Close

6 juny, 2021

XERRADA FI DE CURS. 12 DE JUNY

Caminar pels entorns de la ciutat.

Acabem el curs i voldríem fer-ho d’una manera activa. La Xerrada final anirà a càrrec de Vicenç Carbonell i Gonçal Guardiola que són els responsables de les passejades i les caminades de l’Aula. La xerrada, pel Canal Blau, serà el dissabte dia 12 a les 4 de la tarda i el diumenge dia 13 a les 12 del migdia i comptarem també amb la presència de la Mercè Foradada que moderarà la xerrada.

GRUP DE CAMINADES

Aquest grup ha continuat actiu durant aquest temps. Al voltant d’una dotzena de persones es troben els dilluns a la Plaça Xoriguer i fan caminades pels entorns de Vilanova. És una bona manera de conèixer els voltants de la ciutat i fer exercici físic. El responsable de l’activitat és el Gonçal Guardiola que amb constància va programant any darrera any aquestes excursions.

Quan l’Aula va celebrar XXV anys explicàvem això de l’origen i continuïtat d’aquesta activitat :

El Congrés va resultar molt persuasiu, i, en tornar a Vilanova, l’AULA es posà en contacte amb l’Agrupació Excursionista La Talaia per demanar-li assessorament. Ràpidament es formà una petita comissió, liderada per la Viqui Florenciano de l’esmentada Agrupació, per al guiatge d’unes sortides periòdiques destinades a garantir aquest exercici físic que ajudés a envellir encara millor. La nova activitat, que va començar anomenant-se “La sortida de la setmana”, es va voler compartir amb altra gent gran i se’n feu partícip al Casal Municipal de Can Pahisa. La primera sortida, a la qual van assistir vuit persones – la Francesca Cabrisses, el Juli García-Ripoll, la Marta Cortés, la Conxa Sánchez, la Margarida Santacana, la Rosó Esteva, la Rosa Ayats i l’Esperança García, tenia com a destí els Sis Camins. Les sortides partien cada dilluns de la plaça Xoriguer per recórrer entre 10 i 12 kms, i a mig camí es feia una parada que des d’aleshores és coneguda com “ l’aturada de la poma” – tot i que el recull de fotografies evidencia que més que de la poma hauríem de parlar de “ l’aturada del bon entrepà” – per descansar, recuperar forces i llegir un petit text documentat sobre algun tema de salut. També es feien alguns exercicis de “cos i consciència” per aprendre a respirar a fons i a escoltar el cos. Les Caminades, que mai no s’han interromput i segueixen amb plena vitalitat, han permès no només que tots i totes les participants mantinguessin una bona forma física, sinó visitar i conèixer masies, corrals, mulasses, restes arqueològiques, creus de terme – per exemple, les quatre plantades a l’entrada o sortida de Vilanova per assenyalar els límits o fites de la vila: la creu de sant Joan, la creu de Xirivia, la creu de Sant Gregori o la de la Collada i la Creu de sant Gregori de la Geltrú, han estat objecte d’aquesta curiositat caminaire –, sitges, camins rurals, muntanyes, els bufadors de la costa… per tota mena de camins i viaranys. També han facilitat tocar i olorar pedres fòssils, còdols de riu i de mar i tota la varietat de flora de la comarca: farigola, borratxa, flor d’ametller, espígol, mata, pa de llop, romaní, espí blanc, estepa blanca, estepa negra, ravenisses… i un llarg etcètera, de la qual s’aprenien l’origen, les característiques i el poder curatiu, informacions que sovint s’incloïen en el dossiers. Aviat, aquella sortida de dilluns, esdevinguda Caminada Cultural, ……

GRUP DE PASSEJADES.

Ja fa gairebé una desena d’anys que es fan  les passejades setmanals. El grup està format per una quinzena llarga de socis i sòcies que cada dimecres esperen amb il·lusió on aniran, què faran o què aprendran. Les passejades constitueixen una excel·lent manera de conèixer l’entorn de la nostra ciutat. Passejades que es complementen amb explicacions sobre els elements rellevants dels espais visitats.

L’activitat ha estat coordinada pel Vicenç Carbonell, un guia de luxe  ja que es un gran coneixedor de la ciutat i del seus indrets més emblemàtics.

Així en parlàvem quan fèiem XXV anys :

Aviat, aquella sortida de dilluns, esdevinguda Caminada Cultural, es desdoblà per tal de donar cabuda a un major nombre de socis i sòcies, aquells i aquelles que, volent gaudir de l’exercici físic i de la bona estona del passeig, no estaven en condicions o no volien fer una ruta tan llarga. Així, mentre es mantenia la convocatòria de dilluns , amb sortida de la plaça Xoriguer, se n’afegia una altra, els dimecres, amb un recorregut urbà que incloïa alguna visita cultural: al Museu Romàntic Can Papiol, al Museu del Ferrocarril, als magatzems del Museu Víctor Balaguer, a la Casa Llopis, a la Masia d’en Cabanyes, a Sitges…, amb un quilometratge més moderat. Actualment el grup de les caminades es manté amb una especial cohesió interna i l’orgull d’haver creat i impulsat una activitat tan profitosa i plaent. El curs 2010-2011, va participar en les “Passejades cap als cent”, organitzades per la Diputació de Barcelona i el desembre de 2012 van celebrar amb solemnitat el seu 20è aniversari, amb un recital poètic sobre el Poema de Nadal, de Josep Maria de Sagarra, a l’església del Mar, a càrrec de la Montserrat Lago i l’Anton Mañé, un dinar al restaurant Marejol, i lliurament de diplomes d’antiguitat a dos dels seus membres més destacats, la Rosa Ayats i el Vicenç Carbonell.

Dues activitats molt consolidades que combinen l’exercici físic I els coneixements culturals.

Tindrem l’ocasió en la Xerrada de saber-ne  els detalls. Recordeu doncs el dissabte dia 12 a les 4 de la tarda i el diumenge dia 13 a les 12 del migdia. Vicenç Carbonell i Gonçal Guardiola conversaran amb al Mercè Foradada sobre les passejades i caminades de l’Aula.

Uso de cookies

Este sitio web utiliza cookies para que usted tenga la mejor experiencia de usuario. Si continúa navegando está dando su consentimiento para la aceptación de las mencionadas cookies y la aceptación de nuestra política de cookies, pinche el enlace para mayor información.plugin cookies

ACEPTAR
Aviso de cookies