Close

16 juny, 2019

CONFERÈNCIA MONTSERRAT COMAS -FINAL DE CURS 2018-2019 – MASIA CABANYES

Hem acabat el curs.

 

Divendres passat, en el magnífic marc de la Masia Cabanyes, vam tancar el curs 2018-2019.

L’acte va tenir diversos moments, en primer lloc la nostra coral “La Veu de l’Aula” ens va oferir unes interpretacions musicals del seu repertori  com van ser: el bolero  “Mirant el mar”, la sardana “Pepa Maca”, l’havanera “Vestida de nit” i per acabar amb una mostra de cançó popular catalana. Una actuació que va ser seguida amb interès i celebrada pel públic present.

Seguidament la Montserrat Comas, va exposar la conferència : “La biblioteca del poeta sense llengua”. De fet cal dir que va ser una versió reduïda de la conferència que la mateixa Montserrat Comas ha fet en altres ocasions comentant en directe la biblioteca de la Masia.  Malgrat reduïda,  la seva intervenció  va ser molt interessant ja que va exposar els trets més importants de la vida i obra del poeta Manuel de Cabanyes .

Cabanyes es podria inscriure en el moviment del romanticisme i del romanticisme que més enllà de recuperar identitats  col·lectives  manifesta la seva voluntat de conquerir també les llibertats personals.

Al llarg de la seva joventut Cabanyes va viure en diversos llocs.

Nascut el 1808 a la Plaça de les Cols on hi havia l’antiga casa dels Cabanyes, es trasllada amb la seva família a Barcelona per viure amb més tranquil·litat la guerra del “francès”.

Barcelona en aquells moments és una ciutat en que hi ha un petit món d’impressors, des de l’Antoni Brusi, fundador del Diari de  Barcelona, fins Josep Rubió, aquests impressors eren els que transmetien les informacions que arribaven des de diversos indrets i donaven raó també de la situació i canvis en la guerra.

Cabanyes està  sota la tutela d’un oncle seu que el fa estudiar en diversos llocs, des dels escolapis de Barcelona fins a la Universitat de Cervera.

Segons Montserrat Comas, Cabanyes abraça la causa liberal i això ho demostra amb les seves intervencions on té present  a Voltaire o Schiller autors no massa ben vistos pels corrents conservadors i absolutistes que van guanyant terreny en la societat. .

Cabanyes s’enamora de l’Antonia Inglada a qui dedica bona part dels seus poemes.

S‘interessa pel món humanístic i clàssics, i fa estada a La Granada on llegeix molt.. Es trasllada a  Saragossa per graduar-se.

Un cop establert a Vilanova, Cabanyes  tradueix obres clàssiques i escriu el seu poemari Preludios de Mi lira.

La coneixença amb Antonio Bergnes de las Casas  hel·lenista que fou rector de la Universitat de Barcelona és clau, i hi estableix relació i Bergens vol publicar les seves poesies i així ho fa, segons Comas en aquests versos  hi trobem aspectes claus del seu estil, vers lliure, exaltació de  la llibertat personal, posició contra l ’integrisme  i les censures .

Cabanyes no pot arribar a  veure la seva obra poètica impresa ja que mor abans.

Cabanyes com a  poeta és més conegut i celebrat ara que en el seu moment vital, i és, a més, a dir de Miquel Costa i Llobera, el poeta sense llengua ja que pensant i sentint en català havia d’escriure en castellà, donada la situació de la llengua catalana en aquell moment, per això es considera avui a Cabanyes un autor del que seria la “pre-renaixença”.

En la part dedicada a la Biblioteca, Montserrat Comas, va explicar que les biblioteques acostumen a ser el reflex dels seus propietaris i va assenyalar que a la Vilanova de principis del XIX hi havia diverses biblioteques d’interès.

La Biblioteca de la Masia és àmplia i diversa amb volums escrits en força llengües i en bona part es deu a la figura de J.A, de Cabanyes que va viatjar molt i aprofitava per adquirir llibres i obres d’art.

És una biblioteca on es barregen els clàssics, llibres humanistes i científics  que  amb força volums prohibits en aquells moments, a voltes títols prohibits amagats sota cobertes de títols diferents de “fulletons” que es publicaven per fascicles. Aquests llibres podien provenir dels mateixos censors que podien llegir volums prohibits o de circuits clandestins que existien.  També va explicar, la Montserrat Comas, que és una biblioteca escapçada ja que en alguns moments de trasllat o de repartiment d’herències es varen treure alguns llibres .

Tot i així és una gran biblioteca on encara es poden trobar llibres amb punts de lectura o anotacions..

Una excel·lent intervenció de la Montserrat Comas que amb pinzellades precises ens va retratar el poeta i la biblioteca a la qual ben segur Cabanyes va tenir accés i s’hi va passar moltes estones…

L’acte es va finalitzar amb un petit refrigeri en el jardí romàntic. Un espai magnífic per un final de curs carregat de nous coneixements  i aprenentatges.

 

Desitjant unes bones vacances d’estiu, salut i ens retrobem a l’octubre.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Uso de cookies

Este sitio web utiliza cookies para que usted tenga la mejor experiencia de usuario. Si continúa navegando está dando su consentimiento para la aceptación de las mencionadas cookies y la aceptación de nuestra política de cookies, pinche el enlace para mayor información.plugin cookies

ACEPTAR
Aviso de cookies