Close

9 juny, 2019

PROPER DIVENDRES DIA 14, FINAL DE CURS a la MASIA CABANYES

Final de curs a la Masia Cabanyes.

Canviem de lloc per celebrar el final de curs.

Aquest divendres l’activitat es trasllada a la Masia Cabanyes. Gaudirem primer de l’actuació de la nostra coral La Veu de l’Aula que ens oferirà alguns peces del seu repertori. Després hi haurà la conferència  “ La biblioteca del poeta sense llengua”  a càrrec de Montserrat Comas i per cloure acte i celebrar el final de curs al jardí farem una copa de cava.

Cal recordar que hi haurà transport amb autobús  fins a la Masia que sortirà a les 6 de la tarda de la Plaça de l’estació i a ¾ de 9 del vespre tornarà a Vilanova.

En la conferència es tracta de fer parlar la biblioteca. De posar-la en relació amb el moment polític i personal del poeta i de la seva família: entorn liberal i debat amb la censura i la llibertat d’expressió. .Una biblioteca molt especial plena de llibres estrangers que de la mà d’un bibliòfil, repta la normativa d’aquells anys.

En el Web de la Masia Cabanyes hem pogut trobar algunes notes explicatives sobre la biblioteca que són interessants per copsar-ne la importància i incentivar l’interès de la conferència de divendres

 “En l’època del Romanticisme l’accés a la literatura era quelcom encara restringit a les classes dominants i benestants, de manera que tenir una estança de la casa dedicada a la biblioteca era tot un símbol de poder econòmic i representació social. La biblioteca de la Masia d’en Cabanyes fou iniciada per Llorenç de Cabanyes i Fuster i continuada pels seus descendents, destacant especialment Josep Anton de Cabanyes, que adquirí molts llibres en els seus viatges.

Josep Anton és el model d’home que recull l’ideari del Romanticisme: emprenedor, viatger i coneixedor del món, aficionat a les arts i el col·leccionisme, va conrear pel seu compte poesia, prosa, traducció (parlava fins a set llengües), música i pintura, amb major dedicació després de la mort de la seva dona i en els darrers anys de la seva vida.

 Es va formar a Amsterdam i va viatjar per diferents països europeus on va adquirir coneixements sobre el comerç internacional. De retorn a Vilanova el 1824 va fer-se càrrec del negoci familiar. Gràcies a aquests viatges va entrar en contacte amb el Romanticisme i les noves idees del liberalisme que s’escampaven arreu d’Europa. Fou també en aquest context que va despertar el seu interès per l’art i la literatura, iniciant una col·lecció d’objectes, pintures, mobiliari i llibres que avui formen el llegat de la Masia d’en Cabanyes i que cal vincular directament a la seva persona.

La biblioteca, que identifica extraordinàriament l’interès dels Cabanyes pel coneixement i la cultura, aplega més de 1500 llibres, amb una cronologia que va des de finals del segle XVI fins al segle XX i que recull prop de mig centenar de tipologies temàtiques: filosofia, religió, comerç, història, poesia, ciències, llibres de viatges, art, dret, diccionaris, enciclopèdies, teatre, biografies, arquitectura, geografia, literatura clàssica i contemporània, agricultura, política i reglaments, gramàtica, astronomia, entre d’altres. Igualment, cal destacar la conservació de manuscrits del poeta Manuel de Cabanyes i de llibres del negoci familiar”

 La conferenciant  Montserrat Comas ja ha participat en altres ocasions com a conferenciant a l’Aula.

La Montserrat Comas ha estat Directora de la Biblioteca Víctor Balaguer de Vilanova i la Geltrú Bibliotecària, Llicenciada en Hispàniques i doctora en Història, s’ha interessat per l’obra de Víctor Balaguer sobre la qual ha publicat la Biblioteca Museu Balaguer. Un projecte nacional català (2007) i Víctor Balaguer i la identitat col•lectiva (2008).

Especialitzada en estudis entorn la lectura, les impremtes i les biblioteques.

Paral·lelament s’ha endinsat en el món de la lectura i de les biblioteques amb Lectura i biblioteques populars a Catalunya, Biblioteques en temps de guerra, el front cultural a la rereguarda: el Penedès 1936-1939 (Llibres de matrícula, 2008); Llum entre ombres.6 biblioteques singulars a la Catalunya contemporània, coordinat amb Víctor Oliva (BMVB, 2011). Últimament ha publicat La impremta catalana i els seus protagonistes a l’inici de la societat liberal (1800-1833) (PUV, 2012) i De la Mancomunitat a la República. L’activitat cultural a Vilanova i la Geltrú (Cossetània, 2013).

Xerrada doncs que es presenta molt interessant tant pel tema com per la personalitat de la conferenciant  i per tant una bona, excel·lent manera de tancar el curs 2018-2019.

Bones vacances ens retrobarem a l’octubre.

 

Recordeu

 

Autobusos a les 6 de la tarda de la plaça de l’estació.

Uso de cookies

Este sitio web utiliza cookies para que usted tenga la mejor experiencia de usuario. Si continúa navegando está dando su consentimiento para la aceptación de las mencionadas cookies y la aceptación de nuestra política de cookies, pinche el enlace para mayor información.plugin cookies

ACEPTAR
Aviso de cookies