Close

2 juny, 2019

CONFERÈNCIA JORDI LLEÓ

Aprofundir en els resultats de els municipals.

 

“Reflexions en calent: L’escenari després de quatre dies de les eleccions Municipals”.  Aquest era el títol de la xerrada anàlisi que fa fer el periodista  Jordi Lleó en la que va fer tot un seguit de consideracions a les eleccions municipals.

Jordi Lleó va començar fent un breu recorregut pel mandat anterior per entendre algunes de les situacions post electorals actuals.

Així va comentar que la legislatura 2015-2019 va està marcada per una fragmentació des de la representació municipal. Va començar amb 7 grups polítics ( CDC, PSC. ERC. CUPS , C’s, SomVng,  i PP) però primer per la descomposició del grup de C’s ja es va crear el grup dels regidors no adscrits i després amb la marxa dels  regidors d’Unió el mandat va acabar a uns 9 grups polítics.

Per altra banda es va assajar, alguns interpreten per supervivència dels dos grans partits municipalistes PSC i CDC, un pacte de govern, amb un funcionament correcte,  amb aquestes forces, això va mantenir-se fins després de l’aplicació de l’article  155 de la Constitució a Catalunya i CDC va expulsar del govern al PSC. ERC entra al govern fins al final de legislatura. També va destacar l’activitat dels grups de la CUP i Som.vng, que han anat travant complicitat amb ERC i això podria donar resposta a l’hipotètic pacte que es pot fer ara.

Va ser una legislatura marcada, i molt, pels aspectes del sobiranisme i el que anava passant al País.

Entrant ja en les eleccions d’enguany Jordi Lleó va fer una anàlisi de les dades, per exemple la diferència de vots ( prop de 5.000 en números rodons ) entre la candidatura del Puigdemont  a les europees i els vots de JxVilanova a les municipals que va perdre vots i regidors.

L’un per un.

El primer que va destacar Lleó és l’augment de la participació que es va situar en el 62% del cens , deu punts per damunt de les eleccions del 2015. I això ho atribueix en part a la situació general i la possible polarització dels vots en funció de l’adscripció ideològica i pensant poc en clau local.

Va guanyar el PSC, a poc vots d’ERC que fa un augment important.

Va analitzar el fet que es presentessin 13 llistes , algunes que semblaven més de caràcter familiar que polític i així els pocs vots obtinguts per aquestes candidatures no és rellevant a l’hora del repartiment de restes.

 PP perd la seva representació malgrat el seu regidor fes un bon treball, els vots gairebé es traslladen mimèticament a C’s.

 

ICV, Vilanova en Comú, ha tingut difícil fer-se veure en la possible confusió entre Som Vng i els comuns. Per segon cop es queda fora d l’ajuntament.

 

Som Vng. Mantenen els dos regidors i pràcticament els mateixos vots , han fet bona feina a l’ajuntament i mantenen complicitat amb ERC i CUP. Tenen força audiència amb els moviments de reivindicacions socials. Molt en concret amb els moviments contant els desnonaments.

 

C’s Recupera el grup , els seus vots provenen en part del PP i per posicionaments de caràcter que va més enllà dels temes locals.

 

CUP és al força més castigada pels electors, perden 2 regidors, tot i la bona acollida que va tenir la seva presència  han anat perdent part de la seva credibilitat. També possiblement les indecisions en la conformació de la llista els ha perjudicat. Han esta molt actius en la seva activitat municipal.

 

JxVilanova, perd força i es situa en el llindar més baix de la representació tot i que ha  governat la ciutat en els darrers vuit anys . La retirada de la Neus Lloveras pot haver influït, tot i que el seu cicle electoral està ara a la baixa.

 

ERC, augmenta considerablement i segurament també ajudada per l’ambient general. Té bona sintonia amb la CUP i Som.Vng, tenen també força implantació entre les entitats i això pot permetre que hi hagi acord per la investidura tot i que els manca el vot de JxVilanova.

 

PSC. Es recupera de la sotragada del 2015 amb els seus pitjors resultat i arriba ser la primera força de Vilanova però amb poques possibilitats de governar.  Recupera el seu vot fidel i destacà també el treball del seu cap de llista.

 

A partir d’aquí Jordi Lleó va entrar a valorar els possibles acords, tal i com han anat les coses i les declaracions dels  i les caps de llista  i pel que sembla per acords establerts ja abans de  les eleccions d’investir alcalde o alcaldessa independentista si hi havia majoria suficient, avui per avui qui més possibilitats té d’assolir l’alcaldia és la candidata d’ERC.

 

Per acabar Jordi Lleó va plantejar els grans temes de ciutats ,des de l’Eixample Nord, fins a la neteja de la ciutat que seran necessaris afrontar el proper mandat i que requeriran majories sòlides.

Interessant l’anàlisi que va fer el Jordi Lleó, fruit del coneixement del moment polític i del seguiment de l’actualitat.

La resposta el proper dia 15.

 

 

 

 

 

 

Uso de cookies

Este sitio web utiliza cookies para que usted tenga la mejor experiencia de usuario. Si continúa navegando está dando su consentimiento para la aceptación de las mencionadas cookies y la aceptación de nuestra política de cookies, pinche el enlace para mayor información.plugin cookies

ACEPTAR
Aviso de cookies