Close

2 juny, 2019

PROPERA CONFERÈNCIA DIA 7 DE JUNY 2019

Viatgem altre cop a Baviera.

El proper divendres de 7 de juny anirem a visitar els castells de Baviera de la mà del nostre company de l’Aula   Adolf Trenkle que ens oferirà la segona part d’una conferència que ja ens va fer ara fa uns anys. El títol de la conferència és “Lluís II de Baviera i el seus castells”. La xerrada serà com és habitual  a les 7 de la tarda a la sala d’actes de la UPC:

La figura de Lluís II de Baviera és una figura de gran interès potser més des del punt de vida humà que no pas polític tot i que va ser una figura important  Ludwig  (Lluís) ascendia al tron bavarès a l’edat de 18 anys, per la mort del seu pare. La seva joventut i bon aspecte el feien molt  popular a Baviera i a l’estranger. Un dels seus primers actes va ser el patronatge oficial del seu ídol, Richard Wagner. Però també va promoure la reconciliació entre els estats alemanys.

Lluís II però va tenir dos problemes importants dos problemes: l’expectativa per engendrar un hereu, i les relacions amb Prússia . Els dos tenien força importància en el pla geopolític a Europa . Lluís  estava compromès amb la princesa Sofia, la seva cosina i la germana més jove de l’emperadriu Elisabet però després d’ajornar repetidament la data del casament, finalment anul·lava el compromís. Mentre però va mantenir una amistat eterna amb la seva cosina Elisabet de Baviera, coneguda per Sissí, història que ha estat novel·lada amb èxit de projecció.

En forces documents s’ha constatat la lluita que ell mateix feia contra la seva homosexualitat que possiblement condiciones la seva personalitat.

Amb el temps, Lluís II es va anar   recloent i mostrant-se  menys en  públic. Durant els anys 1880, Ludwig passava molt del seu temps reclòs a les muntanyes.  Allà hi va construir  uns quants palaus  que recorden els que hem vist en els  contes de fades, amb el dissenyador d’escenaris Christian Jank .

Entre les informacions que hem trobat, els castells destacar són:

El que  hi ha Neuschwastein (‘Pedra de cigne nova’) és una dramàtica fortalesa  amb interiors imitació d’escenaris bizantins i gòtics.. Les nombroses pintures murals descriuen escenes de les òperes de Wagner. La glòria cristiana i l’amor cast figuren predominantment en la iconografia, i eren possiblement per  ajudar Lluís  a estar a l’altura dels seus ideals catòlics. El castell no estava acabat a la mort de Lluís. És de bon tros el lloc més conegut d’Alemanya avui en dia. Neuschwanstein va inspirar Disney  pel castell de la Bella dorment.

Linderhof, palau decorat amb estil neorococó, amb bonics jardins. Els terres contenen una gruta on els cantants d’òpera actuaven en un llac subterrani il·luminat amb electricitat, una novetat en aquell temps, i la cabana d’un home de fusta romàntic construïda dins d’un arbre artificial. Dins del palau, la iconografia reflecteix la fascinació de Ludwig pel govern absolutista de l’antic règim francès.

Herrenchiemsse és una còpia del Palaud e Versalles, França, el qual es volia superar en mida i opulència. Està situat en una illa enmig d’un llac gran. La majoria del palau mai va ser completat, i Ludwig només s’hi quedà una vegada.

Castell de Falkenstein, un planejat però mai executat “castell del baró lladre”. Una pintura de Jank  mostra l’edifici proposat com una nova versió de conte de fades de Neuschwanstein, enfilat en un penya-segat rocós. Se’n començà a construir les canonades d’aigua el 1886, però amb la mort del rei, s’abandonà.

Realment tot un seguit de projectes més que interessants i tots ells carregats de la seva història.

Per conèixer-la una mica més el nostre company Adolf Trenkle  ens explicà amb detalls les circumstàncies que envolten cada castells i el seu ric anecdotari.

Adolf Trenkle  va néixer  a Emmendingen (Selva Negra) Alemanya.

Per raó de  la Guerra en Alemanya els seus pares es van traslladar a Barcelona.

Va estudiar al Collegi alemany fins que a l’acabar la guerra el 1945 els francesos el van confiscar i ara és  el “Liceu francès”. Va fer  el batxiller mig (fins 4. Curs) en las Escoles Pies del carrer Diputació de Barcelona.

Als 14 anys ja  va començar a treballar a la llibreria-Editorial Merder , compaginant treball amb estudis de comerç. Mes tard va passar a la central de Freiburg (Alemanya) al departament d’exportació i després  també en el departament d’exportació de la BASF a Ludwigshafen am Rhein.  Ha treballat tant com empleat i també per compte pròpia especialitzat en comerç exterior, així mateix  ha anat ampliant la seva   formació cultural amb estudis, com la obtenció, per majors de 25 anys,  del títol de batxiller, cursos especialitzats en organització de empreses ESADE, etc…

Li agrada la musica i la lectura especialment històrica i novel·la també històrica. Assegura que parla i s’expressa en català per influencia, però no per exigència de la seva esposa  Núria. Resideix a Vilanova i la Geltrú des de 1995

Disposem-nos doncs a viatjar a Baviera i els seus famosos castells.

Uso de cookies

Este sitio web utiliza cookies para que usted tenga la mejor experiencia de usuario. Si continúa navegando está dando su consentimiento para la aceptación de las mencionadas cookies y la aceptación de nuestra política de cookies, pinche el enlace para mayor información.plugin cookies

ACEPTAR
Aviso de cookies