Close

13 novembre, 2021

Conferència del dia 12 de novembre

Elogi del llibre.

 Francesc Marc Álvaro ens va oferir una magnífica i interessant  xerrada en la que es va palesar la seva enorme estima pels llibres i la lectura.

A través d’un viatge per la seva infància –que podria ser el de la seva generació-  ens va desvetllar el seu interès pels llibres i la seva lectura.

Va glosar alguns dels valors que tenen els llibres . Els va definir com un gran invent que superen el marc del temps i l’espai. Avui pot llegir llibres fets i escrits segles enrere amb el que això significa de moviment en el temps. El llibre com instrument per fer ressuscitar els autors que són llegits i esmentats  fins després de la seva desaparició, per exemplificar-ho va invocar la figura de la Montserrat Roig, que reviu cada cop que un lector usa els seus llibres o quan , com ara, es reediten les seves obres.  Va fer una comparació entre els llibres i els nous mètodes tecnològics de lectura , assenyalant que el llibre no consumeix energia ni necessita endolls. Però va assenyalar un inconvenient, el llibres ocupen lloc i molt en el seu cas.

A partir de la frase del també escriptor Vicenç Villatoro que explica que “ Els llibre no són la vida però omplen la vida”, va fer un recorregut per la seva experiència pel que fa a l’augment de llibres que va anar veient a casa seva. Afirma que ell pertany  a la potser darrera generació que els llibres, en el sentit estricte, han estat claus en la conformació de la seva trajectòria intel·lectual, personal i vital.

La generació del seus pares no van tenir llibres d’entrada , la seva ha viscut intensament la creació de la biblioteca personal i les noves generacions ja no usaran els llibres degut a l’aparició de noves maneres de lectura i informació.

Va aportar un seguit d’arguments per assenyalar que entre els anys setanta i vuitanta hi va haver una explosió del consum de llibres i de lectura que va arribar a les classes populars que així  van poder tenir un accés molt més ampli a la cultura .

Així assenyalava, que amb el creixement de la renda econòmica   va créixer l’expectativa de seguretat i expectatives de futur i per tant hi ha la possibilitat de trobar recursos vitals més enllà dels bàsics. Això coincideix amb el canvi del mercat editorial  amb els llibres de butxaques  i les col·leccions populars que es venien a preus assequibles – ens va portar físicament alguns  exemplars de col·leccions històriques, des de les novel·letes del Far-West, fins la col·lecció de Las mejores obras de  la literatura de Salvat i RTVE.

També el fenomen de firmes com Círculo de Lectores i més endavant  Cercle de lectors que amb el pagament fraccionat van proporcionar biblioteques a molta gent i a famílies modestes que van tenir la possibilitat d’adquirir una formació a un cost relativament baix i a terminis.

Francesc Marc Álvaro va també posar en valor les lectures infantils i el paper de les escoles en inculcar el gust per la lectura.

Va parlar de la seva relació amb els llibres, una relació que l’ajuda a tenir una privacitat i intimidat en el mateix acte de llegir, de  com li dol desprendre’s de llibres en cada mudança que fa  i com els llibres han ajudat a conformar la seva personalitat, a construir-se  com persona , a sentir-se acompanyat , a compartir lectures i també  a redescobrir en les relectures a autors i llibres que llegits en diferents etapes de la vida semblen diferents.

Es va mostrar però poc esperançat ,sense arribar ser apocalíptic, en el futur del llibre de paper per diverses raons però bàsicament perquè les noves generacions usen altres mitjans  tecnològics que faran que el llibre de paper acabi essent residual.

En definitiva la conferència va ser una història d’una relació d’amor i respecte cap els llibres.

Realment molt i molt interessant.

 

    

Uso de cookies

Este sitio web utiliza cookies para que usted tenga la mejor experiencia de usuario. Si continúa navegando está dando su consentimiento para la aceptación de las mencionadas cookies y la aceptación de nuestra política de cookies, pinche el enlace para mayor información.plugin cookies

ACEPTAR
Aviso de cookies