CONFERÈNCIA CARME JORDI

Més a prop de les estrelles.

 

La conferència de  l’astrofísica Carme Jordi sobre “Com neixen i moren les estrelles” va ser un recorregut molt interessant per conèixer l’evolució de les estrelles, com es formen i com mica en mica, molt mica en mica, es van consumint transformant.

La Carme Jordi va començar la seva xerrada fent-se algunes preguntes sobre les mateixes estrelles i com les veiem des d’aquí, diferents, amb lluïssor, de coloració diversa …

A partir de diverses imatges vam poder constatar aquestes petites  diferències de les estrelles.

Les estrelles són una  mena d’esferes de gasos, fonamentalment Hidrogen i Heli que van prenent forma, color i lluentor en funció de la combinació i l’evolució que van tenir aquets gasos.

Les estrelles tenen uns nivells de temperatura diferents que, segons quina sigui la coloració, també serà diferent, aquesta escalfor que dóna energia també és el que dóna brillantor que va, les que puguem veure,  quan el color tira cap el blau és quan estan més calentes, el vermellós indica menys temperatura i el color groguenc un entremig que és el cas del sol. La lluentor ve donada per l’energia que desprenen i naturalment per la distància que hi ha entre elles i la terra. A més distància menys brillantor i a més energia més brillantor. La combinació d‘ambdos factors donen la visió que en tenim nosaltres.

La Carme Jordi va fer una aturada al sol que és l’estrella que dóna il·luminació, vida i energia a la terra. El sol és una estrella mitjana, ja que se’n han descobert algunes més grans com Betelgeuse o Antares que són entre 600 i 800 vegades més grans  i encara n’ hi ha un seguit de més enormes.

\"\"
Estrella Antares

Les estrelles van evolucionant en funció de com l’hidrogen i l’heli es van combinant, van guanyant en heli i perdent hidrogen, aquesta evolució és el que les porta a la “mort”.

La fusió de l’hidrogen és el que produeix energia però quan aquesta transforació s’ha completat  formant heli ja no hi ha aquesta sortida d’hidrogen i l’estrella desapareix.

La formació de les estrelles és fruit de les nebuloses de gasos i pols que en alguns moments entren en contacte amb altres estrelles i entrant en moviment  van creant com a petits “grumolls” que acabaran essent estrelles que s’aniran separant i constituint noves formacions.

Carme Jordi va parar més atenció en el sol que és l’estrella que en bona part guia la nostra vida.

Analitzà la seva composició i es calcula que té encara una supervivència de 10 o 11 mil milions d’anys, encara que ja s’ha consumit una part d’aquest temps. Una de els peculiaritats del sol són les taques que es formen que són erupcions de gasos que van sorgint i canviant de forma.

\"\"

Taques solars

També és poden veure erupcions i llengües que van sorgint de la seva superfícies, que en arribar  fins  la terra es converteixen en els aurores boreals.

\"\"

Aurora boreal

 

La conferenciant va dedicar també una part de la seva conferència a explicar com les estrelles es van consumint i desapareixent. Això es provocat, com ja hem dit, per la fusió de l’ hidrogen en heli  i com es va refredant el nucli de l’estrella i també la seva part exterior que acaba  convertint-se en pols  i pot arribar a donar la formació de planetes.

Alguna de les estrelles, sobretot les de més gran envergadura, donen lloc en el procés de la seva  destrucció a les “supernoves” que són estrelles ja en la seva darrera fase de vida i que tenen una gran lluminositat.

\"\"
Supernova

Els ritmes de vida i de la declinació de les estrelles són diferents en funció de la seva grandària que té un procés més ràpid i també de la seva composició.

Un interessant conferència, que a més de demostrar l’alt nivell de coneixements de la professora Carme Jordi, ens va apropar d’una manera amena i didàctica a la vida i mort  de les estrelles.

\"\"\"\" \"\"