Close

8 febrer, 2020

CONFERÈNCIA ENRIC CONTRERAS BARBETA

La sang, líquid de vida.

El passat divendres dia 7 de febrer 2020, a la UPC i, com sempre, a les 7 de la tarda, el doctor Enric Contreras va exposar la conferència “Les trombosis i les embòlies. Enemics silenciosos” en la que va exposar algunes  de els causes d’aquetes afectacions que poden ser letals per a les persones.  El títol “ els enemics silenciosos” ja ens pot donar les pistes de que són afectacions que poden arribar  sense que hàgim tingut uns símptomes evidents de manera preliminar o conegudes.

El Dr. Contreras va plantejar la seva intervenció en tres apartats.

1-Com funciona la coagulació

2.- Malalties hemorràgiques

3.- Malalties trombòtiques .

Va començar explicant que les persones “funcionem” per combustió. És a dir que els aliments en cremar-se ens proporcionen energia, aquesta combustió es formula a partir de l’oxigen, imprescindible per fer la funció correctament. Aquest oxigen es troba en els glòbuls vermells de la sang i aquesta els porta a totes les cèl·lules del cos.

Aquesta sang circula a través de diversos conductes que estan repartits per tot els cos, artèries, venes i capil·lars. Le artèries porten la sang des del cor fins a tot el cos, les venes porten la sang al cor per oxigenar-la i els capil·lars són les que aporten sang fins el darrer punt del cos.

La coagulació és l’equilibri que es forma per aturar qualsevol pèrdua de sang per l’obertura o trencament  d’algun d’aquest vasos sanguinis.

En el procés de coagulació hi intervenen  l’estructura vascular, les plaquetes i els factors de coagulació,

Quan es produeix alguna ferida  el propi vas fa un moviment vasoconstrictor que es tracta de tancar-se  en sí mateixa per evitar la sortida de la sang, les plaquetes que circulen pels vasos es concentren en el lloc de la ferida i intenten fer de tap per evitar el flux de la sang i finalment els factors de coagulació que són una dotzena de proteïnes de la sang que participen i formen part del coàgul sanguini actuant en cadena .

Tota aquesta combinació acaba formant la fibrina que acaba tapant la ferida.

El procés de coagulació, doncs, és fonamental per mantenir el sistema de vasos sanguinis sense pèrdua de la sang que seria letal pel nostre cos.

Els factors de la coagulació poden tenir un cert desequilibri per defecte i per excés.

Si és per defecte la coagulació costa més de produir-se i pot portar a tenir hemorràgies i per altra banda un excés en els factors pot arribar a provocar coàguls i en conseqüència malalties de tipus trombòtics.

La malaltia més coneguda per un defecte de coagulació de la sang o per la mancança d’alguns dels factors  de coagulació i en conseqüència de debilitat  en el procés de coagulació produint hemorràgies, és l’hemofilia .

Algunes lesions poden ser molt lleus i produïdes pel trencament de petits capil·lars o bé esdevenir greus en el cas de ferides grans que costen de coagular i per tant amb hemorràgies greus.

L’hemofilia ha estat vinculada com una malaltia de “reis i reines”. Ja que va ser la reina Victòria d’Anglaterra que va transmetre aquesta malaltia a la majoria de les famílies reals europees. És una malaltia que tenen els homes però la transmeten les dones per una qüestió vinculada als  cromosomes.

El tractament d‘aquestes malalties hemofíliques  és fa aportant al cos de manera artificial aquells factors de coagulació que li manquen.

Quan hi ha una obstrucció de  les artèries o venes per coàguls fruit de l’acumulació de fibrina que, a vegades, junt amb el colesterol formen els trombes que obstaculitzen el pas de la sang i provoquen el trombosi, si el coàgul és arrossegat per la sang  obstaculitzarà en altres llocs d’on s’ha produit i es provocaran les embòlies .

El flux  de la sang ha de ser constant i tranquil, la falta d’irrigació sanguínia a una part important el cos: cor, cervell,  pot produir necrosi o infarts.

Quan hi ha acumulació de colesterols es fàcil que es puguin produir coàguls que poden comportar riscos greus segons la seva localització, i també els graus d’afectació que poden portar;  s’anomena ictus  si es produeix en el cervell i angina de pit quan es produeix a les vies coronàries

Els tractaments  de les obstruccions es poden fer per la via d’intervenir en la zona de constrenyiment i col·locar-hi el que s’anomena  “stent” ( que és una cànula o un dispositiu amb forma cilíndrica o tubular d’ús endoluminal, generalment endovascular, i que es col·loca a l’interior d’una estructura anatòmica o conducte corporal per mantenir permeable o evitar el seu col·lapse després de la seva dilatació, desobstrucció o alliberament quirúrgics) l’ stent porta  una malla que torna a  recuperar l’amplada de les vies i injecta medicament per evitar un nou constrenyiment, també hi ha medicaments coneguts com el Sintrom o l’Heparina que són anticoagulants que  ajuden a  al dissolució de  la sang i per tant  evitar trombe. La presa d’aquests medicaments requereix anàlisis  força sovint.

Les recomanacions preventives són clares: Fer exercici, portar una dieta sana i evitar el colesterol, controlar la hipertensió, i evitar la vida sedentària.

En definitiva actuacions habituals que recomanen els metges i són de sentit comú.

Moltes coses de les que va explicar el Dr. Contreras ja les sabíem però amb la claredat i coneixement amb que van ser exposades fa que ens  hagi, ben segur, resolt dubtes i afermar conviccions.

 

 

 

 

Uso de cookies

Este sitio web utiliza cookies para que usted tenga la mejor experiencia de usuario. Si continúa navegando está dando su consentimiento para la aceptación de las mencionadas cookies y la aceptación de nuestra política de cookies, pinche el enlace para mayor información.plugin cookies

ACEPTAR
Aviso de cookies