Close

17 febrer, 2019

PROPERA CONFERÈNCIA, DIA 22 DE FEBRER 2019

Temps d’exili i de retorn.

El divendres dia 22 de febrer tindrem en exclusiva la presència d’un enviat del Rei Carnestoltes que ens il·lustrarà sobre “ La tornada de l’exili ( experiència viscuda) “ a càrrec d’Albert Sanabra que actuarà, com ha fet en tantes ocasions,  com  a delegat del Rei en aquest acte. Com sempre la trobada serà a les 7 de la tarda i a la sala d’actes de la UPC.

Quan Alfons XIII va ser conscient de la seva derrota i abans de marxar d’Espanya deia : “Las elecciones me revelan que no tengo hoy el amor de mi pueblo. Hallaría medios sobrados para mantener mis regias prerrogativas con quienes las combaten. Pero quiero apartarme de cuanto sea lanzar a un compatriota contra otro en fratricida guerra civil”.

Un altre rei que va haver de marxar a l’exili sense  tanta èpica  va ser en Carnestoltes, que ho va fer sense poder pronunciar cap discurs en aquell moment, el mateix any 1936 al mes de febrer  el rei acabava el seu sermó tot dient amb absoluta tranquil·litat:

I bé, tingueu bona nit,

ja està llest el parlament.

Ara, que tota la gent

s’en vagi tranquila al llit.

Certament no s’esperava ni sabia el que passaria aquell nefast juliol amb l‘aixecament feixista i que hauria  d’estar quaranta anys a l’exili , esperant poder tornar a trobar-se  amb els seus estimats ciutadans i ciutadanes.

La llosa de la dictadura i en conseqüència de la repressió també afectà a les festes populars i als representants de la festa més arrauxada (tot dintre d’’un ordre) que hi pugui haver, el Carnaval.

El rei va haver de sortir  moix i cap cot  i deambular per molts indrets, sovintejava la ciutat de Saint-Martin–le-Beaou i conversava amb Tarradellas sobre  tot el que anava succeint i especulant sobre  quan podrien fer la seva tornada al país.

Més endavant es va situar prop de al frontera de França i Catalunya i anava escoltant a tost els vilanovins i vilanovines, que aprofitaven la visita a Perpinyà per veure “ El último Tango en París”  anaven a fer una visita al Rei per fer-li mantenir vives les esperances de que tot estava a punt de canviar i podria tornar a Vilanova amb els seus plens poders.

Però això eren paraules, en canvi els fets demostraven que el dictador seguia prou viu, encara que molt espatllat, però sota la protecció del braç incorrupte de Santa Teresa, ah!  i el mantó de la Virgen del Pilar (aquella que és la capitana de la tropa aragonesa) seguia resistint malgrat no aguantar-se els pets.

Mentre, creixia un moviment monàrquic que reclamava la tornada del Rei Carnestoltes, però aquest es va negar en rotund i va dir amb èmfasi : “Mentre el merda de  Franco visqui no posaré els peus a Vilanova”. I així ho va fer

Això sí va consentir enviar  alguns secretaris  que llegien  el seu sermó i missatge  en les nit de xatonada i a diverses entitats. Vam conèixer el Secretari Tom, al Ximplici Xinaga i altres enviats que mantenien viva la fe en la monarquia arrauxada i pocasolta.

I no fou fins a l’any 1976 que el Rei retornava del seu exili.

Franco ja era al Valle de los Caídos.

Fou un retrobament emocionat del monarca amb els seus súbdits.

L’esperaven amb candeletes.

L’emoció  desbordava la ciutat.

L’alegria era contagiosa.

I finalment el Rei es va poder adreçar als vilanovins i vilanovines:

I l’any del senyor de 1976 finalment el Rei, en olor de multituds i amb una emoció que surava en l’ambient i al bell mig de la plaça de la Vila el rei pronuncià, després de la dictadura, el seu sermó que va començar així :

Poble meu i mascarots

que heu vingut a acompanyar-me

vostre desig d’honorar-me

us el remercio a tots.

Estic tant emocionat

desprès de bó i quaranta anys

que no m’ho acabo de creure

que això s’hagi acabat.

 D’ençà de llavors i sense cap absència el rei s’ha anat fent present el divendres de “l’Arrivo” i ha pronunciat el  seu sermó passant comptes amb els seus súbdits i tocar el crostó a les autoritats del moment.

Per aquesta ocasió i trobant-se en viatge oficial a Waterloo per acabar de veure que fa el Rei Carnestoltes davant la multitud d’eleccions  ha delegat i nomenat ambaixador plenipotenciari, és a dir amb tot els poders,  a l’Albert Sanabra per la lectura de les seves memòries de l’exili.

Albert Sanabra , és nascut a Vilanova  a la zona de Cap de Creu , és enginyer tècnic i ha treballat molts anys a la Pirelli ( fora conveni, això sí), ha format part de la vida social activa de la ciutat , fundador del Moviment Juvenil i actiu a les Colònies de Font-Rubí, membre de diverses juntes i relacions públiques dels Bordegassos de Vilanova, membre de la Comissió de Cultura Popular de l’ajuntament de  Vilanova que organitzà les primeres festes majors de la democràcia i el FIMPTE,  president del Coro i membre de junta en diverses ocasions de La Unió Vilanovina, president fundador de la FAC ( Federació d’Associacions del Carnaval) i per tant membre nat del Consell Privat del Rei Carnestoltes; va ser Regidor d’hisenda de l’ajuntament de  Vilanova entre els anys 2003 i 2011.

Ha estat també durant els anys de la transició  membre del Consell de la Regència de sa Sereníssima Majestat el Rei Carnestoltes, assessorant-lo en matèria econòmica. Així mateix va formar part del Consell Assessor per la modernització de la Monarquia efímera del Carnestoltes.

En nom del Rei Carnestoltes va formar part del Consell Privat del Comte de Barcelona, en Joan de Borbó que mai arribà al tron.

Ha actuat com a delegat del Rei en diverses ocasions realitzant  gestions davant les autoritats vilanovines.

Va ser l’home de rei a l’interior i va participar en totes les conxorxes monàrquiques que hi va haver des dels anys seixanta i escaig.

Amb aquets antecedents és l’home apropiat per la lectura de les Memòries de l’exili del Rei.

Escoltem-lo!!

 

 

 

 

Uso de cookies

Este sitio web utiliza cookies para que usted tenga la mejor experiencia de usuario. Si continúa navegando está dando su consentimiento para la aceptación de las mencionadas cookies y la aceptación de nuestra política de cookies, pinche el enlace para mayor información.plugin cookies

ACEPTAR
Aviso de cookies