Close

29 febrer, 2020

CONFERÈNCIA JÚLIA TERÈS ARCARONS

El consum i els nostres drets.

“Si com a consumidors tenim drets cal exercir-los sempre” Aquesta seria la conclusió que va explicitar la conferenciant del passat divendres. Júlia Terès ens va parlar sobre “ La guia bàsica per reclamar en temes de consum (OCUC)”.
La Júlia és advocada i tècnica jurídica de l’organització de Consumidors i per tant molt familiaritzada en el camp de les reclamacions i ens va aportar de manera molt pràctica algunes de les accions a portar a terme quan no estem satisfets en aspectes del consum habitual.
Consumidors ho som tots i totes i ho som des del moment del naixement, o fins i tot abans, fins el moment de la mort. És possible que en aquest llarg temps en alguns moments ens sentin poc satisfets per alguna de les adquisicions que hem fet o senzillament creguem que alguna de les actuacions de les empreses, bàsicament de serveis, no està d’acord amb allò que hem contractat.
També cal tenir en compte tal i com ens va explicar la Júlia Terès que hi ha hagut un canvi substancial en el sistema de compres, actualment a través d’Internet o de comercials que es desplacen fins el nostre domicili han canviat també els hàbits de consum i per tant el de les possibles reclamacions.
La conferència es va basar en exemples pràctics de com podem fer valdre els nostres drets i quins procediments hem d’usar per fer les nostres reclamacions.

El camí bàsic es:
– Reclamació al mateix establiment que hem comprat mitjançant un full de reclamacions. En un mes hem de rebre resposta
–  Sila resposta no ens convenç hem de fer la nova reclamació a través de l’OMIC (Oficina Municipal d’Informació al Consumidor) o l’OCUC (Organització de Consumidors i Usuaris de Catalunya)
–  Si la resposta no és la que creiem que ens mereixem podem apel·lar davant organismes superiors: Comissió d’Energia, Tribunal arbitral del consum..
–  Si esgotem la via de la mediació podem anar a la via judicial, més llarga i més costosa.
Un cop plantejats aquest procediments bàsics la Júlia Terès va posar tres exemples pràctics:

Compres i garanties
– Cal sempre conservar el tiquet de compra ja que ha de contenir informació de si es retornable, fins quan podem fer devolucions i el temps de la garantia.
– La garantia legal són dos anys però alguns comerços per voluntat pròpia l’allarguen.
– Si per raó de mal funcionament o canvis es pot fer durant aquets temps hi caldrà aportar els tiquets i factures
– Si la compra s’ha efectuat a través d’Internet o bé per un comercial a la nostra residència cal que ens informin del preu del transport si aquets es carrega al producte i si hi haurà costa en cas de devolució.
– Hem de rebre el producte en un màxim de 30 dies i nosaltres en tenim, 14 per fer el retons.

La telefonia

– Abans de fer alguna contractació cal tenir clar que inclou i parar atenció a les ofertes addicionals que puguin fer ja que aquestes tenen una data de termini, i quan aquesta arribi, cal donar-nos de baixa del servei extra o ens el seguiran cobrant .
– Durant al contractació cal estar amatents a les facturacions i al compliment de les condicions que hem contractat; si hi ha alguna modificació cal que aquesta es faci per escrit. Atenció a les qualitats del servei i si ofereix les especificacions tècniques contractades.
– Cal també seguir si hi ha hagut una aturada d’algun dels serveis cas , per exemple, d’una alarma o d’una línia de socors. Caldrà reclamar pels dies que no ha funcionat.
– En la resolució definitiva d’un contracte amb una companyia caldrà saber qui  es fa càrrec de la penalització pel trencament de la permanència. Saber a qui ho abonem nosaltres o la nova companyia a amb qui contractem les línies telefòniques.

Reclamacions en el transport aeri.

– Els consumidors podem tenir compensacions quan hi hagi retard en els vols o cancel·lacions dels mateixos fruit d’un mal funcionament de la companyia, no en casos de força major o contingències meteorològiques que podessin afectar a la seguretat del vol.
– En casos de cancel·lació podem reclamar l’allotjament mentre esperem un altre vol o reclamar que tornin l’ import del bitllet i una prestació per viatge alternatiu
– Les reclamacions cal que es facin en primera instància a la companyia aèria i en cas de no prosperar podem recórrer a l’AENA ( Aeropuertos Españoles y Navegación Aérea)

La conferenciant va comentar també aspectes relacionats amb les visites de comercials a domicilis privats que haurien de ser comunicats amb antelació de manera telefònica i la recomanació clara i insistent va ser la de no donar mai dades personals ni imports de factures.
Davant la insistència de comercials que pot arribar a ser un autèntic assetjament la Júlia Terès va recomanar formar part de l’anomenada Llista Robinson, que evita la insistència per part de les companyies que més freqüentment intenten captar usuaris.
Finalment la Júlia Terès va cementar el paper de les OMIC i des de la vessant pública o de l’OCUC des de l’àmbit privat, com instruments per garantir les bones pràctiques en el comerç i en ladefensa dels consumidors.
La conferència per la seva claredat expositiva va servir per donar-nos pautes clares per tal de reclamar i fer complir els nostres drets com consumidors.

 

 

 

 

Uso de cookies

Este sitio web utiliza cookies para que usted tenga la mejor experiencia de usuario. Si continúa navegando está dando su consentimiento para la aceptación de las mencionadas cookies y la aceptación de nuestra política de cookies, pinche el enlace para mayor información.plugin cookies

ACEPTAR
Aviso de cookies