Close

25 gener, 2020

CONFERÈNCIA MARTÍ BOADA I JUNCÀ

La importància del bosc.

Divendres vam recomençar les conferències i ho vam fer amb la xerrada : “Catalunya país de boscos, com són i per què cremen”. A càrrec d’un dels naturalistes més coneguts del país, el doctor Martí Boada.
Donat que veníem d’una llevantada que ha arrasat el país, el professor Boada va emmarcar aquest situació en l’evidència del canvi climàtic que s’està produint i deixant clar que hi ha demostracions prou evidents per afirmar que el clima està canviant.
Va posar alguns exemples i va donar una data clara, aquets dies ha caigut la meitat del que acostuma a ploure al Montseny i si en un any s’estava aproximadament a 1000 l/m en tres dies n’han caigut 500. La data és prou eloqüent.
I el canvi climàtic també té a veure amb els boscos.
Una data significativa és el procés de l’ anomenada revolució industrial i l‘us de nous combustibles deixant de banda la llenya o el carbó i usar els combustibles fòssils.
Els bosc havia estat un dels elements que feien més aportació a la vida de les comunitats, se’n treia la fusta per la fabricació de mobles, instruments , vaixells .., la llenya per mantenir els focs de les cases i tambe el carbó fet al mateix bosc que era el combustible més usat. En el moment en que cau en desús la fusta es genera un ràpid creixement de la massa arbòria i també el fet del despoblament de la pagesia amb l’abandó de camps fa que els arbres ocupin ràpidament els espais, aquest fenomen va quedar palesat amb la projecció de diverses imatges del mateix indret en temps diferents i es palesa com el bosc ha avançat.
L’explotació del bosc es situava a 5 TM de fusta per persona al llarg de l’any, avui és de 5 bombones de butà.
Aquest canvi de combustible ha comportat que s’ha expulsat i l’alliberament de carboni que va a parar a l’atmosfera com a diòxid de carboni, fet que genera la puja de la temperatura ambiental.
La pèrdua de l’activitat del bosc també va fer perdre un seguit d’oficis que vivien en el mateix bosc i n’explotaven els recursos.
El bosc i els arbres eren també una font de recursos elementals, així la majoria dels pastors usaven l’escorça del bedolls pel seus estris de cuina o bé el suro que servia per altres quefers .
Catalunya en el seu paisatge és una síntesi dels diversos medis que es poden trobar en els boscos d’Europa. En les parts més altres hi trobaríem la regió boreoalpina amb espècies vinculades al fred i a la neu, la regió euro-siberiana amb grans boscos i la regió mediterrània molt més seca i amb fortes oscil·lacions de calor.
El fet de l‘abandó dels conreus i l’escalfament global ha fet que el bosc mediterrani avanci i vagi ocupant els espais de les altres espècies.
La superfície de Catalunya poblada de bosc es situa prop d’un 51% del seu territori essent una de les zones més boscoses d’Europa. Es calcula que hi ha al voltant de mil milions d’arbres i que potencialment cada any en poden sorgir 30 milions, encara que després no en visquin tants.
Les espècies més usuals són l’alzina, el pi blanc, el pi roig i el roure..
Els boscos avui estan descuidats per la manca de possibilitats i utilització dels recursos davant els costos que la seva explotació comporta.
La cura dels boscos està documentada a Catalunya des dels anys 800 amb algunes qüestions que eren d’obligat compliment. Així se sap que s’havien de complir aquestes condicions:
1.- Calia tenir cura amb diligència de les zones boscoses
2.-En les plantacions comunals no es podien fer de manera aleatòria tallades excessives d’arbres
3.- Es feia una llista prioritària de possibles arbres a plantar.
Els primers de la llista eren el ginebró i la pomera, però ho eren a més de ple els seus fruits per les propietats diverses del mateixos fruits.

A nivell professional s’havien comptabilitzat fins a 20 oficis diversos que gaudien de força feina al llarg de tot l’any, des de la construcció de bigues fins a fer la “pega” necessària per calafatejar els vaixells, passant pel carbó i altres elements.
Els boscos tendeixen a ocupar els espai que es deixen lliures a l’abandonar plantacions, així després d’alguns incendis s’ha pogut apreciar que sota el bosc encara hi havia ceps de les vinyes originàries de l’indret, .
Altre cop la fotografia d’unes masies que van ser abandonades i que avui son runes carregades d’arbres que han colonitzat l’espai demostren el creixement del bosc..
L’ augment de massa forestal i també del tipus de l’arbre que ha ajudat a la formació dels focs, focs que avui tenen una virulència desconeguda.
La majoria dels focs es produeixen a causa de mesures naturals com les tempestes seques o bé per alguna negligència humana.
Martí Boada va acabar la seva intervenció amb una interessant reflexió a l’entorn dels boscos i la salut i els beneficis que té passejar entre els boscos de manera relaxada i fins i tot abraçar els arbres. A través de diversos estudis ha quedat palesada aquesta funció salutífera dels boscos.
Aprofitem-ho.

 

 

 

 

 

Uso de cookies

Este sitio web utiliza cookies para que usted tenga la mejor experiencia de usuario. Si continúa navegando está dando su consentimiento para la aceptación de las mencionadas cookies y la aceptación de nuestra política de cookies, pinche el enlace para mayor información.plugin cookies

ACEPTAR
Aviso de cookies