Close

15 febrer, 2020

CONFERÈNCIA FRANCESC ARROYO GARCIA

Plató i la filosofia a Grècia.

La conferència  de divendres serví per conèixer una de les part de  la història del pensament humà i de la filosofia través de la  xerrada del catedràtic i periodista Francesc Arroyo que exposa “ Mite de la caverna “ ( Plató). El conferenciant fou presentat pel consoci Adolf Trenkle  que va explicar al trajectòria professional i intel·lectual de Francesc Arroyo  destacant-ne la seva capacitat pel raonament filosòfic i la capacitat per comunicar.

Francesc Arroyo va començar fent una afirmació categòrica: “Els clàssics parlen del present, malgrat la seva ubicació temporal sigui llunyana”, l’afirmació feia referència a l’actualitat del pensament de Plató.

La conferència va relatar alguns trets biogràfics de Plató. Era fill d’un aristòcrata poc favorable a la democràcia i que va participar en diversos governs abandonant però la política donat que no havia aconseguit portar la felicitat a la gent.

Plató té una notable obra escrita, la majoria en forma de diàlegs  d’entre les seves obres destaca la República , un compendi de normes de convivència política i de com  conviure  a la Polis. La seva voluntat no era sols  elaborar teòrica sinó també intentar portar a la pràctica el seu pensament.

I Plató va tenir l’oportunitat de portar a la pràctica les seves idees ja que va ser convidat  per un deixeble seu, fill del rei de Siracusa, per tres vegades va intentar crear amb els seus postulats i amb les seves reflexions  una República, la primera vegada va acabar esclavitzat i alliberat va poder tornar a Atenes, la segona va ser engarjolat i després alliberat i la tercera quan ja tenia setanta anys va dubtar de si calia tornar-hi o deixar-ho, però quan sembla que no hi anirà  fa una reflexió i conclou que ha d’acceptar perquè no podria suportar que si hi havia una mínima possibilitat de portar la felicitat a algú obviar el compromís d’intentar-ho.

Plató concep la filosofia  com la manera de portar a la pràctica les seves idees, fer-se petites preguntes per trobar grans respostes, intentar explicar el món en definitiva explicar conceptes com caos o ordre o el mateix terme cosmos que són els que relliguen i expressen la connexió entre idees, conceptes i paraules.

Presentats els trets biogràfics – sempre però amb hipòtesi donada la manca de documentació- Francesc Arroyo va enunciar algunes etapes de la filosofia grega.

Els Presocràtics que es preocupen fonamentalment pels problemes de la naturalesa  i de la interpretació de la ciència de manera racional separant-la de les creences.

El socràtics que pensen ja en la persona i la seva vinculació amb la política i com aquesta ha de portar la felicitat de les persones.

Hel·lenistes que es capbussen en reflexionar sobre el comportament i aprofundir en elements com la moral i l’ètica.

Plató pateix una certa crisi en la manera com es fa política però també pel fet de que en la seva època la memòria dels coneixements i la seva transmissió comença a perdre punt davant les primeres obres escrites.

Arroyo va comentar que Plató té una notable obra escrita, amb Sòcrates com a  protagonista i amb diàleg amb altres deixebles seus .

Els diàlegs acaben amb conclusions però amb poques respostes i poques solucions sinó que obren nous camins pel pensament.

En la tercera part de la conferència es va centrar en el mite de la caverna en concret contingut en el llibre La República que sembla que és una obra que va anar escrivint al llarg de la seva vida .

El mite és la presència d’uns homes lligats al fons d’una cova amb la foscor i amb un mur que els separa de l’exterior, només perceben ombres d’objectes  per un foc que hi ha fora i també escolten paraules que poden associar als objectes

El mateix Plató dóna les claus per comprendre el mite. La caverna és aquest món; el que hi ha a fora, el món de les Idees; el sol, la Idea del Bé, de la qual sorgeix tot. Els homes encadenats som nosaltres mateixos que vivim, lluny de conèixer l’autèntica realitat, en un món d’ombres que són un reflex de les Idees. La sortida a la llum és un camí difícil de recórrer i reservat només a uns pocs, però premiat amb l’adquisició de la ciència.

Plató va fundar l’Acadèmia i convençut de la vinculació entre la filosofia, la geometria i les matemàtiques va esculpir en el frontispici de l’Acadèmia “ No entri  ningú que no sàpiga geometria”.

Invocava doncs una visió global, harmònica i la interdependència entre els elements del món.-

Francesc Arroyo  exposà de manera pedagògica i molt entenedora la filosofia que va inspirar l’obra de Plató, un  dels grans pensadors que va assentar les bases de la cultura occidental.

Uso de cookies

Este sitio web utiliza cookies para que usted tenga la mejor experiencia de usuario. Si continúa navegando está dando su consentimiento para la aceptación de las mencionadas cookies y la aceptación de nuestra política de cookies, pinche el enlace para mayor información.plugin cookies

ACEPTAR
Aviso de cookies