Close

13 octubre, 2021

INICI DE CURS : Divendres 15 d’octubre

Comencem el curs.

 Podríem fer ús de la tòpica frase de “com dèiem ahir” , però han passat moltes setmanes sense que ens hàgim pogut trobar a la sala d’actes de l’UPC per portar a terme el nostre programa.

Ja ho sabem, aquesta pandèmia ens ha deixat tocats. Però hem continuat fent la feina a través d’una  inestimable i impagable col·laboració de Canal Blau Televisió que ens va permetre fer les xerrades en format de converses. Gràcies a Canal Blau, doncs.

Hem estat confinats i hem anat superant els esculls amb paciència i amb prudència seguint les recomanacions de les autoritats sanitàries.

Ara les condicions ens permeten retrobar-nos .

Inaugurem el curs 2021-2021 amb l’esperança d’un retorn a la normalitat i a poder desenvolupar el programa de xerrades i activitats amb el màxim de seguretat, sense baixar la guàrdia i seguint  les mesures personals i col·lectives de protecció.

Comencem.

Ens retrobem.

Ho farem el divendres 15 d’octubre a les 7 de la tarda, amb la benvinguda institucional i amb la conferència inaugural que ens oferirà el Sr. JOAQUIN DEL RIO FERNANDEZ , Doctor Enginyer en Electrònica, Professor investigador de la UPC i Director de l’Observatori submarí Obsea que ens parlarà sobre : OBSEA, l’observatori submarí de la UPC A Vilanova: Tecnologia aplicada a la recerca submarina.

En el Web de l’UPC hi ha informació àmplia del que significa el projecte  l’Obsea i la seva feina :

L’OBSEA és un laboratori d’observació submarina fixa situat al fons marí, a uns quatre quilòmetres de la costa de Vilanova i la Geltrú, i interconnectat a terra per un cable mixt d’energia i comunicacions. Es tracta d’un dels equips del Centre de Desenvolupament Tecnològic de Sistemes d’Adquisició Remota i Tractament de la Informació (SARTI) de la Universitat Politècnica de Catalunya· BarcelonaTech (UPC) i l’únic observatori instal·lat al fons del marí que proporciona dades d’activitat sísmica en temps real a l’Institut Cartogràfic i Geogràfic de Cartalunya (ICGC)

Entre els diferents instruments amb què està equipat l’OBSEA, s’inclou un sismòmetre de banda ampla, que permet detectar qualsevol moviment tectònic arreu del món. Ha estat mitjançant aquest aparell que el 3 d’abril es va poder registrar el terratrèmol de 4,5 graus a l’escala de Richter, amb epicentre a la Ribera d’Urgellet, a l’Alt Urgell. Els moviments detectats pel sismòmetre es referencien a una base temporal universal (GPS) que permet comparar i verificar dades en l’àmbit mundial (gràcies a la utilització del protocol de sincronització IEEE-1588). L’aparell està format per un equip Trillium 120P/PA, conjuntament amb el sistema d’adquisició Taurus, un sismòmetre comercial terrestre condicionat per la seva ubicació submarina mitjançant una carcassa estanca. 
Observació en temps real del medi marí .L’avantatge principal de disposar d’un observatori cablejat és poder proporcionar energia als instruments científics i disposar d’un enllaç de comunicació de banda ampla. D’aquesta manera, l’OBSEA permet disposar d’informació en temps real  de múltiples paràmetres del medi marí. Això és possible gràcies a la implementació d’una xarxa Ethernet òptica que transmet contínuament les dades dels instruments oceanogràfics connectats a l’observatori. 

L’OBSEA està dissenyat a partir d’una estructura de suport que manté els diversos elements fixes i protegits. Disposa també d’una boia a 40 metres de l’observatori, que funciona com a plataforma per fer mesures oceanogràfiques i de paràmetres ambientals, alhora que s’utilitza com a banc de proves per a sensors marins i equipaments. Així mateix, està equipat amb una càmera de videovigilància i d’una estació meteorològica amb GPS que mesura la direcció i la velocitat del vent, la pressió baromètrica i la temperatura de l’aire, entre altres paràmetres.
A més del sismòmetre de banda ampla, l’observatori disposa de càmera de vídeo i diferents sensors de temperatura, salinitat, conductivitat i pressió, com ara un hidròfon de banda ampla, un correntòmetre o un sensor de ph. A l’estació terrestre, ubicada a les instal·lacions del Centre Tecnològic de Vilanova i la Geltrú, es disposa d’una altra estació meteorològica que mesura i registra regularment diverses variables meteorològiques.

Serà interessant conèixer aquets projecte innovador i avançat de la nostra Escola.

Us esperem doncs a la inauguració del curs i a escoltar la xerrada que serà,segur, més que il·lustrativa de la feina que fa l’UPC a Vilanova i la Geltrú..

Fins divendres.

Uso de cookies

Este sitio web utiliza cookies para que usted tenga la mejor experiencia de usuario. Si continúa navegando está dando su consentimiento para la aceptación de las mencionadas cookies y la aceptación de nuestra política de cookies, pinche el enlace para mayor información.plugin cookies

ACEPTAR
Aviso de cookies