Close

23 octubre, 2021

CONFERÈNCIA DEL DIA 22 D’OCTUBRE

Virus, saber-ne més.

El Dr. Enric Contreras ens va oferir la conferència “ Els virus grans enemics i grans aliats” . En aquesta primera part de la conferència va versar sobre el concepte de virus i les seves característiques més importants.

Va ser una sessió molt clarificadora del paper dels virus en moltes de les malalties i també en com actuen damunt dels nostres cossos i com se’ls pot aturar o combatre.

Per tant la sessió va anar sobre la primera part del títol, el virus com a enèmics, en la segona, que programaren per més endavant, tractarà els virus com aliats dels nostre cos.

El Dr. Contreras va fer algunes afirmacions abans d’entrar en detall:

Sense virus no hi hauria vida.

Els virus  per si sols no tenen cap efecte  si en canvi tenen conseqüències en el moment que entren en contacte amb les cèl·lules.

De virus n’hi hagut sempre i un exemple clar és que els estudis  de Paleopatologia ,(ciència que estudia les malalties de l’antiguitat) assenyalen que el faraó  Ramses V va morir de verola que és un virus, per tant aquets elements són consubstancials a la vida mateixa.

També va comentar l’impacte econòmic que porten els virus.

I va posar alguns exemples  de  les conseqüències dels virus, així va explicar que la població originària d’Amèrica  va sofrir una reducció per una mortalitat fruit de l’arribada dels europeus que van portar virus desconeguts per aquelles poblacions i per tant sense possibilitat de la creació d’anticossos.

Va comentar el tema de la coneguda pandèmia de fa cent anys de la Grip Espanyola. Curiosa va ser la lectura del recomanacions que es feien llavors per evitar la grip i coincideixen  fil per randa amb les que es fan en l‘actualitat. I es preguntava: no hem avançat?

Mascaretes durant la grip espanyola

La prova de sí que ho hem fet és la taxa de mortalitat si la grups espanyola va causar entre la població és enormement superior a la de la crisi actual de la Covid-19.

Imatge  virus COvid-19

Va fer-se algunes preguntes, la primera, Què és un virus? I per explicar-ho va  fer referència els diversos treballs per identificar un virus de la planta del tabac. Diversos investigadors van anar trobant camins per acostar-se  al virus fins  que el van identificar com un element que conté ADN , que es pot dir que és  el manual d’instruccions dels essers vius ,i s’endinsa en les cèl·lules per posar-hi el seu ADN i reproduir-se.

Diverses formes de virus

Els virus tenen diverses formes  però tots tenen alguna part que té la funció de penetrar les cèl·lules del cos per poder-se reproduir i seguir entrant en altres cèl·lules per poder generar els canvis en les mateixes cèl·lules.

De virus n’ hi ha una quantitat enorme  tants com un 1 seguit de 31 zeros, la majoria d’ells són inofensius i viuen dins del mar.

N’ hi ha i n’hi ha hagut al llarg del temps d’alguns de greus que han generat malalties que han afectat a molta gent. Alguns dels més coneguts són : el de la verola que està eradicat, el del xarampió del que ara se’n veuen rebrots,  el de l’Ebola que és habitual en alguns països africans,  el de la grip que és altament mutable i ara hem conegut i patit el de la Covid.19.

La lluita contra els virus es materialitza en aconseguir la immunitat que és la resistència d’un organisme  per evitar malalties.

La immunització s’aconsegueix quan hi ha moltes persones que tenen suficients anticossos que eviten la seva transmissió.

La majoria de les immunitzacions es produeixen a través de les vacunes que són preparats que poden combatre els virus i neutralitzar l’acció dels virus i la seva transmissibilitat.

El Dr. Contreras va reclamar davant la situació actual que la gent es vacunés com a millor solució per combatre la COVID-19 i altres malalties infeccioses.

Contra el negacionisme va posar un exemple clar amb un quadre de malalties infeccioses i els casos que hi ha hagut quan no hi havia vacuna i quan n’ hi ha. Incontestable la reducció entre els vacunats és extraordinària.

En definitiva la conferència va ser molt interessant i vam conèixer una mica més els virus i les seves manifestacions més negatives.

En la propera serà interessant  escoltar les cares més positives dels virus com grans aliats  

    

.

Uso de cookies

Este sitio web utiliza cookies para que usted tenga la mejor experiencia de usuario. Si continúa navegando está dando su consentimiento para la aceptación de las mencionadas cookies y la aceptación de nuestra política de cookies, pinche el enlace para mayor información.plugin cookies

ACEPTAR
Aviso de cookies