PROPERA CONFERÈNCIA, 23 de NOVEMBRE

Estrelles.

Hem mirat mil vegades les estrelles en nit clares sense contaminació. És realment un espectacle prou seductor

Quantes vegades “ Hem vist els estrelles” quan ens hem fet mal.

Ara que ve Nadal segur que les estrelles ens acompanyaran com elements ornamentals

Doncs les protagonistes aquest divendres seran les estrelles.

La  Doctora en Física per la Universitat de Barcelona i professora titular del Departament d’Astronomia i Meteorologia de l’UB. Carme Jordi Nebot ens explicarà  “ Com viuen i moren les estrelles”. Com sempre la conferència serà a les 7 de la tarda a la Sala D’actes del l’UPC.

Carme Jordi Nebot Professora titular al departament de Física Quàntica i Astrofísica de la Universitat de Barcelona. Membre de l\’Institut de Ciències del Cosmos i de l\’Institut d\’Estudis Espacials de Catalunya. Doctora en Física per la Universitat de Barcelona. És especialista en l’estudi de la nostra Galàxia i de les estrelles i cúmuls que la componen. La seva recerca es basa en observacions amb telescopis a terra i a l’espai. Ha participat en les missions Hipparcos i INTEGRAL de l’Agència Espacial Europea (ESA). Des de fa 20 anys, està involucrada de ple a la missió Gaia, també de l’ESA. Aquesta missió mesura posicions i velocitats de més de mil milions d’estrelles per elaborar el primer mapa en tres dimensions de la nostra Galàxia i està sent una revolució en tots els camps de l’astrofísica. És membre del /Gaia Science Team/, l’òrgan científic assessor de l’ESA per a aquesta missió. El grup Gaia de la Universitat de Barcelona (ICCUB-IEEC) va rebre el premi Ciutat de Barcelona el 2013, a l’apartat de Ciències Experimentals i Tecnologia. Compagina docència, recerca i activitats de divulgació Carme Jordi Nebot que forma part del projecte Gaia  de l\’Agència Espacial Europea (ESA)

\"\"

 

 

 

 

 

 

 

 

Imatge de la Via Láctea

A  l’any 2010 Josep Maria Ureta feia un crònica “La dona que mira al cel” d’una conferència de Carme Jordi sobre el projecte Gaia, deia : Va explicar el projecte Gaia (deessa de la terra en grec) de l’agència espacial europea, de la qual forma part. Es tracta de col·locar, el 2012, un satèl·lit que pugui observar tota la galàxia en què vivim, coneguda per Via Làctia –de la qual ni tan sols el Sol és al centre–. No s’haurà vist mai res de semblant, per les prestacions del giny que es prepara. Mirar les estrelles de prop, com esclaten, moren o neixen, l’edat que tenen, la seva composició química. La seva posició, distància i velocitat. D’això se’n diu astrometria i en el seu domini hi ha Jordi i una trentena més de científics espanyols.

«D’aquí cinc anys podrem veure 1.000 milions d’estrelles», va advertir Jordi.

La mateixa conferenciant Carme Jordi diu de la seva exposició : Les estrelles semblen immutables. D\’un dia a un altre no veiem canvis apreciables al cel, i els nostres mapes d\’estrelles són iguals que els que dibuixaven els nostres avantpassats. Sembla que les estrelles hagin existit sempre i que continuaran fins a la fi dels temps. Ara bé, una mirada més precisa permet descobrir estrelles que varien la seva brillantor, i de tant en tant, descobrir una estrella nova. I és que les estrelles tenen vida, una vida llarga comparada amb la vida humana, però com tota vida, amb un principi i un fi. 

\"\"

Explosió d’una estrella

 Del Web Barcelona Cultura manllevem aquestes paraules sobre la conferència de la Carme Jordi:  “Quan de nit contemplem el cel, no som capaços de percebre cap canvi en la posició relativa de les estrelles. Any rere any, sembla que les constel·lacions mantenen la mateixa forma que despertà la imaginació dels astrònoms de la Grècia clàssica i, a simple vista, no detectem noves estrelles que apareguin d’un dia per l’altre, ni cap que s’esborri del firmament.

Però amb una mirada detallada i precisa sí que es poden descobrir canvis en la brillantor dels estels o bé l’aparició d’estrelles que abans no hi eren. Així mateix, ciències com l’astronomia i la física ens han permès descobrir que lluny de romandre fixes en un punt, les estrelles es desplacen a grans velocitats, però donades les enormes distàncies a la que es troben de la Terra i a les dimensions còsmiques de la nostra galàxia i de l’Univers en general, amb prou feines podem detectar variacions en la seva posició i estat.”

Així la conferència de la Carme Jordi ens obrirà la porta a conèixer una mica més els estrelles , com viuen i com moren…