Close

8 gener, 2021

Conferència programada pel dia 9 de gener

PER COMENÇAR

Reprenem aquest cap de setmana el curs 2020-21 de l’Aula, que ha sofert modificacions obligades per la pandèmia.

Ho fem a  través del Canal Blau que generosament  ens ha ofert les seves possibilitats per poder continuar amb les conferències. El format serà diferent del presencial però confiem que arribi a tothom i sigui ben  aprofitat.

Per començar tindrem la conferència   Teresa Pàmies : la dona, l’activista i l’escriptora.

Aquest conferència l’havíem  pensada pel darrer trimestre del curs 19-20 ja que a l’any 2019 es commemorà el centenari del seu naixement. Llavors no va poder ser i per tant l’hem programada ara.

Teresa Pàmies és una escriptora reconeguda i molt llegida. El Departament de Cultura  va fer una extensa informació sobre ella en l’inici de l’Any Pàmies i

n’hem extret alguns fragments per situar a l’autora :  Teresa Pàmies és una de les grans escriptores de la literatura catalana del segle XX i una de les més llegides. Ha publicat novel·la, dietaris, cròniques, llibres de viatges i assaig.

Va néixer a Balaguer (La Noguera) un 8 d’octubre de l’any 1919, en una família pagesa i pobre (que com ella mateixa aclareix, no vol dir miserable).

Des de ben jove va ser introduïda pel seu pare, Tomàs Pàmies, en el comunisme. I de la seva mare, Rosa Bertran, va rebre “influències divergents però complementàries”, així sempre va reivindicar tant l’esperit rebel marxista del seu pare com la moral cristiana de la seva mare, exemple de laboriositat i bondat.

Una imatge evocada sovint en la infantesa de Pàmies és llegint versets pamfletaris damunt una taula del bar del poble, o bé, quan tenia deu anys, venent la revista La Batalla del Bloc Obrer i Camperol, del qual el seu pare n’era un dels dirigents locals. Als 12 anys va acabar l’escola primària i va començar a treballar com aprenent de modista.

Als 16 anys va participar al famós míting de la Monumental de Barcelona juntament amb el president Lluís Companys i Federica Montseny entre altres militants.

Fa 100 anys va néixer la que molta gent ha definit com la gran cronista d’una època, com la memòria viva de la nostra història, però, com ens recorda Teresa Pàmies, “de memòria, cadascú té la seva”. Tot i que ella mateixa es qualifiqués com a cronista al rebre el Premi d’Honor de les Lletres Catalanes, només cal obrir un llibre seu per veure que ens porta més enllà del reportatge, la crònica o el llenguatge periodístic. I és que la literatura no és només sinònim de ficció.

Capacitat d’anàlisi, autocrítica, intel·ligència, humor, un vocabulari ric i precís, una veu personal i única… són alguns dels aspectes que podem trobar, avui, amb una descoberta o relectura de les seves obres. I principis: compromís polític amb la llengua, el país, l’antifeixisme, el progrés social. En definitiva, una literatura compromesa com a eina d’informació, memòria i crítica.

Una obra que inclou una cinquantena de llibres, teixits així, peça a peça, com l’orgullosa modista que un dia va ser, com la dona de família pagesa, autodidacta, lectora empedreïda, estudiant de periodisme a Mèxic, que va viure la guerra com una jove comunista destacada, que va passar trenta anys a l’exili i va retornar a casa guanyant el Premi Josep Pla al qual havia optat per correu. Mare del també escriptor Sergi Pàmies.

En definitiva, una escriptora tenaç i autoexigent que és pot llegir ràpid i bé, que ens ofereix un camí pla amb un sòl sòlid i transparent, on s’insinuen, entreveuen i trepitgen camins de tots els desnivells possibles on cadascú pot triar el nivell de profunditat de la lectura.

La conferenciant és l’escriptora Teresa Costa-Gramunt que ja ha participat en altres ocasions en xerrades a L’Aula. A partir de 1990 es va  dedicar a la creació literària, publicant una quarantena de llibres entre assaigs, narracions, llibres de viatges, poemes i prosa poètica. La seva obra, centrada en la feminitat i en la dona com a subjecte d’investigació, també inclou reflexions metafísiques, en el fet artístic i en la relació entre mitologies i cultures entre Orient i Occident. Ha estat inclosa en antologies poètiques i literàries i ha estat traduïda a diverses llengües. Ha format part de diversos jurats de premis literaris i ha obtingut així mateix diversos guardons.

Recordeu doncs que comencem les xerrades a Canal Blau.

El dissabte dia 9 a les 4 de la tarda i el diumenge dia 10 a les 10 del matí. També ho trobareu a la pàgina Web del Canal Blau.

Uso de cookies

Este sitio web utiliza cookies para que usted tenga la mejor experiencia de usuario. Si continúa navegando está dando su consentimiento para la aceptación de las mencionadas cookies y la aceptación de nuestra política de cookies, pinche el enlace para mayor información.plugin cookies

ACEPTAR
Aviso de cookies