Close

13 maig, 2019

Propera conferència, 17 de Maig

Un viatge a l’Antàrtida

El proper divendres farem un viatge fins a una de les terres més enigmàtiques i desconegudes però també més interessants en molts aspectes com és l’Antàrtida. Tindrem amb nosaltres a Jordi Camins, que com sempre  a les 7 de la tarda a la sala d’actes de l’UPC, que ens parlarà sobre “ Antàrtida , gel  més enllà de la fi del món”

El continent Antàrtic és  avui encara  el més inexplorat del planeta. Els catorze milions de quilòmetres quadrats, ocupats per gel glacial, i els sis mesos de foscor hivernal del pol sud generen unes condicions de vida inhumanes.
Només algunes bases científiques hi mantenen a l’estiu austral un reduït nombre d’investigadors. I encara ho fan en condicions moltes vegades gairebé inhumanes.

Aquestes dificultats fa també que encara hi hagi moltes coses per descobrir,

Sobre la conferència hem trobat aquestes notes que es van publicar al blog d’Agevo de Aules d’Extensió Universitària per a la Gent Gran del Vallès Oriental.

“Antàrtida , gel  més enllà de la fi del món” Amb aquest títol en Jordi Camins ens va desplegar una visió meravellosa i aterridora d’un continent amb unes característiques excepcionals; “l’Antàrtida, el pitjor lloc per passar els teus millors dies”.  Situat en el pol Sud del nostre planeta, rodejat d’un mar gelat, lluny dels continents habitats i amb diferències notables amb el seu antònim el pol Nord. Terres gelades d’immenses glaceres, volcans, escassa vegetació però amb nombrosos animals com la balena, l’orca, el pingüí, les foques, el llop marí, la foca lleopard, el colom, l’escua… tots, víctimes i depredadors, aprofiten la bonança per la temporada de cria. Amb el fred i el mal temps començarà l’emigració i tot l’immens continent restarà fosc, desert en mig del vent i el glaç. Com bé es diu: “Val més una imatge que cent paraules”,  vàrem gaudir de les boniques imatges de les glaceres, dels icebergs, els camps de cria dels pingüins i dels colors irisats del gel a la llum del llarg dia antàrtic. Resum Aurora Masat,

Sobre el conferencinat Jordi Camins Just

Va néixer i viu a Igualada. Cursà estudis de Dret a la Universitat de Barcelona i és Màster Tècnic per l’Institut d’Estudis Superiors Econòmics i d’Assegurances
(INESE), és professor de l’Escola de Muntanya del C.E. UECANOIA.
Professionalment es dedica a l’economia i administració d’empreses, així com a la formació didàctica i a la divulgació dels efectes que el canvi climàtic causa en tot el planeta.

Es defineix també com Observador glaciòleg, alpinista i esquiador, que ha participat en ascensions i expedicions a glaceres i muntanyes de molts indrets del planeta; des dels Pirineus i els Alps a l’Antàrtida, passant pels Andes i els Camps de Gel Patagònics; per l’Himàlaia i les solitàries muntanyes africanes.
Des del 1982, fa 35 anys, que dedica part del seu temps a l’observació i seguiment de les glaceres de tot el món, especialment dels Pirineus, motiu pel que ja a l’any2012 va estar guardonat amb el Premi Medi Ambient de la Generalitat de Catalunya.

Col·labora amb la Universitat de Saragossa, amb altres universitats europees i webs educatives; amb el Consell Assessor per al Desenvolupament Sostenible de la Generalitat de Catalunya; i és membre del GECCC (Grup d’Experts en Canvi Climàtic de Catalunya.

És autor de nombrosos articles i de diverses publicacions, entre les que cal destacar els llibres Los 100 últimos glaciares del sur de Europa; El Canvi Climàtic a les Glaceres dels Pirineus; i La Glacera d’Aneto, efectes del Canvi Climàtic en Imatges; i molt recentment el butlletí Glaceres 2016; tots ells publicats amb la intenció de divulgar de manera senzilla el fenomen de les glaceres i la seva evolució a tota la ciutadania, utilitzant la fotografia comparativa com a eina didàctica. www.gelicehielo.com

Amb aquest currículum i amb la seva notable experiència el nostre viatge serà sens dubte tota un aventura.

 

Uso de cookies

Este sitio web utiliza cookies para que usted tenga la mejor experiencia de usuario. Si continúa navegando está dando su consentimiento para la aceptación de las mencionadas cookies y la aceptación de nuestra política de cookies, pinche el enlace para mayor información.plugin cookies

ACEPTAR
Aviso de cookies