PROPERA CONFERÈNCIA EL 3 DE JUNY

Viatges interessants en altres èpoques 

El proper divendres 3 de juny ens visitarà el doctor en història Francesc Miralpeix per parlar-nos de “ El gran tour de Josep A. de Cabanyes ( 1792-1852). La conferència, com sempre, a les 7 de la tarda  a la sala d’actes de l’UPC.

Josep  Antoni de Cabanyes va néixer a  Villanueva i Geltrú (Barcelona), 14.VIII.1797 – 11.VII.1852. Escriptor, pintor i col·leccionista.

Hereu d\’un terratinent i comerciant afrancesat que havia estudiat a l\’Escola de Nobles de Sorèze (Tarn), va rebre el primer ensenyament d\’alguns frares emigrats i del seu oncle Josep Maria, que —més tard, abans de marxar a Cuba— va ser professor de francès al Col·legi d\’Artilleria de Barcelona i al Reial Col·legi d\’Artilleria d\’Alcalá.

Als vint anys, ja mort el seu pare, va viatjar a Amsterdam per formar-se en una companyia exportadora.

Després es va traslladar a Anglaterra ia França i va visitar Suïssa i Itàlia. Entre 1817 i 1820 va assumir amb fermesa el liberalisme polític i econòmic, va adquirir molts dels llibres de la seva important biblioteca, rica en primeres edicions romàntiques en les seves llengües originals, i algunes de les obres de pintura flamenca de la seva pinacoteca, el catàleg manuscrit de la qual detalla moltes dels seus cent dues peces.

En tornar, es va allistar voluntari a la Milícia Nacional com a tinent. En un segon viatge a Holanda ia Bèlgica —entre el 1822 i el 1824— va conèixer el romanticisme i es va convertir en un home culte i refinat, amant de les arts i de les lletres. Va conrear amb habilitat la poesia, la prosa, la traducció i també la pintura i la música. Parlava amb fluïdesa, a més a més del català i del castellà, el francès, l\’anglès, l\’holandès, l\’italià i l\’alemany. Fugint de les turbulències de Barcelona, ​​a l\’octubre del 1837 es va embarcar cap a Mallorca, d\’on va tornar al cap de dos anys, després d\’escriure un llibre que no es va donar a conèixer fins més d\’un segle després de la seva mort. Va redactar també unes Notícies cronològiques, genealògiques biogràfiques i historicoeconòmiques de la casa Cabanyes a Villanueva i Geltrú. Maria-Aurèlia Capmany s\’hi va inspirar per al romàntic protagonista, a la manera de Werther, de la seva novel·la Un lloc entre els morts.

 \"\"

Josep Antoni de Cabanyes i Ballester.

Obres de ~: Notes i observacions fetes al meu viatge i permanència a Mallorca, Barcelona, ​​Pòrtic, 1970; Notícies cronològiques, genealògiques biogràfiques i historicoeconòmiques de la casa Cabanyes a Villanueva i Geltrú (text extret del Web de la Real Acadèmia de la historia )

Francesc Miralpeix ha treballat a fons la figura de J. A. de Cabanyes i està en procés  la publicació d’un llibre que comenta i documenta  els viatges d’aquest personatge de la nostra història  a través d’un manuscrit inèdit sobre els viatges de Josep Antoni de Cabanyes. Miralpeix   analitza el personatge i també la seva afició artística que es  palesa en la seva col·lecció de quadres que avui estan  a la Masia d’en Cabanyes.

El professor Miralpeix explica que El Grand Tour va ser un fenomen protagonitzat pels joves de les elits aristocràtiques i burgeses de l’Europa septentrional que des de la fi del segle XVII i fins ben entrat el segle XIX emprenien un viatge que els duia cap a Florència i Roma – les ciutats que havien bressolat la cultura clàssica- i paulatinament fins a Nàpols o Sicília, on els esperava l’atractiu poderós i pintoresc de les erupcions del Vesuvi i de l’Etna o les descobertes de Pompeia, Herculà i els vestigis grecs.

 

Francesc Miralpeix  (Sant Hilari Sacalm, 1973) és doctor en història de l’art i professor titular a la Universitat de Girona. Forma part del grup de recerca consolidat de la Generalitat de Catalunya Art del Renaixement i del Barroc a Catalunya. Ha publicat nombrosos estudis sobre les manifestacions artístiques dels segles XVII i XVIII, sobre el fenomen del col·leccionisme i sobre la destrucció i/o salvaguarda del patrimoni artístic d’època moderna.

 

La conferència doncs serà un viatge acompanyant a Josep Antoni de Cabanyes i les seves apreciacions de les ciutats i esdeveniments que l’envolten.