Close

13 març, 2021

Conferència programada pel dia 20 de març

El missatge de Francesc

 “Fratelli tutti”, aquest és el títol de la darrera encíclica del Papa Francesc, és una encíclica on llença un missatge de fort contingut social i de diàleg i tolerància. L’encíclica va agafar empenta ja que es va gestar en temps de pandèmia. Hem cregut que seria interessant fer-ne una de les Xerrades de        l ‘Aula amb la voluntat d’anàlisi de la doctrina d’un dels personatges que tenen una major influència en el món de les idees religioses i de les idees en general com és el Papa Francesc. Així el proper dissabte dia 20 de març a les 16 hores i diumenge dia 21 ales 10 hores i a través de Canal Blau Televisió,  l’Albert Soler ens presentarà la xerrada :  Fraternitat, de l’ideal a la realitat: sobre l’encíclica del Papa Francesc”  

El 13 de març del 2013 i per sorpresa,  Jorge Mario Bergoglio va ser escollit el  266è Papa de l’ Església Catòlica, després de la renúncia al càrrec de  Benet XVI, pels cardenals que van votar en el conclave. És el primer pontífex procedent del continent americà. Anteriorment, i després de la mort del papa Joan Pau II , havia estat considerat un dels candidats a Summe Pontífex, moment en què va ser escollit Benet XVI. Exercia d’ arquebisbe de Buenos Aires des del 1998, i fou ordenat cardenal el  2001.

La seva l’elecció va causar un certa sorpresa.

El Papa Francesc ha promogut canvis d’estil prou interessant i notables a l’Església , canvis que la majoria dels catòlics veuen amb interès i expectació malgrat s’hagi d’enfrontar a una oposició interna també forta.

Humilitat, senzillesa, compressió, diàleg, justícia social,  són conceptes que el Papa Francesc utilitza i practica habitualment.

Al llarg de la segona meitat del segle passat  es  van crear les estructures de control internacional,  hem viscut les revolucions industrials tecnològiques i de la informació,  hem passat de la societat de l’esforç a la societat del benestar, malgrat ara estem en un benestar insegur, han minvat les classes mitjanes empobrint-se per la situació de la crisi, la base familiar també és diferent , s’ha passat de famílies extenses a nuclis molt mes reduïts , vivim temps d’allaus informatius constants on costa discernir la noticia de la propaganda, els canvis en la “moral”, s’han fet en el  sentit d’adequar-los als nostres comportaments , la societat s’ha alliberat de les innumerables cotilles que l’han lligat durant molts anys, tot plegat ha portat a una societat molt poc espiritualitzada. I per acabar-ho d’adobar ens trobem ara en mig d’una Pandèmia que ha fet saltar pels aires molts dels ponts que vinculaven les societats.

El Papa Francesc ha  proclamant  la necessitat de canvis i obertures de l’església. Cal recordar la presència del Papa a Lampedusa  en el moment de  la crisi del refugiats o acollint a famílies de Siria al Vaticà.

La tercera encíclica de Francesc, “Fratelli Tutti” (Germans tots), vol ser una   resposta que ofereix el papa per a construir “un món més just i fratern en les seves relacions quotidianes, en la vida social, en la política i en les institucions” i no perdre aquesta oportunitat sobretot després de la pandèmia de coronavirus.
L’extens document que porta el títol d’una frase de Sant Francesc d’Assís, reflexiona sobre com l’emergència sanitària mundial ha servit per a demostrar que “ningú se salva sol” i que ha arribat el moment que “somiem com una única humanitat” en la qual som “tots germans”.

Una bona oportunitat per conèixer una mica més el missatge social del Papa Francesc.

L’Albert Soler és professor titular de literatura catalana medieval a la Universitat de Barcelona. S’ha especialitzat en la literatura catalana del segle XIII; sobretot, en Ramon Llull i en la seva tradició manuscrita.Ha estat  ponent en altres ocasions a l’Aula.

 

Uso de cookies

Este sitio web utiliza cookies para que usted tenga la mejor experiencia de usuario. Si continúa navegando está dando su consentimiento para la aceptación de las mencionadas cookies y la aceptación de nuestra política de cookies, pinche el enlace para mayor información.plugin cookies

ACEPTAR
Aviso de cookies