Close

3 febrer, 2019

PROPERA CONFERÈNCIA DIA 8 DE FEBRER DE 2019

 

 

Brexit, tema encara no resolt

El Brexit ha estat una de les qüestions polítiques que ha dominat el panorama internacional. Per parlar-ne aquest divendres a les 7 de la tarda a la Sala d’Actes de la UPC la politòloga Montserrat Gibernau ens parlarà del “Brexit Solució o conflicte”.
Brexit és una contracció de Britain i exit, val dir sortida (d’Europa).
Tot l’enrenou que ha generat el Brexit va començar quan el primer ministre Cameron va voler amb un referèndum per resoldre els dos problemes de la vida política anglesa: la tendència independentista escocesa i l’amenaça de l’euro escepticisme. Creia que amb un reafirmament de la seva presència Europea resoldria els conflictes interns de la política anglesa.
Cameron però va calcular malament i va perdre el referèndum malgrat les enquestes li donaven un cert avantatge.
Cameron va dimitir i la seva successora Theresa May ha hagut d’entomar les possibles sortides.
El cert és però també que després de la campanya els mateixos dirigents del No van reconèixer que bona part dels arguments que havien utilitzat eren mentides .
Amb el No del referèndum s’han produït diverses conseqüències no volgudes: Caiguda de la lliura, pitjor qualificació de Standard & Poor’s, fugida
d’empreses, fugida dels bancs de Londres, amenaça de secessió d’Escòcia, problemes amb la frontera irlandesa i també a Gibraltar.
Però els problemes segueixen, la “premier” anglesa va negociar amb la UE el documentat de les condicions de sortida, però el Parlament britànic va tombar aquesta proposta. La llibertat de vot dels diputats –habitual al parlament de Westminster- va fer que els contraris a l’acord de tots els partits posessin en una difícil tessitura a May, que no va poder validar el seu acord amb la UE.
Aquesta situació provoca encara més incògnites, perquè la UE ja ha dit que no pensa renegociar res més del que ja ha negociat.
Per tant ara tot està obert segon referèndum, obrir una altra negociació amb la UE, una sortida no pactada ….
Sigui com sigui El Brexit proposa nous escenaris econòmics en una situació mundial difícil i obliga un nou planteig polític a Occident amenaçat per actes terroristes i populismes nacionalistes i xenòfobs.
Per això l’interès evident de la conferència de la Montserrat Guibernau.
Fa pocs dies el periodista Lluís Foix molt coneixedor de l’entrellat de la política anglesa escrivia en un article a La Vanguardia:

“Londres és la capital més cosmopolita i més multicultural del món. Va votar en contra del Brexit, però al país van guanyar els secessionistes per més de quatre punts. Han estat ells els que s’han ficat en un laberint del qual no saben com sortir. No poden ara traslladar a Brussel·les els problemes que ells mateixos s’han creat sense que Europa intervingués per a res.
Abans que s’obrin noves negociacions sobre el Brexit, molt improbables en aquest moment, caldria preguntar als amics britànics què volen exactament. Anar-se’n o no anar-se’n d’Europa. El que és incompatible és gaudir dels avantatges sense acceptar les obligacions de formar part de la Unió.
Ni estar a mig fer ni sortir a mig fer. Europa farà bé a esperar una resposta clara. És improbable que Theresa May pugui ser la interlocutora adequada si no compta amb el suport del seu Parlament ni el dels seus. Ja no regeix el vell lema llatí de divideix etimpera que van utilitzar els britànics a Europa i en les seves colònies. Europa no pot conviure amb un soci de ple dret que s’assegui en desgana permanent. ( Amics britànics , que Voleu)”.

La conferenciant Montserrat Guibernau ja ha participat altres vegades en les xerrades de l’Aula exposant diversos temes.
Nascuda a Vilanova i la Geltrú l’any 1960, Montserrat Guibernau “es doctora en Teoría social y política por la Universidad de Cambridge y catedrática de Ciencia política en la Universidad Queen Mary de Londres. Ha ejercido como profesora en las universidades de Barcelona, Cambridge, Warwick y en la Open University. Es asimismo Senior Fellow en el Canada Blanch Centre de la London School of Economics”.
La seva recerca s’ha centrat en les qüestions del nacionalisme, la governança a les democràcies plurinacionals, la globalització, la ciutadania i la identitat europea. Els seus escenaris d’investigació han estat, entre d’altres, Catalunya, Escòcia, el Quebec, Irlanda del Nord i el Vènet.
Guibernau és autora de diversos llibres, entre els quals podem destacar:
El Pensament sociològic de Raymond Aron. Moià: Raima
Belonging: Solidarity and Division in Modern Societies (2013)
The Ethnicity Reader: Nationalism, Multiculturalism and Migration (2010)
The Identity of Nations (2007)
Governing European Diversity (2001)
Nations without States: Political Communities in a Global Age (1999)
Per un catalanisme cosmopolita
La identitat de les nacions (Deria, 2010).

Una trajectòria brillant.
La seva xerrada ens ajudarà, sens dubte, a tenir una visó del Brexit amb més coneixements de causa.

Uso de cookies

Este sitio web utiliza cookies para que usted tenga la mejor experiencia de usuario. Si continúa navegando está dando su consentimiento para la aceptación de las mencionadas cookies y la aceptación de nuestra política de cookies, pinche el enlace para mayor información.plugin cookies

ACEPTAR
Aviso de cookies