Close

8 octubre, 2019

PROPERA CONFERÈNCIA DIA 11 D’OCTUBRE 2019

                                                                           Anem de viatge al Japó

El proper divendres dia 11 a les 7 de la tarda i a la Sala d‘actes de la UPC emprendrem un viatge acompanyats de Toni Arbonès a l’orient llunyà.  “El Japó, el país de la memòria profunda” és el títol de la conferència que ens transportarà a aquell país llunyà

Conegut com el país del sol naixent, és un país del que hem conegut moltes coses a través dels mitjans de comunicació però  que ben segur encara ens en queden moltes per conèixer i amb la conferència d’ Arbonès  segurament que ens aproparem una mica més al país.

Possiblement la majoria tinguem la visió típica i tòpica que ens ha ofert determinada literatura, cinema, arts o tradicions que són massa vegades estereotipades. Quimonos, geishes, restaurants i menjars  exòtics, ametllers florits….

Al costat d’aquest Japó diguem-ne de postal hi ha un Japó mil·lenari  amb paisatges magnífics, moltes illes, els volcans  i sobretot   amb una gent que té una cultura tradicional que ve de molt lluny i que encara sobreviu al costat dels enormes avenços tècnic i tecnològics que ha tingut el país.

El mateix conferenciant ens proposa aquestes idees : El Japó és un país modern amb les arrels ben afermades en la terra i en les essències de l’antiguitat. Capaç d’enginyar el robot més sofisticat i alhora tenir cura del bonsai més delicat. També una societat amarada pel zen, que gaudeix de la contemplació de la natura. Disciplinada, de moral estricte, cerimonial, supersticiosa i humil, per bé que avançada i profundament cívica.

Un viatge pel Japó ens convida a recórrer les seves ciutats, jardins i paisatges; a testimoniar i compartir l’harmonia perfecte entre l’arquitectura més avantguardista, els vells temples i santuaris sintoistes i la simplicitat de les cases tradicionals de fusta. En definitiva, a viure de prop una cultura fascinant, alhora que complexa, que ha sabut aprofitar els traumes del passat per renéixer amb més força i convicció en el present.

“Un viatge per compartir una cultura fascinant, profundament cívica, que ha sabut congeniar l’avantguarda amb la tradició i la simplicitat”

Ens guiarà en  aquest viatge el conegut periodista Toni Arbonès que des de fa   vint-i-tres anys, dirigeix i presenta el programa emblemàtic de viatges  El viatgers de la Gran Anaconda, a Catalunya Ràdio. El programa es presenta així. : Els viatgers de la Gran Anaconda ens mirem el món amb les orelles. Vol dir que ens hi acostem a través dels relats, els viatges i les vivències de persones de casa nostra. Com els contes de l’àvia vora el foc. Persones amb qui compartim el ventre-canoa de la Gran Anaconda i que, per motivacions diverses, han hagut o han volgut  sortir de casa seva. Perquè “Els viatgers de la Gran Anaconda” vol ser un espai que ens acompanyi per conèixer i entendre el lloc on vivim, el nostre planeta Terra: la seva geografia, les criatures que l’habiten, les seves formes de pensament i d’organització, els problemes que se’ls plantegen, etc. Mira’t el món amb les orelles, amb “Els viatgers de la Gran Anaconda”.  El programa ha estat guardonat diverses vegades : 1999-2000: Premi Òmnium Cultural al millor programa de ràdio. 2001: 1r premi ràdio Pica d’Estats.  2002: 1r premi ràdio Manyé i Flaquer. 2006: Premi RAC 2006 al millor programa de ràdio de Catalunya.

Es a més, redactor de la Secció d’Internacional dels Serveis Informatius.

Com a reporter i enviat especial, ha fet diverses cobertures informatives: atemptat jihadista de Niça i cop d’Estat fallit a Turquia (2016); Revolta de Maidan, Ucraïna (2013); guerres de l’Afganistan (2001), Kóssovo (1999) i Golf Pèrsic (1990/91); l’Expedició Catalana al K2, Karakorum, (1988); traspàs de la  sobirania de Hong Kong del Regne Unit a la Xina (1997);  passa de fam a Etiòpia (1985), entre d’altres.

Va dirigir i presentar els programes de televisió: “Passaport Barcelona”, “Connexió Barcelona” i “Ulisses a port”, pel canal BTV.

Ha dirigit i realitzat els documentals de televisió “Les darreres valls tibetanes de l’Himàlaia, Shang-shung a l’Índia” (2009), “Antics regnes del Tibet, l’enigma de Shang-shung” (2007), “Mongòlia, el tresor de les estepes” (2004).

Ha publicat, “K2, massa alt per als nostres somnis” i “Històries d’una guerra invisible, cròniques d’un reporter al Pakistan i l’Afganistan”.

Un currículum de viatger impecable.

Ben segur que ens guiarà a la perfecció

 

Uso de cookies

Este sitio web utiliza cookies para que usted tenga la mejor experiencia de usuario. Si continúa navegando está dando su consentimiento para la aceptación de las mencionadas cookies y la aceptación de nuestra política de cookies, pinche el enlace para mayor información.plugin cookies

ACEPTAR
Aviso de cookies