Close

5 gener, 2020

PROPERA CONFERÈNCIA DIA 10 DE GENER 2020

 

Per començar, un tomb per l’actualitat política

S’han acabat les vacances de Nadal, passats el Reis tornem a començar les activitats i ho farem ,el divendres dia 10 a les 7 de la tarda i a la sala d’actes de la UPC, amb la conferència . “De sentència a sentència: diagnòstic del procés”. A càrrec de l’escriptor i periodista vilanoví Francesc Marc Álvaro.
Vivim temps d’una certa convulsió política, els moviments es produeixen cada dia, alguns ja intuïts i altres d’inesperats.
La sentència del 2010 sobre l’estatut de Catalunya sembla que és el detonant que fa que el país prengui una ruta diferent a la que havia mogut la política fins aquells moment. Vam assistir a una crisi de l’anomenat pacte constitucional amb la retallada de l’estatut es va posar de manifest unes posicions que qüestionaven ja no sols l’autonomia de Catalunya d’aquell moment sinó la mateixa capacitat del poble català de fixar els seu full de ruta. La sentència de la causa contra els líders independentistes fa poc més de sis mesos també és una altra fita que genera de nou un rebuig per part de bona part de la societat catalana. Sentència dura, exagerada i criticada per diversos organismes internacionals, que és considerada injusta per molta gent i sobretot després d’haver vist com el judici massa vegades agafava una deriva molt esbiaixada per algunes actituds del tribunal i pel relat que van fer , clarament intencionat i lluny de la realitat, alguns testimonis.
Ara sembla que s‘obre un nou camí de relació entre Espanya i Catalunya. La conformació del govern espanyol fonamentat sobre la voluntat explícita d’abordar el tema territorial hauria d’obrir noves expectatives.
A Catalunya però tampoc el panorama és plàcid, la batalla soterrada entre forces independentistes, la possibilitat d’unes eleccions anticipades no ajuda a poder fer les reflexions corresponents sobre el necessari full de ruta i com es pot tornar a la política com instrument de resoldre conflictes més que generar-los.
Per parlar de tot això i més comptarem amb la presència de Francesc Marc Álvaro, conegut ja a l’Aula per altres intervencions, que intentarà fer-nos una fotografia ( potser radiografia?) del moment i com hi hem arribat i potser serà agosarat i ens parlarà de com tot plegar pot evolucionar de cara al futur.
F. Marc Álvaro és un dels analistes polítics més notoris que avui hi ha al País, la seva capacitat per traduir al llenguatge periodístic el món de la política és notable. Experimentat en la relació amb la política ofereix sempre una visió -subjectiva com totes- el màxim de fonamentada i sense la visceralitat que massa vegades veiem en el periodisme polítics del moment.
Francesc Marc Álvaro i Vidal (Vilanova i la Geltrú, 1967) és columnista i editorialista de La Vanguardia des d’octubre del 2000. Llicenciat en Ciències de la Informació per la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), ha treballat anteriorment en altres mitjans com Avui, L’Observador i El Mundo. Des de 1989, segueix els avatars de la política catalana i espanyola i els seus protagonistes. Col·labora en programes de debat en les emissores radiofòniques RAC1 i Ràdio Barcelona-SER i en els canals televisius 8TV i TV3. També escriu en el setmanari El Temps i en la revista mensual Serra d’Or. Compagina aquesta labor professional amb la docència del Periodisme a la Facultat de Ciències de la Comunicació Blanquerna de la Universitat Ramon Llull (Barcelona). Ha publicat diversos llibres, com Entre la mentida i l’oblit. El laberint de la memòria col·lectiva (2012), Els assassins de Franco (2005), Llaura si que toca! Jordi Pujol, el pujolisme i els successors (2003), Una política sense país (2005), Per què no engeguem la política? (1999) i Què pensa Pasqual Maragall (1998). Ha obtingut el Premi Nacional de Periodisme, el Premi Recull, el Premi Serra i Moret, i el Premi Ibáñez Escofet, entre altres guardons.

El seu darrer llibre “Assaig general de la revolta”. Les claus del procés català ha esdevingut un llibre fonamental per entendre el que ha passat políticament a Catalunya fins l’actualitat. De llibres sobre el procés se n’han escrit molts, prop d’una setantena, però el de F. M. Álvaro s’ha considerat com a bàsic per qui vulgui endinsar-se en el complex món de la política del moment.
Serà tot un luxe poder-lo escoltar i conèixer de primera mà el que ara és cou al món polític actual a Catalunya i a Espanya.

Uso de cookies

Este sitio web utiliza cookies para que usted tenga la mejor experiencia de usuario. Si continúa navegando está dando su consentimiento para la aceptación de las mencionadas cookies y la aceptación de nuestra política de cookies, pinche el enlace para mayor información.plugin cookies

ACEPTAR
Aviso de cookies