Close

28 febrer, 2021

Conferència programada pel 6 de març

Els topònims i les ciutats.

Es defineix topònim com  nom de ”lloc”.

Hi ha molts llocs i per tant hi ha molts topònims. Hi ha molts noms de llocs.

I d’això volem parlar en la següent Xerrada de l’Aula a través del Canal Blau, “Vilanova i la Geltrú .Evolució dels topònims”. La xerrada anirà a càrrec de l’Alfred Castells que va ser membre de la Comissió del Nomenclàtor de Vilanova i és coautor de la col·lecció El Carrers de Vilanova i la  Geltrú.

Els noms dels carrers de la ciutat són elements de referència pels ciutadans i ciutadanes. Fixa criteri de pertinença i és òbviament un element imprescindible per l’ordenació de la ciutat.

El nomenclàtor de les ciutats, o els topònims en general del territori ,no són fruit de la casualitat o  d’improvisació . Al darrera del nom hi trobem bona part de la nostra història, fets socials, personatges singulars i elements de la tradició que conformen bona part del noms propis del carrers.

També , masses vegades la situació política fa que els noms canviïn i en temps de règims totalitaris l’exaltació d’alguns personatges  ratlla l’obsessió.  La història està recollida en el  nomenclàtor. I és evident que cal trobar personatges i noms que tinguin una ampli reconeixement o que estiguin vinculats a la tradició popular del pobles i viles.

Els noms dels carres i llocs de la ciutat formen part de la petita història de cada vila o poble i per tant del patrimoni col·lectiu.

Als nostres pobles i ciutats i al país hi ha una toponímia molt rica, àmplia i diversa que forma part del paisatge històric  i cultural i per tant cal preservar-los  com elements que  forneixen un patrimoni cultural, social i lingüístic important.

També els noms del llocs formen part de l’orientació del territori, referents localitzats en els paisatges i per això quan hi canvis poden generar algunes confusions i els canvis  que es produeixen han d’ajustar-se també al sentir col·lectiu de la ciutadania propera als indrets.

Té la seva importància també la normativa sobre criteris toponímics que la Generalitat va aprovar en el seu moment per facilitar la nominació i també una normativa aplicable a la globalitat.

De tot això i els canvis que hi ha hagut a la nostra cuitat i territori ens en parlarà l’Alfred Castells, mestre, professor de català amb una llarga experiència en el camp de la normalització lingüística a Vilanova i també a nivell de País. Va ser coautor del llibres “Els Carrers de Vilanova la Geltrú”. Serà interessant escoltar les seves reflexions.

La Xerrada serà emesa per Canal Blau Televisió el dissabte dia 6 de març a les 4 de la tara i el diumenge 7 de març a les 10 del matí.

Uso de cookies

Este sitio web utiliza cookies para que usted tenga la mejor experiencia de usuario. Si continúa navegando está dando su consentimiento para la aceptación de las mencionadas cookies y la aceptación de nuestra política de cookies, pinche el enlace para mayor información.plugin cookies

ACEPTAR
Aviso de cookies