PROPERA CONFERÈNCIA 13 DE MAIG

Envetats

Envetar : Posar veta o vetes.

El significat ja ens dóna la pista per on anirà la conferència Envetats del Pere Arenas el proper divendres dia 13 de maig  a les 7 de la tarda  a la sala d’actes de la UPC.

Seguirem a través de les seves explicacions com es confeccionen i guarneixen les espardenyes.

Les espardenyes són un calçat tradicional que fins fa ben poc encara tenia un ús força ampli. Actualment les grans marques de sabates han tornat a re- inventar l’espardenya amb motlles actualitzats i costumitzats  que han tingut forta acceptació. Sempre però s’ha mantingut el seu ús en la manufactura original

L’espardenya és un sabata lleugera que normalment estan fetes de fibres naturals amb una sola de cànem , és una sabata que té una extensió notable en el seu ús al nostre país a banda i banda del Pirineu, eren unes sabates còmodes però tenien el problema de la seva nul·la impermeabilitat però en canvi són molt fresques i per tant poc usades en climes freds. El seu estava generalitzat i podem veure fotos de gent amb espardenyes practicant l’escalada i les podem veure calçades pels Mossos d’Esquadra en el seu uniforme de gala.

Hi ha espardenyes de moltes maneres i gustos , de confecció diversa i també amb vetes de colors i creuats ben diferents.

L’envetat és un art que complementa i dóna distinció l’espardenya.

És una tasca molt artesanal que combina la necessitat d’un lligat de  sabata còmode amb un cert gust i una estètica ben  buscada.

La cultura de l’espart i la confecció de les espardenyes enter altres coses és  una artesania mil·lenària que el 2019 va estar reconeguda , el govern espanyol va declarar el treball dels artesans de l’espart Patrimoni Cultural Immaterial. El reconeixement va arribar en una època en què els artesans també reclamaven que el treball de l’espart es convertís en Patrimoni Immaterial de la Humanitat per la UNESCO i per tant un reconeixement prou notable per una feina artesanal .

Avui però la producció artesanal ha minvat mentre que la producció industrial ha crescut de manera forta per l’ús de  les mateixes entre part de la gent jove.

Sobre l’envetat i la seva manera de fer-ho i de combinar ens en parlarà en Pere Arenas, soci de l’Aula i una  de les persones que més coneix la vestimenta d’arrel  popular  de la nostra ciutat. Ha format part activament  de les associacions que han conreat la dansa popular catalana  i ha participat en la confecció de coreografies i treballs sobre la cultura popular molt adreçat als seus vestits i vestuari en general. Autodidacta de formació, és avui un referent en aquest aspecte de la cultura tradicional. Pere Arenas professionalment és cuiner i sabater.