Close

8 maig, 2022

CONFERÈNCIA DEL 6 DE MAIG

Recordar el dolor i acompanyar-lo, perquè es de justícia.

 L’escriptor i periodista Vicenç Villatoro, actualment director de l‘oficina del Memorial Democràtic va ser l’encarregat d’impartir la conferència Memòria, la història viscuda el passat divendres.

Vicenç Villatoro és un dels escriptors amb una trajectòria ja molt llarga , ha escrit nombroses novel·les i ha obtingut els premis més importants de la literatura catalana, així mateix ha tingut diversos càrrecs de representació política i altres de gestió. Ara des de l’Oficina de la Memorial Democràtic es vol seguir recuperant la memòria col·lectiva. fonamentalment des dels anys 30 fins el setanta  i vuitanta . Villatoro va començar fent una dissecció dels conceptes història i  memòria, i va deixar clar que en la història hi ha fets verídics i la memòria és la percepció que hi ha del fets i cadascú els pot interpretar a la seva manera.

Per explicar el per què de l’Oficina , explicava que va ser entrevistat per TV-3 per comentar el que feien i els periodista el va sorprendre amb la pregunta de: què és el que et genera mes emoció?. La resposta de Villatoro va ser que la col·locació de les Stolpersteine, unes rajoles que recorden les persones que van morir als camps de concentració nazis (a Vilanova n’hi ha unes quantes). Explicà que aquesta commemoració era retornar la condició de persona als assassinats pels nazis que els havia despullat d’aquesta condició i que aquest acte és la restauració de la memòria però ajuda també que la família hi pugui tenir un lloc de referencia  pe recordar els seus avantpassats víctimes de la barbàrie.

Perquè el memorial democràtic te que  veure amb la història i el que va passar però te  molt a veure amb els sentiments de les persones,

Villatoro va explicar que es centren en el període que va entre els anys 30-31  fins a l’arribada del President Tarradellas, però que també volen posar molt èmfasi en els moviments migratoris que son cabdals pel creixement de Catalunya.

Explicava el perquè d’aquesta època amb un seguit d’arguments molt clars:

Perquè la densitat de dolor d’aquesta època és incommensurable. Hi ha quantitat de violència desfermada com en cap altre i per tant cal conèixer les raons d’aquesta maldat intrínseca.

Perquè d’aquets període encara hi ha història i memòria viva. Encara hi ha records molt evidents i per tant encara hi testimonis que poden aportar noves dades.

Perquè aquesta memòria genera dolor i explica algunes de les situacions del present. Encara és present en molts llocs la idea de bàndol enfrontat i això pot explicar elements polítics actuals.

Perquè encara es poden trobar elements de distorsió en aquesta memòria  i s’ha de procurar  restablir la veritat històrica amb els matisos que calgui però no deixar que la interpretació canvií els fets.

Perquè d’aquest període sabem quan comença i quan acaba i les conseqüències que es deriven dels actes i per tant treure’n lliçó i davant de situacions actuals que  puguin semblar paral·leles,  examinar i aprofundir amb els valors democràtics.

Recordar el passat per no caure en els mateixos errors i sobretot acompanyar el dolor d’aquells que en la seva memòria hi tenen encara present situacions terribles que van viure ells o els seus familiars.

Un excel·lent conferència sobre el Memorial Democràtic i l’extraordinària feina que fan per recuperar la memòria individual de molta gent per tenir-ne una de col·lectiva on es puguin sentir identificats.  

        

Uso de cookies

Este sitio web utiliza cookies para que usted tenga la mejor experiencia de usuario. Si continúa navegando está dando su consentimiento para la aceptación de las mencionadas cookies y la aceptación de nuestra política de cookies, pinche el enlace para mayor información.plugin cookies

ACEPTAR
Aviso de cookies