Close

6 novembre, 2021

CONFERÈNCIA DEL DIA 5 DE NOVEMBRE

Francesc Roig Toqués, el gust pel coneixement.

 El primer divendres del mes de novembre, l’historiador de l’art i crític  Isidre Roset Juan, ens va parlar de la figura del Senyor del Peix, en Francisco Roig Toqués, amb motiu de la celebració del centenari del seu naixement.

En la presentació, de l’Albert Sanabra, ja es va evocar la seva feina com a modelista a la Pirelli i es va recrear el seu “cau” a l’empresa, ple de motlles i eines de fusta per al disseny de les diferents peces.

El conferenciant va agrair a la Junta de l’Aula i a l’assistència que l’haguessin convidat a parlar d’un personatge tan entranyable, en el marc de tots els actes que s’estan celebrant pel seu centenari. Va afirmar que Roig Toqués era un savi que es delia pel saber i el coneixement, sobretot al voltant de la nàutica, la qual cosa li va merèixer rebre la medalla de la ciutat l’any 1997, quan tenia 76 anys.

Va justificar el títol de la conferència com un manlleu del parlament de Rafel Argullol , en el lliurament de la primera edició dels Premis Roig Toqués i va recordar el seu llegat al voltant del Museu de Curiositats Marineres, actualment ubicat a l’espai Far, i a la llegendària Carpa Juanita.

Glossant la figura de l’homenatjat va afirmar que  era un exemple, el fruit de la Vilanova i la Geltrú d’abans de la guerra. Dotat d’un humor a l’estil de la Grècia Groga i amb un “porte” caracteritzat per saber afrontar la vida amb elegància, va ser un pedagog a temps complet, perquè moltes generacions de vilanovins  es van inspirar en aquell Museu i en els seus potets de grans de sorra comptats o amb les dents de la piranya.

A continuació va repassar algunes dades biogràfiques i ens va remetre al Retrat n.8, escrit pel seu nebot Marius Serra i Roig, que es va publicar amb motiu de l’atorgament de la medalla de la ciutat, el 1997, així com el llibre del filòsof Rafel Argullol Visión desde el fondo del mar, on recrea records de la seva infantesa a Ribes Roges, entre els quals està la figura del Capitán, de la carpa Juanita, de la inesperada visita de Yul Bryner, el 1960, i de com ell de nen hauria volgut quedar-se a viure dins del Museu.

En ambdós llibres, així com en l’exposició fotogràfica, El món d’en Roig, treta de l’Arxiu Comarcal del Garraf , de l’hemeroteca del Diari de Vilanova i de l’arxiu de la Talaia, que es va exhibir a la Sala i que ara recorre diversos Centres Cívics, ha basat els records que el conferenciant volia evocar.

Va descriure els diferents àmbits en què s’articula l’exposició, que corresponen a les diferents facetes d’una personalitat tan polifacètica: com a navegant i constructor de patins de vela;  com a treballador dels motlles de fusta a la Pirelli;  com a miniaturista;  com a creador d’un museu tan peculiar, que va ser un pol d’atracció a Vilanova , a tota Catalunya i a la resta del món i que van visitar infinitat d’escoles; com a “periodista”, ja que amb les seves fotografies i pel·lícules  va fer de notari de la vida quotidiana i del creixement de la ciutat, així com de totes les activitats de “Salvamento y Demolición Naval SA”: els desguassos dels vaixells Liberty van ser enregistrats per la seva càmera; i com a cineasta i creador de “El rotllo del Penedès”, que actualment ha donat origen a “El rotllo d’en Roig”. Per últim hi ha un àmbit dedicat a la seva dona, Maria Raspall, que va col·laborar estretament amb ell.

Per finalitzar el conferenciant va projectar una sèrie de diapositives que il·lustraven sobre la vida i activitats del personatge glossat: des de la seva partida de naixement a fotografies de la seva infantesa; o instantànies a l’escola de les germanes Rossell, cabdals en la seva formació en llengua catalana i l’afició al col·leccionisme, a qui va posar en contacte amb D. Felipe Bertrán i Güell, col·leccionista de vaixells que ell reparava. També va projectar instantànies on se’l veia navegant – Roig Toqués no va fer la guerra, però, en acabar va voler fer la mili a la Marina –  o la casa que va construir, el Mas Carolina, on hi havia la cèlebre bassa de la Carpa Juanita. I de la campana que es va endur de Cadis i que va servir per avisar d’un bombardeig o de la seva participació a la pel·lícula El tigre de los siete mares, en què va dissenyar el velamen del vaixell protagonista.

El conferenciant va acabar afirmant que els Premis Roig Toqués que ja han complert més d’una desena d’edicions, i que actualment contemplen tres categories, la local, la universal i l’escolar, són el llegat d’ell i de la seva família en aquesta voluntat i empeny per la difusió del coneixement.

 

    

 

Uso de cookies

Este sitio web utiliza cookies para que usted tenga la mejor experiencia de usuario. Si continúa navegando está dando su consentimiento para la aceptación de las mencionadas cookies y la aceptación de nuestra política de cookies, pinche el enlace para mayor información.plugin cookies

ACEPTAR
Aviso de cookies