Close

5 desembre, 2021

CONFERÈNCIA DEL DIA 3 DE DESEMBRE

Vivim molts processos de dol.

“Des del que naixem, els éssers humans experimentem moments de canvi, pèrdues, crisis i també algunes morts que ens obren la porta a processos de dol” . Així s’expressà la Beatriz de Balanzó en la conferència “ Els processos de dol , una part de la vida” que va fer el passat divendres.

La ponent,  va començar afirmant que al llarg de la nostra vida vivim molts processos de dol i de pèrdues en molts àmbits.

Per començar va fer una immersió en l’etimologia de les paraules per entendre el seu significat més original. El terme Dol té  les seves arrels en el llatí i en un doble concepte “Duelum” de lluita, de batalla que recull la batalla entre els propis sentiments que tenim les persones quan vivim alguna situació de dol i un altre terme  “Dolus” , dolor, aflicció  que és un altre dels vectors que patim en el moment de passar un dol per una pèrdua .

Cal completar aquest procedència lingüística amb l’origen de Pèrdua, que també el trobem  en el terme llatí  “perdere”  perdre o desprendre’s d’alguna cosa i els moments de dol corresponen generalment a alguna pèrdua.

Va fer un succint llistat de pèrdues que ens poden afectar directament : personals, afectius, culturals, polítics, materials, d’ideals d’habilitats, d’identitat  i cada pèrdua significa un procés  de dol que sempre és personal i singular i ens afecta  de manera diferent  a cada persona i també pot tenir una durada que no pot definir-se, però també assenyalà la Beatriz de Balanzó que quan un dol es perllonga molt de temps és adequat demanar alguna ajuda per superar-lo .

Va fer èmfasi també en la necessitat del rituals d’acomiadament  sobretot en el cas de la mort i les manifestacions de dol públiques que ajuden a  la seva superació i també a que es pugui mostrar per part de coneguts el dolor i l’acompanyament de les famílies.

Hi ha un seguit d’elements associats al dol i a l’experiència personal de cadascú. Així en el processos hi té influència la cultura i la tradició pròpia, la vivència subjectiva de la pèrdua, el suport externs que hom pugui tenir en moments de dol , també condiciona el moment vital en que ens trobem en el moment de la pèrdua i les pròpies experiències que ja tinguem d’altres ocasions.

El dol comporta així mateix diverses etapes  que van des del el moment de la negació  fins la reorganització personal, passant per etapes d’assumpció de la pèrdua i l’elaboració del relat de la mateixa  pèrdua.

Totes les vivències  de la pèrdua venen condicionades per elements de caràcter personals interns  com els aspectes sentimentals o socials ,fins les de caràcter  més extern com poden ser els nostres vincles o elements de caràcter econòmic.

Va acabar la seva intervenció fent un repàs de la situació que hem patit amb la Covid-19 que ha comportat moltes situacions de dol que han estat traumàtiques  donada la situació d’incerteses, d’inestabilitat , de solitud o la sensació de que les pèrdues no es podrien compartir i per tant amb dificultat d’exterioritzar  el dolor.

Una interessant conferència que ha posat damunt la taula un tema del que moltes vegades en volem fugir però que cal assumir com un element més de la nostra vida, perquè al llarg de la mateixa hi haurà moltes situacions de dol que ens caldrà gestionar.   

Uso de cookies

Este sitio web utiliza cookies para que usted tenga la mejor experiencia de usuario. Si continúa navegando está dando su consentimiento para la aceptación de las mencionadas cookies y la aceptación de nuestra política de cookies, pinche el enlace para mayor información.plugin cookies

ACEPTAR
Aviso de cookies