CONFERÊNCIA DEL DIA 1 D\’ABRIL

Recorregut  per cinquanta anys  de castells a Vilanova. Els Bordegassos.

El passat divendres acompanyats per la conferència de Miquel Angel Arnal “Els Bordegassos de Vilanova, 50 anys fent història” vam fer una passejada  pels moments més significatius del recorregut  de la colla castellera vilanovina .

Arnal va començar  destacant els valors fundacionals dels Bordegassos, treball  en comú, respecte  a les altres colles, treball per la ciutat i també la col·laboració amb altres entitats. I per posar una mostra de  d’aquesta voluntats va passar un conjunt d’imatges en que es volen destacar valors que la colla pot aportar ,així  lemes “Diverteix-te, Costa molt poc”  o “Fes amics, sense el Facebook” són missatges que volen arribar a la gent, sobretot joves perquè s’incorporin a la colla i formin part d’un projecte social important .

Arnal va fer un recorregut des de la fundació de la colla a l’any 1972 i els seus orígens en diverses actuacions prèvies a manera d’assaigs fins la commemoració del cinquantenari, que se celebra aquest 2022, amb una diversitat d’actes que volen agafar tots els aspectes cabdals del món casteller, des de la presència en el mitjans de comunicació  fins a les músiques dels castells passant per els elements  tècnics i l’aportació de la colla a la cultura de la ciutat.

És un camí llarg no exempt de moments baixos i moments en que s’ha aconseguit fites castellers memorables com els castells de nou pisos, i tot això amb el pas de forces persones i generacions per la colla.

Dos noms sobresurten – Arnal deia que se’n podrien dir molts més-  potser entre molts d’importants, el del Joan Borbonés que va ser qui va inspirar els joves que van fer la colla i va ajudar a la seva creació i el de l’Albert Salvany que va agafar les regnes de la colla en els moments més difícils i va saber sobreposar-se i fer allò que se’n diu la travessa del desert i ho va fer amb convicció de que la colla tindria molts moments de glòria en el futur .

Arnal va fer èmfasi també en aquells aspectes que la colla dels Bordegassos van innovar en el món casteller.

Els Bordegassos de Vilanova va ser la novena colla que va existir a Catalunya , avui n’ hi ha més d’un centenar.

Algunes de les aportacions que ha fet la colla vilanovina, són en  aspectes tècnics  alleugerir els troncs i la mateixa pinya, canvis en les inèrcies dels assaigs i fer treballs  sectorials per cada part del castell a més d’ incorporar les dones a la colla com a castelleres en actiu i la incorporació de la xarxa  de seguretat en els assaig, però també va aportar un rejoveniment de les formes com l’actitud democràtica amb repartiment de responsabilitats que va ajudar  a  consolidar un nou model organitzatiu de les colles.

La pandèmia va aturar el món casteller i ara tornarà a  reprendre la seva vida normalitzada dins del possible  amb un seguit de jornades castelleres i entre elles la dels Bordegassos .

I així els Bordegassos en preparen una de grossa el proper 23 d’abril per recordar els cinquanta anys de la seva fundació i primera actuació.

Amb la xerrada de Miquel Arnal,  amenitzada amb alguns vídeos molt emotius,  vam poder  conèixer una mica més la colla dels Bordegassos  i el seu paper a la ciutat de Vilanova. Una història que almenys en mig segle ha anat paral·lela.  

Per molts anys!

\"\"   \"\"  \"\"