Close

1 juny, 2022

PROPERA CONFERÈNCIA EL 3 DE JUNY

Viatges interessants en altres èpoques 

El proper divendres 3 de juny ens visitarà el doctor en història Francesc Miralpeix per parlar-nos de “ El gran tour de Josep A. de Cabanyes ( 1792-1852). La conferència, com sempre, a les 7 de la tarda  a la sala d’actes de l’UPC.

Josep  Antoni de Cabanyes va néixer a  Villanueva i Geltrú (Barcelona), 14.VIII.1797 – 11.VII.1852. Escriptor, pintor i col·leccionista.

Hereu d’un terratinent i comerciant afrancesat que havia estudiat a l’Escola de Nobles de Sorèze (Tarn), va rebre el primer ensenyament d’alguns frares emigrats i del seu oncle Josep Maria, que —més tard, abans de marxar a Cuba— va ser professor de francès al Col·legi d’Artilleria de Barcelona i al Reial Col·legi d’Artilleria d’Alcalá.

Als vint anys, ja mort el seu pare, va viatjar a Amsterdam per formar-se en una companyia exportadora.

Després es va traslladar a Anglaterra ia França i va visitar Suïssa i Itàlia. Entre 1817 i 1820 va assumir amb fermesa el liberalisme polític i econòmic, va adquirir molts dels llibres de la seva important biblioteca, rica en primeres edicions romàntiques en les seves llengües originals, i algunes de les obres de pintura flamenca de la seva pinacoteca, el catàleg manuscrit de la qual detalla moltes dels seus cent dues peces.

En tornar, es va allistar voluntari a la Milícia Nacional com a tinent. En un segon viatge a Holanda ia Bèlgica —entre el 1822 i el 1824— va conèixer el romanticisme i es va convertir en un home culte i refinat, amant de les arts i de les lletres. Va conrear amb habilitat la poesia, la prosa, la traducció i també la pintura i la música. Parlava amb fluïdesa, a més a més del català i del castellà, el francès, l’anglès, l’holandès, l’italià i l’alemany. Fugint de les turbulències de Barcelona, ​​a l’octubre del 1837 es va embarcar cap a Mallorca, d’on va tornar al cap de dos anys, després d’escriure un llibre que no es va donar a conèixer fins més d’un segle després de la seva mort. Va redactar també unes Notícies cronològiques, genealògiques biogràfiques i historicoeconòmiques de la casa Cabanyes a Villanueva i Geltrú. Maria-Aurèlia Capmany s’hi va inspirar per al romàntic protagonista, a la manera de Werther, de la seva novel·la Un lloc entre els morts.

 

Josep Antoni de Cabanyes i Ballester.

Obres de ~: Notes i observacions fetes al meu viatge i permanència a Mallorca, Barcelona, ​​Pòrtic, 1970; Notícies cronològiques, genealògiques biogràfiques i historicoeconòmiques de la casa Cabanyes a Villanueva i Geltrú (text extret del Web de la Real Acadèmia de la historia )

Francesc Miralpeix ha treballat a fons la figura de J. A. de Cabanyes i està en procés  la publicació d’un llibre que comenta i documenta  els viatges d’aquest personatge de la nostra història  a través d’un manuscrit inèdit sobre els viatges de Josep Antoni de Cabanyes. Miralpeix   analitza el personatge i també la seva afició artística que es  palesa en la seva col·lecció de quadres que avui estan  a la Masia d’en Cabanyes.

El professor Miralpeix explica que El Grand Tour va ser un fenomen protagonitzat pels joves de les elits aristocràtiques i burgeses de l’Europa septentrional que des de la fi del segle XVII i fins ben entrat el segle XIX emprenien un viatge que els duia cap a Florència i Roma – les ciutats que havien bressolat la cultura clàssica- i paulatinament fins a Nàpols o Sicília, on els esperava l’atractiu poderós i pintoresc de les erupcions del Vesuvi i de l’Etna o les descobertes de Pompeia, Herculà i els vestigis grecs.

 

Francesc Miralpeix  (Sant Hilari Sacalm, 1973) és doctor en història de l’art i professor titular a la Universitat de Girona. Forma part del grup de recerca consolidat de la Generalitat de Catalunya Art del Renaixement i del Barroc a Catalunya. Ha publicat nombrosos estudis sobre les manifestacions artístiques dels segles XVII i XVIII, sobre el fenomen del col·leccionisme i sobre la destrucció i/o salvaguarda del patrimoni artístic d’època moderna.

 

La conferència doncs serà un viatge acompanyant a Josep Antoni de Cabanyes i les seves apreciacions de les ciutats i esdeveniments que l’envolten.

Uso de cookies

Este sitio web utiliza cookies para que usted tenga la mejor experiencia de usuario. Si continúa navegando está dando su consentimiento para la aceptación de las mencionadas cookies y la aceptación de nuestra política de cookies, pinche el enlace para mayor información.plugin cookies

ACEPTAR
Aviso de cookies