Close

8 desembre, 2019

PROPERA CONFERÈNCIA DIA 13 DESEMBRE 2019

 

 

La Turuta i la seva funció social

 

Després del parèntesi festiu divendres dia 13 reprenem les conferències, aquest dia comptarem amb la presència del Ton Dalmau que ens proposa la xerrada sobre “Les monedes socials i la Turuta”. La xerrada com sempre a els 7 de la tarda a la sala d’actes de la UPC.

D’ençà un temps cap aquí han proliferat en diverses ciutats i comunitats  d’aquí i d’arreu les conegudes com a  monedes socials. I potser sense tanta difusió ni interès  las anomenades ciber-monedes.

Les monedes socials pretenen enfrontar-se als moviment especulatius que l’euro i les altres monedes convencionals comporten.

Així ho expliquen els experts :   El diner convencional, en el nostre cas l’euro, està fonamentat en el deute que els bancs ens atorguen i que ens lliga a causa de l’escassetat i la dificultat de generar euros. Aquests darrers tendeixen a acumular-se en mans d’un grup reduït de persones, atès que dels diners se’n creen beneficis monetaris; d’aquesta manera es promou la manca d’honestedat i la corrupció; es destrueixen les economies locals que s’escapen cap als grans centres financers; es fomenta la competitivitat, la creació de pobresa, provocant una degradació cultural i social creixent.

L’objectiu essencial d’una moneda social no és altre que facilitar els intercanvis entre les persones, com a unitat de compte, és a dir, donant valor a les coses i actuant com a instrument de pagament. La seva existència depèn únicament d’un acord comunitari que li atorga un valor determinat; no creat per un banc o per un govern, sinó determinat  per les mateixes persones que fan l’intercanvi.  D’aquesta manera l’economia que se’n genera és totalment real, sense cap aspecte especulatiu.

El més important és que reforça l’economia local, atès que els intercanvis es produeixen en el nostre entorn proper i la moneda no viatja a altres mercats on hi hagi una major rendibilitat; així s’incentiven les relacions de confiança entre les persones usuàries, que poden anar més enllà d’allò econòmic per a  fomentar la creació de veritables nuclis d’autogestió en què el suport mutu sigui l’element comú per a la satisfacció de les necessitats de totes les persones integrants.

 

A Vilanova tenim moneda social  “Turuta”. Amb un nom lligat estretament a l’ideari comú vilanoví. Així ho expliquen els seus promotors :

 

 

El Mercat de la Turuta és el conjunt de tot allò que els socis/es de l’ associació ECOL3VNG ofereixen per intercanviar entre si,  utilitzant una unitat de canvi interna, també coneguda popularment com a  “moneda social local”. El nom que l’hem assignat a aquesta unitat de canvi, és “Turuta”, nom amb molt significat local doncs és la música de les comparses durant els carnavals, acte molt participatiu del poble. 


Existeixen dos tipus de socis/es: professionals i ciutadans. Dins dels professionals, s’ha de distingir els que ofereixen els seus productes i serveis des d’un establiment o comerç i els que no. Els establiments oberts al públic, tenen en un lloc visible, el distintiu “TURUTES, AQUÍ SI”. Mitjançant el bloc es publiquen i donen a conèixer les diverses ofertes i demandes que ofereixen els socis/es, tant ciutadans com professionals.

Els objectius, resumits,  del projecte Turuta són avançar vers una societat més diversa, sostenible i pacífica, i per això,  considerem que:

Hem d’actuar amb urgència, cooperant, per tal de posar en marxa mecanismes que contribueixin a ser el més autònoms possible en quant a alimentació i energia.

Hi  ha molt a fer per imaginar, aprendre, localitzar i treballar posant en marxa projectes.

És responsabilitat de cada persona valorar les seves possibilitats i implicar-se de la millor manera que sàpiga i/o pugui.

Ens associem persones que vivim i/o passem moltes hores a Vilanova i la Geltrú.

Conscients de la situació de CRISI actual del Planeta (econòmica, energètica, climàtica, social, etc.), considerem que hem d’actuar amb urgència, cooperant, per tal de posar en marxa mecanismes que contribueixin a ser el més autònoms possible en quant a alimentació i energia, a fi de poder cobrir el màxim  les necessitats bàsiques de totes les persones del nostre poble, amb recursos locals i/o de l’entorn més proper.

 

* Considerem que hi ha molt a fer per imaginar, aprendre, localitzar i treballar posant en marxa projectes de recuperació i millora de la nostra capacitat productiva com a poble (persones, terres, aigües, aire, etc.).

 

* Considerem també  que és responsabilitat de cada persona valorar les seves possibilitats i implicar-se de la millor manera que sàpiga i/o pugui. Les portes són obertes per a tothom i ningú ha d’esperar honors ni posicionaments especials per posar-se a treballar activament amb aquesta responsabilitat col·lectiva. 

 

Ens associem persones que vivim i/o passem moltes hores a Vilanova i la Geltrú per tal de treballar en aquest sentit. De la mateixa manera que obrim les portes a tothom també les tanquem temporalment a aquelles persones que, degut a la seva inconsciència o manca de solidaritat, actuïn de manera manifestament contraria a aquests principis.

 

El conferenciant Ton Dalmau Llagostera  és un dels promotors de la moneda social i un activista del treball social. Ell mateix es presenta :

 

 

Diplomat en treball social (insistent social) i programador informàtic (informàltic).

Creatiu social i trobador que amb el banjo fomenta el cant popular com a eina de cohesió més enllà de qualsevol frontera.

Co-creador del moviment de Transició de Vilanova i la Geltrú.

Co-creador de la moneda social la Turuta i autor del llibre “sistema operatiu personal – versió 2000- nou mesos per tornar a néixer”.

En clau més local, dir que sóc bessó de la Mulassa “la presumida”, ja que els dos vàrem néixer el dia de la festa major del 1955.

 

Bona oportunitat per conèixer el funcionament i les perspectives de futur de les monedes socials i en concret de la nostra Turuta.

 

Uso de cookies

Este sitio web utiliza cookies para que usted tenga la mejor experiencia de usuario. Si continúa navegando está dando su consentimiento para la aceptación de las mencionadas cookies y la aceptación de nuestra política de cookies, pinche el enlace para mayor información.plugin cookies

ACEPTAR
Aviso de cookies