Close

10 desembre, 2018

CONCERT DE NADAL – DIA 14 DE DESEMBRE 2018

 

Cantada de final de trimestre.

Com ja fa anys acabarem el trimestre amb la tradicional cantada de Nadal que ens oferirà la nostra Coral, La Veu de l’Aula. El concert serà el proper divendres 14 de desembre a les 7 de la tarda a la Sal d’actes de la UPC.
Abans del concert hi haurà un acte de reconeixement al socis i sòcies que fa vint-i-cinc anys o més que participen en les activitats de l’Aula i així mateix aquells que ja han complert 15 anys de la seva permanència a l’Aula.
És un senzill acte d’agraïment, reconeixement i homenatge a aquelles persones que amb la seva constància , fidelitat i presència han ajudat a consolidar al nostra entitat. A tots moltes , moltes gràcies.
El programa que ens oferirà la coral és un clàssic de nadales conegudes i que hem cantat mil vegades.

El repertori serà :

Nadal blanc
L’arbre de Nadal
La llum d’aquesta nit
Ding , dong , mireu allà dalt
Jingle Bells
Nadal, Nadal
Fum, fum, fum

Així doncs podrem escolar les tonades que hem repetit molts anys en apropar-se les festes de Nadal.

La Llum del Nadal Blanc, torna
i ens ompli d’un amor tan gran
que mos fa ajudar-nos i estimar-nos
i regala a l’Infant…

La Llum del Nadal Blanc, torna
s’allunyen tots los mals moments
ja no hi ha cap mal pensament
I Jesús se’n riurà dolçament.

(Nadal blanc)

El concert estarà també farcit de poemes amb la formula d’intercalar cançó i poema i enguany els poemes que es recitaran seran de poetessa Joana Raspall.

De la Joana Raspall i hem trobat les seves dades biogràfiques i bibliogràfiques al web de l’ILC :neix el 1913 a la Barceloneta, tot i que la família és del Masnou. Al cap de tres anys la família es trasllada a Sant Feliu de Llobregat, on decideix construir una torre, la casa on Joana Raspall ha residit sempre. Estudia a l’escola municipal, “la pública, cosa que estava mal vista perquè no feia ric, però el meu pare va voler que tingués una educació lliure”. Als onze anys la mare, d’origen francès, l’envia a estudiar francès a Perpinyà, d’on retorna després d’un any arran de la mort del seu pare.

De nou a Sant Feliu, cursa els estudis de comptabilitat i als catorze anys comença la seva activitat literària i catalanista, publicant els seus escrits en català en revistes com ara El Eco del Llobregat, Camí i Claror, de Sant Feliu, des de la qual ella i altres joves inicien una campanya per demanar una biblioteca infantil per al municipi. Fan arribar la seva petició a Jordi Rubió, director de la Biblioteca de Catalunya, que en conèixer Joana Raspall l’anima perquè faci els estudis de bibliotecària. Es prepara a fons les proves i accedeix a l’Escola de Bibliotecàries, on té de professors grans figures de la cultura catalana, com Carles Riba i Clementina Arderiu, entre d’altres. En acabar els estudis obté una plaça de bibliotecària a Vilafranca del Penedès, on treballa fins el dia abans que els nacionals entren a la població.
La represa de l’activitat literària, que havia deixat amb la guerra, té lloc un cop acaba el conflicte: “ells van decidir que el català, no, però jo vaig triar el català, sí”. Així, Joana Raspall comença a escriure i a publicar versos i textos en català en els espais clandestins o més o menys escapats de la censura: Jocs Florals, concursos, festes populars… També fa classes de català a casa seva i comença a crear fitxes amb mots sinònims que de mica en mica va ampliant fins a elaborar, amb l’ajuda de Jaume Riera, el Diccionari de sinònims, publicat el 1972. Al de sinònims seguiran els altres dos diccionaris, el de locucions i frases fetes (1984), que és guardonat amb el Premi Marià Aguiló de l’Institut d’Estudis Catalans, i el d’homònims i parònims (1988), ambdós elaborats amb la col·laboració de Joan Martí.
L’any 1967 rep el Premi Cavall Fort amb l’obra de teatre per a nois i noies El Pou.
La seva passió per la poesia, que cultiva des de fa molts anys, es dóna a conèixer a través del vessant de la poesia infantil. El primer recull, titulat Petits poemes per a nois i noies apareix el 1981 i rep la menció especial de poesia del Premi Crítica Serra d’Or, però és sobretot a finals de la dècada de 1990 quan comença a publicar de manera regular un seguit de reculls poètics pensats per als més menuts: Bon dia, poesia (1996), Degotall de poemes (1997), Versos amics (1998), entre d’altres, i acaba consolidant, amb una dotzena de títols publicats, la seva trajectòria en aquest gènere. Ella mateixa explica que aquesta producció respon a la necessitat d’oferir al públic infantil català l’accés a la poesia, ja que si bé hi havia alguns poemes per a nens, l’oferta era malauradament molt poc extensa. També publica quatre reculls de poesia per a adults i el 2007 la seva única novel·la, Diamants i culs de got. El 2008 apareix el recull de narracions El cau de les heures.
L’any 2013, amb motiu del seu centenari, s’organitzen nombrosos actes i celebracions entorn de la seva obra i el conjunt de la seva trajectòria, i es reediten algunes de les seves obres més emblemàtiques. La seva trajectòria és reconeguda amb el Premi de la Crítica Serra d’Or de Literatura Infantil i Juvenil del 2013.
Mor a Sant Feliu de Llobregat el 4 de desembre de 2013.

Els versos escollit són per recitar són :

Què puc fer?
Nadal 2009
Aquell que és bondat
Nadal 2007
Camins
Nadal 1993
Nadal 1986

Una mostra de la seva poesia nadalenca :

NON-NON DE NADAL

T’ompliré el bressol
de palleta fina
sense gens de boll,
sense gens de pols.
Encendré un bon foc
perfumat d’espígol
per fer-te el son dolç.

Cobriré el teu cos
amb llençol blanquíssim
mig teixit amb glòria,
mig cosit amb creus.
Et faré de flonjos
borrallons de llana
un mantell pels peus.

Et cantaré un bres
amb la veu més dolça,
i quan ja t’adormis
et besaré el front.
Després, de puntetes,
tancaré la porta
perquè no et desvetllin
els sorolls del món

A l’acabar el recital i el concert brindarem per desitjar-nos unes bones fetes i fins l’any vinent!!

Uso de cookies

Este sitio web utiliza cookies para que usted tenga la mejor experiencia de usuario. Si continúa navegando está dando su consentimiento para la aceptación de las mencionadas cookies y la aceptación de nuestra política de cookies, pinche el enlace para mayor información.plugin cookies

ACEPTAR
Aviso de cookies