Close

14 febrer, 2021

Conferència programada per el dia 20 de febrer

Cardona Torrandell, memòria i record

 Aquesta setmana , després del parèntesi de carnaval, seguim amb les  la Xerrades de l’Aula  ( dissabte 20 a les 16 hores i diumenge 21  a les 10 hores, pel Canal Blau).  Aquesta setmana la xerrada porta com a títol “El que sé del meu oncle” i anirà a càrrec de l’Àlex Cardona i tractarà sobre el pintor Armand Cardona Torrandell. La proposta és repassar l’obra del pintor i actualitzar la seva figura.

La figura i obra d’Armand Cardona és immensa. Nasqué  a Barcelona  a l’any 1928. Visqué amb la seva família a  Sant Pau d’Ordal fins al 1933 en què els seus pares, que eren mestres, van ser  traslladats a Vilanova i la Geltrú  on d’una manera gradual anà encarrilant la seva vida d’artista freqüentant els àmbits culturals, migrats en aquells moments, i també els cercles polítics de la resistència antifranquista.,.

Als anys 40 , començà dibuixant historietes, amb bolígraf o amb llapis, en unes quartilles doblegades per la meitat, una espècie de còmics. La guerra civil i la guerra europea  marcaren el caràcter i la consciència històrica de l’artista, i es veu reflectida en la seva obra des de les historietes d’adolescent fins als quadres de l’artista madur.

El  1952, en un curs a l’Institut del Teatre  conegué els germans Joan I Ricard Salvat, que l’introduïren als cercles intel·lectuals de l’època a Barcelona i al món del teatre. D’aquesta coneixença nasqué més tard l’encarrec de  decorats de Ronda de Mort a Sinera de Salvador Espriu, dirigida per Ricard Salvat.  A la primavera de  1957 tingué lloc la seva primera exposició a les  Galeries Laietanes de Barcelona, on presentà el seu primer cicle: Retaules de les gents. A partir d’aquí l’evolució artística de Cardona fou frenètica, deixant els motius inicials de gats, barques i màquines, i centrant-se en el rostre humà (Cicle de les testes) i en l’experimentació i el joc amb la matèria, els volums i les textures (etapa informalista, 1959-1962), i anà fent-se un lloc dins l’art d’ avantguarda  estatal. A principis dels  anys seixanta  ja exposava per tot l’Estat i començava a guanyar-se la vida pintant sense dependre del mecenatge de la seva mare. La seva evolució és espectacular i amb moltes exposicions en diverses ciutats. Cardona es va forjar un nom i una personalitat important en el món de l’art català.-

Armand Cardona va ser  una persona un artista de vitalitat inesgotable, el pintor va recórrer gairebé totes les expressions artístiques i creatives. Lector empedreït, moltes de les seves obres són fruit de les lectures i d’unir la reflexió del text a una versió plàstica, adaptada i personalitzada pel tamís sempre ocurrent i creatiu de l’Armand. No amagava però, el seu sentit líric de la vida i de l’’obra pictòrica entesa com un compromís amb el seu temps i amb les persones. D’aquest compromís, sens dubte, neixen les diverses sèries de personatges que inspiraren l’autor. També, les escenografies per obres de teatre, sempre compromeses –en un temps difícil- en el moment de la seva màxima projecció i producció. Era, a l’entendre dels experts, un artista compromès amb una creació de caràcter social. Un artista plàstic que buscava la transformació d’una societat que amb les seves hipocresies i cinisme ofegava l’artista. Per tant, l’esclat, l’efervescència de les seves pintures, són cercles de llibertat que el mateix artista gaudia i oferia a la resta de la societat.

El convidat a la Xerrada, l’Alex Cardona en una entrevista sobre la figura del pintor va dir  “Com a artista i com a persona, Cardona Torrandell va fer sempre el que va voler”

Certament va ser així  i el mateix Àlex destacava en una entrevista  alguns elements interessant sobre el pintor-

-Un concepte que no agradava massa a Armand Cardona era que l’etiquetessin com “autodidacte”.  – Sí, ell odiava aquest terme. Tot i que existeixen centenars d’estudis a llapis amb els quals va anar polint el seu talent, ell considerava que era impossible “auto ensenyar-se”. Tot ho havia aprés de llegir, d’observar, de practicar. Llegir era una de les seves altres passions. Fins i tot Josep Pla el va rebre i va dir d’ell que l’havia sorprès perquè, “tot i que la major part dels pintors eren uns ignorants, Armand Cardona era molt culte”.

– La seva mare va ser també cabdal en la seva formació, oi?  – De fet, la relació amb la seva mare era molt especial. Ella es va fer càrrec de la seva educació (era mestra) i no va anar mai a escola. Ella s’en cuidava d’ell i, de gran, ell també tenia cura d’ella. La seva mare va ser la seva primera mecenes, qui va donar suport a la seva carrera artística. Van viure junts pràcticament fins que ella va morir.

– Consideres que en sabem massa poc, a Catalunya, de Cardona Torrandell?  – Sí, crec que als anys 70 estava situat on es mereixia, entre els grans de l’època: Guinovart, Tàpies, Subirachs. Ara no se’l recorda fora de Vilanova i la Geltrú (i potser aquí sabem qui és perquè la biblioteca municipal porta el seu nom…). I, de fet, quan es coneix la seva obra, qui era i com era l’artista, molts ens sorprenem. De fet, per exemple, al Museu d’Art Contemporani de Barcelona, que va apostar per ell als anys 60 amb una exposició monogràfica, actualment té obres seves en dipòsit, no estan exposades. Crec que cal que treballem més perquè es reconegui la seva figura. I són persones com en Xavier Capdet, el Jaume Bertran, el Francesc X. Puig Rovira o el meu pare, els qui, des de l’Associació Cardona Torrandell, mirem que no s’oblidi l’obra d’un artista. Considerem que cal situar-lo al lloc que es mereix en la història de l’art català contemporani.  

Així doncs l’Àlex Cardona coneix bé la trajectòria artística i vital del pintor Armand Cardona i en va escriure el seu Retrat editat per l’ajuntament de Vilanova.

Segur que serà més que interessant.

Uso de cookies

Este sitio web utiliza cookies para que usted tenga la mejor experiencia de usuario. Si continúa navegando está dando su consentimiento para la aceptación de las mencionadas cookies y la aceptación de nuestra política de cookies, pinche el enlace para mayor información.plugin cookies

ACEPTAR
Aviso de cookies