Close

2 març, 2020

PROPERA CONFERÈNCIA DIA 6 MARÇ 2020

L’equitat com a fonament de les relacions humanes

 

Des de fa uns anys l’Aula s’afegeix a la celebració del dia internacional  de la Dona treballadora que es celebra el dia 8 de març, la nostra modesta aportació consisteix en alguna xerrada o conferencia vinculada al tema de la dona i la seva lluita per aconseguir la igualtat i la equitat a la nostra societat. Aquets any serà la conferència “La Vilanova que estima el projecte històric del vincles” que anirà a càrrec de Rosa Català i Mallofré. La conferència es celebrarà el proper divendres 6 de març i com sempre a la Sala d’Actes de la UPC a les 7 de la tarda.

Fa uns dies la sociòloga Marina Subirats escrivia al diari Ara sobre la celebració del 8 de març i deia:

Aquest març del 2020 l’escenari mostra un conjunt de canvis impressionants en relació al passat; en el món polític no hi ha encara paritat, però les institucions sense dones ja no són admissibles, i alguna que encara es manté, com l’Església, va perdent influència i credibilitat dia a dia. Els avenços són innegables. Tanmateix, queden moltes desigualtats en termes de recursos, de reconeixement, de col·laboració en les tasques de cura. Les dones seguim sent arreu molt més pobres que els homes, malgrat que la nostra contribució, comptada, per exemple, en nombre d’hores treballades, és superior a la d’ells. Hi ha, sobretot, uns fets terribles, una violència feta d’assassinats, de maltractaments, d’explotació miserable a través de la prostitució i del tràfic, dels treballs duríssims i mal remunerats. És a dir, hem aconseguit molt, però ens falta molt encara, perquè quan anem entrant en el món públic i tenint responsabilitats ens adonem que les desigualtats són brutals i la democràcia molt incipient, que la igualtat no serà possible mentre no aconseguim un altre marc no androcèntric, no marcat per les lluites pel poder.

També en el manifest d’un sindicat (CCOO) en el seu manifest sobre el 8 de març  aporten dades prou significatives sobre al discriminació de la dona: Aproximadament 20.300 dones a l’any pateixen assetjament sexual a la feina i la feminització de la precarietat persisteix en sectors altament feminitzats i amb especial participació de dones migrants, com les kellys, les treballadores familiars i de la llar, de la neteja o dels centres de geriatria. La bretxa salarial de gènere és aproximadament del 23 %: les dones assumim la major part del treball de cura i domèstic sense cap remuneració ni reconeixement, patim la doble presència i encara ens penalitza la conciliació. Una de cada quatre dones treballa a temps parcial sense desitjar-ho. Persisteix la segregació vertical i horitzontal. Cal dir prou a aquestes discriminacions i fer accions contundents per revertir-les. Cal seguir exigint als poders públics accions efectives de prevenció de la violència i la discriminació, i cal blindar les polítiques públiques per poder avançar en coeducació i en formació de gènere a professionals de la judicatura i dels cossos de seguretat, per combatre la desigualtat retributiva i eliminar les bretxes de gènere, per fer polítiques actives d’ocupació que creïn llocs de treball de qualitat, per millorar les condicions de treball i de vida de les dones treballadores, i per prevenir l’assetjament sexual i per raó de sexe.

 

És evident que s’ha avançat molt però encara falta molt per fer. I en aquesta reivindicació cal no oblidar d’on es ve i quina ha estat la lluita i l’esforç de moltes dones i també alguns homes per subvertir la situació de desigualtats.

La desigualtat és una situació històrica,endèmica, la reproducció de rols fruit de l’educació, de reproducció d’esquemes de sempre amb una situació de la dona com a subsidiària o poc visualitzada.

La conferència anirà de com és possible anar canviant les situacions través de la lluita social però també amb els canvis de mentalitat i els imprescindibles en l’educació i amb la complicitat general de la societat.

Rosa Català  en la seva conferència La Vilanova que estima el projecte històric dels vincles, versarà sobre el següents continguts

 

– Perspectiva històrica dels orígens del sistema de desigualtats

– Definició del marc i el sentit de les relacions socials sexe / gènere

– Identificació dels condicionants en la construcció de la identitat masculina i femenina

– Descripció de les obediències i desobediències del mandat cultural i les seves conseqüències

– L’equitat com a fonament de les relacions humanes

Rosa Català té una llarga trajectòria en el treball per l’equitat.

Llicenciada en Geografia Humana per la Universitat de Barcelona (1988). Màster en Estudis de les Dones de la Universitat de Barcelona (2004). En la seva especialitat en temes de gènere ha estat investigadora en l’apartat de societat del centre de recerca DUODA de la Universitat de Barcelona. Membre de l’equip per a la prevenció violència de gènere de l’Institut Municipal d’educació de Barcelona (2005). Docent del torn específic de violència de gènere del Col·legi d’Advocats a Vilanova i la Geltrú i Vilafranca del Penedès. Directora dels cursos de temàtica de gènere  del Campus Universitari de la  Mediterrània Dones fent Mon (1999/2006). Coautora de cinc dels volums de la col·lecció la Memòria del Futur (2000/2005), del programa municipal La Historia a les nostres mans, dedicat a la recuperació de la història femenina a la ciutat de Vilanova i la Geltrú. Recerca sobre la congregació de les Germanetes de l’Assumpció pel llibre l’aportació de les dones a l’Església de Catalunya (2005). Conferenciant en diversos seminaris sobre igualtat d’oportunitats per la Diputació de Barcelona, Generalitat de Catalunya, Comunitat de Madrid, Govern d’Andorra, Entitats de Cooperació, Amnistia Internacional.

Es també Diplomada en Teràpia Familiar Sistèmica (2008)  Màster en Coach Sistèmic per la Universitat Autònoma de Barcelona (2011) i membre de l’acadèmia de ciències mèdiques. Es des d’aquesta vessant enfocada a la millora de la convivència i la divulgació de la intel·ligència emocional,  que des de l’any 2009 fins el 2019 va ser assessora en l’equip de suport psicològic on line de la Fundació Eduard Punset.

Ben segur que les aportacions de la Rosa Català serà més que interessant i també serà la nostra petita contribució a fer una societat més igual.

 

 

 

 

 

 

 

 

Uso de cookies

Este sitio web utiliza cookies para que usted tenga la mejor experiencia de usuario. Si continúa navegando está dando su consentimiento para la aceptación de las mencionadas cookies y la aceptación de nuestra política de cookies, pinche el enlace para mayor información.plugin cookies

ACEPTAR
Aviso de cookies