres no, i han estat oblidats. Dels que van tenir èxit en queda memòria en els llibres d’història; dels fracassats en queden les parets i els carrers i espais entre els quals van iniciar-se i enaiguar-se.

Bienve Moya Domènech (Vilanova i la Geltrú, 1944) és gestor cultural. Va estudiar Estudis Dramàtics (Estudis Nous de Teatre, Barcelona). L’any 2009 obté el Premi Nacional de Cultura de la Generalitat de Catalunya en la modalitat de Cultura Popular. Ha treballat per a l’Ajuntament de Barcelona en la recuperació del calendari festiu de la ciutat.

Ha estat director del Teatre Municipal de Vilanova i la Geltrú i promotor del Consorci de Teatres Públics de Catalunya i de la fira internacional de circ Trapezi, productor del projecte d’investigació sobre la música popular Socatalà, membre de l’equip directiu de Festcat (Escola de la Festa del Departament de Cultura de la Generalitat) i membre fundador del col·lectiu Els Altres Andalusos, que aplega catalans d’origen andalús.

És articulista a L’Avenç, Cuadernos de Pedagogía, El Temps, Fiestateatro, El Periódico, El País, Avui, Ara, etc., i fa guions per al programa de ràdio Imaginari, rondalles i llegendes catalanes (Catalunya Ràdio), premi Càmera del Consell Audiovisual Mundial (París).

Entre altres, ha publicat les obres Una mà de sants (La Magrana), Llegendes urbanes (Editorial Marfil), La festa a Catalunya (Galàxia Gutemberg), Pol·len vol estimar (La Galera), Flordesaüc (Editorial Pagès) i Il·legals (Editorial Marfil).

 \"\"

El llibre no s’ocupa nomes de Vilanova i la Geltrú, sinó que dona cabuda a les poblacions de l’entorn comarcal, la que avui denominem el Garraf i que històricament s’ha denominat el Penedès, dins la qual queda emmarcada Vilanova i la Geltrú essent-ne avui el nucli urbà capdavanter, tant per la seva demografia, com perquè al llarg de la història moderna, la seva població s’ha distingit com a la societat més dinàmica i disposada a encapçalar els impulsos socials i econòmics més avançats.

Es tracta doncs de conèixer la ciutat i part de la seva història passejant pels seus carrers o veient algunes fotografies del passat però que donen referències d’espais urbans.

Recordar que hi haurà servei d ‘autobús a partir de 2/4 de 7 de la tarda de la Plaça de l’estació. Cal apuntar-se  a la secretaria  de l’Aula.

Només desitjar-vos un bon estiu i que gaudiu de les vacances i ens retrobem a l’octubre.