PROPERA CONFERÈNCIA DIA 11 D’OCTUBRE 2019

Anem de viatge al Japó
El proper divendres dia 11 a les 7 de la tarda i a la Sala d‘actes de la UPC emprendrem un viatge acompanyats de Toni Arbonès a l’orient llunyà. “El Japó, el país de la memòria profunda” és el títol de la conferència que ens transportarà a aquell país llunyà
Conegut com el país del sol naixent, és un país del que hem conegut moltes coses a través dels mitjans de comunicació però que ben segur encara ens en queden moltes per conèixer i amb la conferència d’ Arbonès segurament que ens aproparem una mica més al país.
Possiblement la majoria tinguem la visió típica i tòpica que ens ha ofert determinada literatura, cinema, arts o tradicions que són massa vegades estereotipades. Quimonos, geishes, restaurants i menjars exòtics, ametllers florits….
Al costat d’aquest Japó diguem-ne de postal hi ha un Japó mil·lenari amb paisatges magnífics, moltes illes, els volcans i sobretot amb una gent que té una cultura tradicional que ve de molt lluny i que encara sobreviu al costat dels enormes avenços tècnic i tecnològics que ha tingut el país.
El mateix conferenciant ens proposa aquestes idees : El Japó és un país modern amb les arrels ben afermades en la terra i en les essències de l’antiguitat. Capaç d’enginyar el robot més sofisticat i alhora tenir cura del bonsai més delicat. També una societat amarada pel zen, que gaudeix de la contemplació de la natura. Disciplinada, de moral estricte, cerimonial, supersticiosa i humil, per bé que avançada i profundament cívica.
Un viatge pel Japó ens convida a recórrer les seves ciutats, jardins i paisatges; a testimoniar i compartir l’harmonia perfecte entre l’arquitectura més avantguardista, els vells temples i santuaris sintoistes i la simplicitat de les cases tradicionals de fusta. En definitiva, a viure de prop una cultura fascinant, alhora que complexa, que ha sabut aprofitar els traumes del passat per renéixer amb més força i convicció en el present.
“Un viatge per compartir una cultura fascinant, profundament cívica, que ha sabut congeniar l’avantguarda amb la tradició i la simplicitat”
Ens guiarà en aquest viatge el conegut periodista Toni Arbonès que des de fa vint-i-tres anys, dirigeix i presenta el programa emblemàtic de viatges El viatgers de la Gran Anaconda, a Catalunya Ràdio. El programa es presenta així. : Els viatgers de la Gran Anaconda ens mirem el món amb les orelles. Vol dir que ens hi acostem a través dels relats, els viatges i les vivències de persones de casa nostra. Com els contes de l’àvia vora el foc. Persones amb qui compartim el ventre-canoa de la Gran Anaconda i que, per motivacions diverses, han hagut o han volgut sortir de casa seva. Perquè “Els viatgers de la Gran Anaconda” vol ser un espai que ens acompanyi per conèixer i entendre el lloc on vivim, el nostre planeta Terra: la seva geografia, les criatures que l’habiten, les seves formes de pensament i d’organització, els problemes que se’ls plantegen, etc. Mira’t el món amb les orelles, amb “Els viatgers de la Gran Anaconda”. El programa ha estat guardonat diverses vegades : 1999-2000: Premi Òmnium Cultural al millor programa de ràdio. 2001: 1r premi ràdio Pica d’Estats. 2002: 1r premi ràdio Manyé i Flaquer. 2006: Premi RAC 2006 al millor programa de ràdio de Catalunya.
Es a més, redactor de la Secció d’Internacional dels Serveis Informatius.
Com a reporter i enviat especial, ha fet diverses cobertures informatives: atemptat jihadista de Niça i cop d’Estat fallit a Turquia (2016); Revolta de Maidan, Ucraïna (2013); guerres de l’Afganistan (2001), Kóssovo (1999) i Golf Pèrsic (1990/91); l’Expedició Catalana al K2, Karakorum, (1988); traspàs de la sobirania de Hong Kong del Regne Unit a la Xina (1997); passa de fam a Etiòpia (1985), entre d’altres.
Va dirigir i presentar els programes de televisió: “Passaport Barcelona”, “Connexió Barcelona” i “Ulisses a port”, pel canal BTV.
Ha dirigit i realitzat els documentals de televisió “Les darreres valls tibetanes de l’Himàlaia, Shang-shung a l’Índia” (2009), “Antics regnes del Tibet, l’enigma de Shang-shung” (2007), “Mongòlia, el tresor de les estepes” (2004).
Ha publicat, “K2, massa alt per als nostres somnis” i “Històries d’una guerra invisible, cròniques d’un reporter al Pakistan i l’Afganistan”.
Un currículum de viatger impecable.
Ben segur que ens guiarà a la perfecció