Close

22 febrer, 2021

Conferència programada pel dia 27 de febrer

50 anys de l’Escola Sant Miquel. Un projecte socialment ambiciós.

 La propera sessió de les Xerrades de l’Aula serà el proper cap de setmana, el dissabte 27 a les 15 hores i el diumenge 28 a les 10 del matí. El tema a tractar serà 50 anys de l’Escola Sant Miquel i anirà a càrrec del Martí Terés.

La celebració dels 50 anys és una evidència d’una feina feta , amb constància, amb dedicació, amb evolució d’un seguit de professionals i també de la voluntat de l’administració d’afrontar el repte de treballar la diversitat.

Un dels elements que mesura la maduresa i sensibilitat de les societats és el tracte que donen a  la diversitat i a la diferència. I en aquest sentit la ciutat i per extensió la comarca ha procurat ser molt curosa amb el tracte amb l’alumnat amb necessitats educatives especials. A l’any 1970 la ciutat es dotà del Patronat d’Educació Especial per atendre nois i nies amb deficiències intel·lectuals. El centre va néixer per l’agrupació de famílies amb nois amb necessitats educatives i fou assumit també  per part de l’Ajuntament del moment.  Es creà l‘Escola Sant Miquel per acollir alumnat entre els 6 i els 14 anys, així mateix es dotà d’un Centre de Pedagogia Terapèutica a l’any 1974 per seguir mètodes i programacions adaptades a l’alumnat. El centre va acollir nois/es de la Comarca del Garraf, sense límit d’edat i amb qualsevol tipus de minusvalia psíquica. El Centre tenia inicialment tres seccions , l’Escola fonamentalment dedicada a crear hàbits i a obtenir els mínims coneixements de lecto-escriptura per poder-se desenvolupar, el Pre-Taller amb la voluntat de que s’adquirissin hàbits de treball i també orientació laboral, la relació entre els nois i nies  i el Taller que generava una  sortida laboral amb activitat productiva.

A l’any 1976 l’ajuntament cedeix una parcel·la per la construcció d’un nou taller i paral·lelament es crea la Mancomunitat per l’Atenció i Assistència de Minusvàlids  Psíquics de la Comarca del Garraf a l’any 1977 amb la voluntat de fer una aposta comuna dels municipis en aquesta matèria i també per repartir els costos de les activitats.

A l’any 1980 es van traslladar definitivament totes les dependències excepte el Pre-taller i els Disminuïts Profunds,  als edificis actuals situats a la zona de la Collada.

A partir de 1982, es promulga la Llei d’Integració Social dels Minusvàlids LISMI (Decret 1368/1982 de 23 de Març) que regula diferents aspectes en matèria d’integració així com la creació dels Centres Especials de Treball i els Centres Ocupacionals fet que farà que Tegar s’adapti a la normativa vigent.

Es va plantejar posteriorment el debat sobre com incorporar aquets nois a l’Educació Secundària Obligatòria, inicialment es va preveure que a l’escola El Margalló  es prolongués l’estada les aules fins els 14, 16 o 18 en funció del diversos plans d’estudis. Un cop acaben al Margalló tenien la sortida de TEGAR.

Molts anys de feina, treball decidit i constància en la reclamació que la societat sigui més curosa en la diferència i al diversitat. Molts i moltes professionals, famílies i treballadors han format part d’un projecte emblemàtic per la nostra ciutat i comarca.

Ens en parlarà en Martí Terés. Terés ha fet  Estudis a l’Institut del Teatre de Barcelona, Ciències de l’Educació, Educació Social, Direcció Comercial i Marketing, Direcció d’Empresa, Màster em Administració i Direcció d’Empreses- MBA- Actualment és Conseller Delegat de l’empresa ARP Catalonia SL. 

Té una llarga trajectòria professional i personal de treball per la comunitat. Els seu pas pel TEGAR va significar una modernització de conceptes educatius i amb voluntat de professionalitzar el treball.

Així  doncs el proper cap de setmana podrem recordar una feina social i professional  ingent  que ha fet el TEGAR al llarg dels seus cinquanta anys d’història col·lectiva.

Recordeu La propera sessió de les Xerrades de l’Aula serà el proper cap de setmana, el dissabte 27 a les 15 hores i el diumenge 28 a les 10 del matí.

Uso de cookies

Este sitio web utiliza cookies para que usted tenga la mejor experiencia de usuario. Si continúa navegando está dando su consentimiento para la aceptación de las mencionadas cookies y la aceptación de nuestra política de cookies, pinche el enlace para mayor información.plugin cookies

ACEPTAR
Aviso de cookies